Utrechtse onderzoekers gaan geschiedenis genotsmiddelen bestuderen | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse onderzoekers gaan geschiedenis genotsmiddelen bestuderen | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse onderzoekers gaan geschiedenis genotsmiddelen bestuderen

Utrechtse onderzoekers gaan geschiedenis genotsmiddelen bestuderen
Utrechtse onderzoekers gaan bestuderen hoe Europa tussen 1600 en 1850 aan genotsmiddelen is begonnen. De studie moet laten zien hoe enkele van de belangrijkste middelen ter wereld voor het eerst in West-Europa werden verhandeld en gebruikt.

Utrechtse onderzoekers gaan bestuderen hoe Europa tussen 1600 en 1850 aan genotsmiddelen is begonnen. De studie moet laten zien hoe enkele van de belangrijkste middelen ter wereld voor het eerst in West-Europa werden verhandeld en gebruikt.

Het internationale team van geschiedenisonderzoekers bestudeert hoe koffie, thee, chocolade, suiker, tabak en opium in de 17e eeuw voor het eerst in Europese steden kwamen. In het project werken Utrechtse onderzoekers samen met collega’s uit Sheffield (UK), Oldenburg (Duitsland) en Stockholm (Zweden).

Het onderzoek richt zich op 4 Europese steden – Amsterdam, Hamburg, Londen en Stockholm – om te reconstrueren hoe ‘nieuwe’ genotsmiddelen voor het eerst openbaar werden verkocht in apotheken, kruidenierswinkels en koffiehuizen. Ook wordt bekeken hoe het gedrag van het publiek veranderde.

De onderzoekers willen begrijpen hoe deze producten zo’n gewoon onderdeel van de levensstijl en voeding van mensen zijn geworden en hoe een stad als Amsterdam uitgroeide tot een centrum van de internationale handel in deze middelen.

Toine Pieters, hoogleraar Geschiedenis van de Farmacie van de UU, leidt de Nederlandse tak van het project en onderzoeker Stephen Snelders van de UU bestudeert de effecten van genotsmiddelen in Amsterdam.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).