Utrechter ontdekt: wereldberoemd Parthenon in Athene is waarschijnlijk Parthenon helemaal niet | De Utrechtse Internet Courant Utrechter ontdekt: wereldberoemd Parthenon in Athene is waarschijnlijk Parthenon helemaal niet | De Utrechtse Internet Courant

Utrechter ontdekt: wereldberoemd Parthenon in Athene is waarschijnlijk Parthenon helemaal niet

Utrechter ontdekt: wereldberoemd Parthenon in Athene is waarschijnlijk Parthenon helemaal niet
Bron: Pixabay
Het Parthenon op de Acropolis in Athene is waarschijnlijk helemaal niet het Parthenon. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Janric van Rookhuijzen van de Universiteit Utrecht.

Het Parthenon op de Acropolis in Athene is waarschijnlijk helemaal niet het Parthenon. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Janric van Rookhuijzen van de Universiteit Utrecht.

De Utrechtse wetenschapper dook uitgebreid in historische bronnen. Het blijkt dat de oude Grieken een heel ander gebouw bedoelden met Parthenon. Eigenlijk heet de reusachtige tempel van de Godin Athena het Hekatompedon.

Van Rookhuijzen: “De oude Grieken zelf noemden de tempel oorspronkelijk het Hekatompedon (tempel van 100 voet). Die naam laat zien dat zij dit zeer bijzondere gebouw net zo indrukwekkend vonden als wij nu.”

De naam Hekatompedon komt voor in 2500 jaar-oude inventarissen als de kamer waarin de gouden bezittingen van de godin Athena en haar elf meter hoge gouden standbeeld werden bewaard.

Schatkamer

In diezelfde inventarissen komt de naam Parthenon wel voor als een andere schatkamer met andere, zeer oude giften aan de godin, waaronder meubels, Perzische zwaarden en muziekinstrumenten.

Archeologen zijn er altijd vanuit gegaan dat de Parthenon-schatkamer ergens in de grote tempel te vinden zou zijn. Maar uitgebreide studie door Van Rookhuijzen van oude teksten en de archeologie toont aan dat dit niet waar is. Uit zijn onderzoek blijkt dat de Parthenon-kamer onderdeel was van een kleinere en oudere tempel op de Acropolis.

Reisgids

Van Rookhuijzen legt uit: “De tempel wordt beschreven in een Romeinse reisgids. Daarin worden een aantal schatten genoemd waarop men nooit zoveel acht heeft geslagen. Maar die bijzondere voorwerpen kennen we alleen uit de Parthenon-inventarissen. De link was nog nooit gelegd, omdat men altijd dacht dat de Parthenon-kamer in de grote tempel zat. Maar het kan niet anders: het Parthenon was een gedeelte van de kleine tempel.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift American Journal of Archaeology en in de Nederlandse versie van National Geographic.

9 Reacties

Reageren
 1. Monique

  Op deze naam moeten we ff oefenen.

 2. Piet

  Van de zomer nog geweest op de akropolis en 80 a 90% van de bezoekers vindt het gewoon mooi en indrukwekkend hoe men dit ± 2.500 jaar geleden heeft kunnen bouwen. Het interesseert bijna niemand die daar rondloopt of het nu het parthenon, een tempel, een theater of wat dan ook was.

 3. Berk

  @Piet Gelukkig wordt dit soort onderzoek dan ook niet voor ongeïnteresseerde toeristen gedaan…

 4. Kadoendra

  Leuk, een wetenschappelijke verbinding van Utrecht met de oude Grieken.

 5. Scherpschutter

  Hoe je het ding ook wil noemen, architectonisch klopt er iets totaal niet aan dit bouwwerk. Zo worden bovenaan de pilaren sierspanten gebruikt die normaliter in die tijd als doel hadden om spijkers(!) te verbergen. Het Parthenon (of hoe je het ook noemen wil) is alleen niet van hout (slechts het dak was van hout), maar van wit marmer…

  Ergo: wat wordt beschouwd als een architectonisch wonder is meer dan waarschijnlijk een rip-off van een bouwwerk dat ooit volledig van hout was…

 6. Oet Ela

  Scherpschutter, je mening over klassieke Griekse architectuur baseren op een boek van Ayn Rand, da’s net zoiets als je mening over Trump baseren op de platen van Demis Roussos.

 7. Koel Hoofd

  Interessante ontdekking, duizenden archeologen hebben vele decennia lang blind hun voorgangers opgevolgd zonder zelf denkwerk te doen of oud Grieks te kunnen lezen.

  @Kadoendra, deze zeer intelligente wetenschapper is NIET opgeleid in Utrecht maar heeft superieur onderwijs gehad aan veel betere universiteiten. Daarom kon hij deze ontdekking ook doen, kunnen ze in Utrecht nog veel van leren. Nederig een toontje lager zingen bijvoorbeeld.

 8. j Biesheuvel

  utrechters zingen? altijd 5 noten te hoog en dan nog vals ook

 9. Scherpschutter

  @Oet Ela 22:24

  Drogredenering. Heb ik gelijk of niet?! Ja..of nee?

  Zo ja: wat maakt het dan uit of mijn mening is gebaseerd op die van de vuilnisman of de meest vooraanstaande architect ter wereld? Zo nee: toont u dat dan vooral aan…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).