Utrechtse brouwerij vandeStreek zoekt tuinen en balkons om hop te kweken Utrechtse brouwerij vandeStreek zoekt tuinen en balkons om hop te kweken

Utrechtse brouwerij vandeStreek zoekt tuinen en balkons om hop te kweken

Utrechtse brouwerij vandeStreek zoekt tuinen en balkons om hop te kweken
De Utrechtse speciaalbierbrouwerij vandeStreek is op zoek naar enthousiastelingen die in hun tuin of op hun balkon klophop willen kweken. De hop kan in september worden geoogst en naar de brouwerij worden gebracht.

De Utrechtse speciaalbierbrouwerij vandeStreek is op zoek naar enthousiastelingen die in hun tuin of op hun balkon klophop willen kweken. De hop kan in september worden geoogst en naar de brouwerij worden gebracht.

Brouwerij vandeStreek brouwt van klophop al een aantal jaar haar eigen speciaalbier. De hop groeit nu in Stadstuin Klopvaart, waar het zijn naam aan te danken heeft. De hop werd daar in de jaren 70 geplant, maar de brouwerij hoopt nu dus van heel Nederland “één grote hoptuin” te maken. De bloemen van hop worden gebruikt bij de bereiding van bier en dienen als conserveer- en smaakmiddel.

VandeStreek gaat vanaf half april klophopstekjes meesturen met bestellingen die gedaan worden via de webshop van de brouwerij. Voor een goede bodem om de hop te laten groeien, is compost nodig die opgehaald kan worden bij brouwerij vandeStreek. In september wordt de gekweekte klophop geoogst tijdens het ‘Hopoogstfeest’.

Tekst loopt door onder foto

Een klophopstekje.

Omstandigheden

De brouwerij hoopt vooral dat mensen enthousiast worden om hop te gaan kweken, maar het is voor de biermakers ook interessant om te zien wat er gebeurt met de klophop als het onder verschillende omstandigheden wordt geteeld.

“Het wordt vooral interessant wat er gebeurt als de hop onder verschillende omstandigheden wordt geteeld”, vertelt Jamie Nee, die het project leidt. “Onder de rook van Rotterdam of op de Veluwe bijvoorbeeld. En wat is het verschil tussen hop uit een plantenbak voor een café en die op een zonnig terras? Deze hop zal andere eigenschappen hebben dan wanneer het vol in de grond in een achtertuin is geteeld.”

Tekst loopt door onder foto

Projectleider Jaimie Nee.

Pas na de oogst wordt duidelijk of de omstandigheden waarin de hop groeide invloed hebben gehad op de smaak. In de tussentijd kunnen alle nieuwe hopboeren begeleiding krijgen van Jamie Nee. “Bij de hopplant zit een agenda. Elke maand organiseren we een ‘hopdate’ in stadstuin Klopvaart: een (online) borrel met educatief karakter.”

Brouwerij VandeStreek hoopt dat mensen foto’s willen sturen van de groeiende plantjes. “Dat maakt het zo mooi, we doen het echt samen”, laat vandeStreek weten.

12 Reacties

Reageren
 1. Tobias

  Wat leuk, ik doe mee! Hoppa!

 2. Piet

  Deed de gemeente Utrecht niet mee aan het NK tegelwippen. Hoppa tegels eruit en hop erin

 3. Herman

  Sympathieke actie met gratis publiciteit!

 4. Pensionado

  Fantastisch initiatief voor de bier community, ik ga planten!

 5. Rita Rijntjes

  Wij doen graag mee. Zorgboerderij Rita Rijntjes in Harmelen.

 6. Wim Vreeswijk

  In hoeverre komt er een vergoeding voor de Utrechtse hopkwekers die vierkante meters op hun balkon of tuin ter beschikking voor de kweek van hopplantjes ? Voor niet gaat m.i. alleen de zon op ?

 7. Erwin

  @wim: je hóeft niet mee te doen he? Niemand wordt gedwongen hop te planten. Alleen meedoen als je het echt leuk vindt – krijg je gratis plantje, instructiefilmjes, compost.
  Om dat nou “voor niets” te noemen….

 8. Froh

  Je vruchtbare akkergrond, landbouwvoertuigen en noeste arbeidsuren zet je niet voor niets in natuurlijk.

  Ik ga altijd op vakantie van de oogst van de AH moestuintjes.

 9. Jeroen

  Wat een leuk initiatief, kom maar!

 10. Bertje 030

  Heb al een plant gehaald, tegelijk met een paar biertjes, het nuttige met het aangename……………….

 11. J8)st

  Wim, je krijgt er een prachtige wereld voor terug, in ieder geval, bezien door je smaakpapillen wel. En bovendien een lekker geurige groene tuin / groen balkon.

  Dat, en natuurlijk het warme gevoel dat je meewerkt aan de hoplossing.

 12. Cico

  Dit vraagt eigenlijk om een Hip Hopfeest

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).