‘Utrechtse boekenkast’ van JanIsDeMan gaat internationaal | De Utrechtse Internet Courant ‘Utrechtse boekenkast’ van JanIsDeMan gaat internationaal | De Utrechtse Internet Courant

‘Utrechtse boekenkast’ van JanIsDeMan gaat internationaal

‘Utrechtse boekenkast’ van JanIsDeMan gaat internationaal
De boekenkast aan de Amsterdamsestraatweg. Foto: Bas van Setten
De boekenkast van de Utrechtse graffitiartiest JanIsDeMan is internationaal gegaan. Zijn bekende afbeelding van een kast op de Amsterdamsestraatweg is nu ook in Frankrijk en Engeland te bewonderen.

De boekenkast van de Utrechtse graffitiartiest JanIsDeMan is internationaal gegaan. Zijn bekende afbeelding van een kast op de Amsterdamsestraatweg is nu ook in Frankrijk en Engeland te bewonderen.

“In het verleden dacht ik wel vaker een goed idee te hebben en later bleek dan dat ik de enige was die dat dacht. Bij de boekenkast waren meerdere mensen het wel met mij eens”, zegt Jan Heinsbroek alias JanIsDeMan.

In Frankrijk werd de kunstenaar uitgenodigd bij een streetartfestival in de stad Boulogne-sur-Mer, nadat zijn kunstwerk in Utrecht de hele wereld ging op social media. “Ik stond daar tussen gerenommeerde namen uit de scene. Ik voelde mij echt vereerd.”

De organisatie van het Franse festival wilde dat Heinsbroek zijn bekende boekenkast zou schilderen, hoe hij daar verder invulling aangaf mocht hij zelf weten. Net zoals in Utrecht mochten betrokkenen boeken aanleveren waarvan zij wilde dat ze in de kast kwamen te staan.

De Franse boekenkast

Engeland

De reden van de Engelsen om de Utrechter uit te nodigen is minder feestelijk. Er is daar namelijk door de lokale autoriteiten besloten om een bibliotheek in een arme buitenwijk van Londen te sluiten. De boeken in de kast op de muur staan dus symbool voor de boeken die daar ooit in groten getale aanwezig waren.

“Juist mensen met weinig geld hebben een bibliotheek heel hard nodig. Ik vind het daarom raar dat een bieb op zo’n plek wordt gesloten. De boekenkast die ik in Engeland op de muur heb geschilderd is daarom met veel lege plekken een stuk soberder dan de kast in Utrecht en Frankrijk”, aldus JanIsDeMan.

De Engelse boekenkast

Utrecht

De boekenkast aan de Amsterdamsestraatweg werd in maart gemaakt. Nu, ruim vier maanden verder, wordt de kunstenaar nog steeds regelmatig gebeld met vragen over het werk. “Je bent al de vijftiende die vandaag belt”, zegt Heinsbroek opgetogen.

Op de vraag of er meer boekenkasten in het buitenland verschijnen antwoordt Heinsbroek terughoudend. “Er zijn een aantal gesprekken, maar voordat iets rond is moet je daar niet te veel over zeggen. Dan gaat het namelijk niet door.”

Wat JanIsDeMan wel kan zeggen is dat er binnenkort in Utrecht wel een nieuw werk verschijnt. Op de muur van zwembad De Kwakel begint de kunstenaar eind augustus aan een nieuwe schildering die gerelateerd is aan het zwembad.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
  1. Dorine

    Leuk!!!

  2. Niels Bokhove

    Ja, heel leuk, inventief gedaan ook. Alleen jammer dat je de verkozen titels niet kunt lezen op de foto’s. Ben ik wel benieuwd naar.

  3. bee

    ik vind het heel mooi.
    hadden ze deze man niet de vloer van vredeburg onder zijn hoede kunnen laten nemen?

  4. E westerhoff beekink

    Helemaal met bee eens

  5. Felix Visser

    Heel mooi en goed gedaan, goed idee ook – al is het niet helemaal nieuw. Ik zou daar niet mee zitten, want het is bijna niet mogelijk om iets totaal nieuws, onverwachts en unieks te bedenken.
    Zie https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-p/14/22/ec/6b/snapchat-722670395-largejpg.jpg Dit staat al een jaar of tien in de Cité du Livre, te Aix-en-Provence. Niet helemaal hetzelfde maar ook mooi en origineel. Hier gaan bouwwerk en boek(en) organisch samen.
    In Frankrijk leeft trouwens ook de ‘Croque Livre’, kastjes tegen de bomen gespijkerd waar iedereen boeken in kwijt kan, of oppikken.
    @bee : te laat, helaas!

  6. Herman

    Terecht, ziet er leuk en origineel uit!

  7. Chef

    @ Felix Visser

    Utrecht en vele andere steden in Nederland kennen zelf al vele jaren in straten kleine boekenkastjes voor deelboeken. Daar is weinig typisch Frans aan.

    In Utrecht Oost weet ik er al meerdere te vinden en ook in Amersfoort bijvoorbeeld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).