Utrechters kunnen binnenkort met het straatmeubilair praten | De Utrechtse Internet Courant Utrechters kunnen binnenkort met het straatmeubilair praten | De Utrechtse Internet Courant

Utrechters kunnen binnenkort met het straatmeubilair praten

Utrechters kunnen binnenkort met het straatmeubilair praten
Praten met een lantaarnpaal? Het kan binnenkort in Utrecht. Tientallen gewone straatobjecten in de stad – bankjes, fonteinen, standbeelden, afvalbakken – worden onderdeel van een kunstinstallatie waarbij mensen in gesprek kunnen gaan met deze objecten.

Praten met een lantaarnpaal? Het kan binnenkort in Utrecht. Tientallen gewone straatobjecten in de stad – bankjes, fonteinen, standbeelden, afvalbakken – worden onderdeel van een kunstinstallatie waarbij mensen in gesprek kunnen gaan met deze objecten.

De komende dagen worden er op tal van staatobjecten gele stickers geplaatst. Als je langs zo’n plek komt, bijvoorbeeld op het Stationsplein, dan kan je de code die op de sticker staat sms’en naar het nummer 0031 97 00 44 99 0 99 en al snel krijg je een reactie via je telefoon.

Het straatobject begint als ware tegen je te praten en verschillende vragen te stellen, als: “Wat is je eerste herinnering aan Utrecht?” Mensen moeten zo verleid worden om hun eigen directe omgeving te herontdekken, en ideeën, gedachten en herinneringen met elkaar en met de stad te delen.

Het kunstproject Hallo Lantaarnpaal is een creatie van PAN Studio uit Engeland. De allereerste versie was in Bristol in 2013, sindsdien is het idee ook uitgevoerd in tal van andere landen als Verenigde Staten, Frankrijk, Kazachstan, Singapore en Japan.

Stedelijke omgeving

Met het concept willen de bedenkers op een speelse manier inwoners van Utrecht betrekken bij de ontwikkeling van de stad. Een van de bedenkers van het project, Tiernan Mines, vertelt over het concept: “Mensen moeten centraal staan in het gesprek over de toekomst van de stad en het is daarom nodig om burgers ook te betrekken bij het ontwerpproces van steden. Met dit project worden burgers op een speelse en interactieve manier betrokken.” Tiernan spreekt over het humaniseren van de stedelijke omgeving: “Dit draagt bij aan een inclusieve en gelukkigere samenleving.”

Juist het gebruik van digitale mogelijkheden kan hieraan bijdragen volgens Tiernan: “Hiermee kan continu creatieve input geleverd worden over de verschillende aspecten van stedelijke ontwikkeling.” Utrechters zouden zo meer invloed en controle over de stad moeten hebben. “En daardoor worden steden van iedereen, niet alleen voor de beleidsmakers en de 1%.”

(Artikel gaat door onder video)

Burgemeester van de stad

Het kunstproject is naar Utrecht gehaald op verzoek van RAUM. Curator Rinke Vreeke vertelt: “Hallo Lantaarnpaal Utrecht laat zien hoe levenloze objecten in onze stad, in de toekomst misschien in staat zijn om met ons te praten en op een simpele en speelse manier onderdeel te worden van ons sociale netwerk, door middel van SMS berichten […] Door te luisteren naar interessante en inspirerende gesprekken, hopen we te ontdekken hoe mensen de stad beleven die we zes weken lang tot leven zullen wekken.”

Wat geeft betekenis aan jouw leven? Wat is je eerste herinnering aan Utrecht? Wat zou jij doen als je burgemeester van de stad was? Dit zijn enkele van de vragen die aan de deelnemers worden gesteld. De geanonimiseerde antwoorden worden bewaard, gedeeld met andere gebruikers en mogelijk gepresenteerd. De initiatiefnemers laten weten dat de database met telefoonnummers vernietigd wordt en alleen de inhoud van de gesprekken bewaard blijft.

Het project waarmee Utrecht in gesprek kunnen gaan met het straatmeubilair loopt van 12 augustus tot 8 oktober. De kosten van het sms’en zijn de standaardtarieven voor sms.

7 Reacties

Reageren
  1. Berk

    Ik praat al jaren met straatmeubilair…

  2. Wim Vreeswijk

    27% van de Utrechters heeft al geluidsoverlast, zo bleek uit de voorjaarsnota 2018 die een terugblik gaf over 2017. Zodra duizenden Utrechters ook nog eens met het straatmeubilair gaan praten wordt het helemaal een (onleefbare) kakofonie in ons stad.

  3. Rietje

    Praat eens met je medemens of de kat van de buren. Sjongejonge.

  4. Harry

    Benieuwd hoe met de privacy wordt omgegaan. Utrecht is al één van de de gemeentes in NL die zijn inwoners deskundig bespioneerd.

  5. Karla

    Ik begrijp alle bovenstaande bezwaren maar vind het zelf wel een lollig idee.
    Maar wat bedoelt men met die 1% in “En daardoor worden steden van iedereen, niet alleen voor de beleidsmakers en de 1%.” ???

  6. Bram de Goede

    Ik hoop dat ondergrondse vuilnis opslagplaatsen met de gemeente blijven praten voordat ze vol zijn en dan bijtijds geleegd worden.

  7. Chris

    Dit hadden ze 20 jaar geleden moeten doen ,toen alles overhoop is gehaald!
    Dan hadden we misschien jaren korter de grootste bouwput van Nederland kunnen voorkomen!!
    Ik zou zeggen: Mosterd na de maaltijd !
    Wat gaat dit onzinnige geintje weer kosten??
    (Overigens… praten tegen fonteinen ?Waar zijn die dan te vinden?)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).