Utrechtse raadspartijen willen duidelijkheid over mysterieuze trap van 1,9 miljoen Utrechtse raadspartijen willen duidelijkheid over mysterieuze trap van 1,9 miljoen

Utrechtse raadspartijen willen duidelijkheid over mysterieuze trap van 1,9 miljoen

Utrechtse raadspartijen willen duidelijkheid over mysterieuze trap van 1,9 miljoen
Een mysterieuze trap in het stationsgebied zorgt voor onduidelijkheid in de Utrechtse gemeenteraad. Uit verslagen van de provincie Utrecht blijkt dat de gemeente in 2018 een rekening van 1,9 miljoen euro heeft gekregen voor ‘de aanleg van een trap in het stationsgebied’. Maar niemand lijkt te weten waar die trap staat en of de gemeente het geld heeft overgemaakt.

Een mysterieuze trap in het stationsgebied zorgt voor onduidelijkheid in de Utrechtse gemeenteraad. Uit verslagen van de provincie Utrecht blijkt dat de gemeente in 2018 een rekening van 1,9 miljoen euro heeft gekregen voor ‘de aanleg van een trap in het stationsgebied’. Maar niemand lijkt te weten waar die trap staat en of de gemeente het geld heeft overgemaakt.

Accountants van de provincie Utrecht startten in 2019 een onderzoek omdat er onduidelijkheid was over 12,2 miljoen euro die besteed was aan de Uithoflijn. Van dat bedrag ontbrak namelijk de zogenoemde prestatielevering. Dat houdt in dat niet duidelijk is of er daadwerkelijk is geleverd en of de prijs dan ook in verhouding is met de werkzaamheden die zijn gedaan.

Uit het onderzoek bleek dat de provincie bij de gemeente Utrecht 1,9 miljoen euro in rekening heeft gebracht voor ‘de aanleg van een trap in het stationsgebied’. Ook bij die factuur ontbreekt de prestatieverklaring.

Duidelijkheid

De PVV, VVD, SP en Stadsbelang Utrecht vragen de wethouder nu om duidelijkheid over deze factuur. Zo is al niet duidelijk of de trap daadwerkelijk gebouwd is en als dat zo is, om welke trap het dan gaat en wanneer die in gebruik is genomen. Ook willen de partijen weten of de gemeente heeft vastgesteld of de prijs van de trap juist is en hoe en door wie de factuur en de prestatielevering gecontroleerd zijn.

De politieke partijen willen daarnaast op financieel gebied duidelijkheid. Op 14 juli bleek uit een memo aan Provinciale Staten nog dat de trap ‘is’ of ‘zal’ worden vergoed door de gemeente Utrecht. De partijen vragen de wethouder nu om duidelijk te maken of de 1,9 miljoen euro wel of niet is overgemaakt en waar dat bedrag is terug te vinden in de begrotingen en jaarrekeningen van de gemeente.

29 Reacties

Reageren
 1. Len

  Een trap in het gezicht waarschijnlijk.

 2. Pee

  Ik vraag me af waar ze hier nou mee bezig zijn .
  Vage bedragen voor zaken die al dan niet gebouwd zijn of nog moeten worden gebouwd.
  En niemand kan/wil duidelijkheid geven.
  Ben benieuwd hoe dit afloopt.

 3. Ties

  Misschien was het een typefout en was het tram ipv trap……

 4. mikel

  dat krijg je he als je groenlinksers de portemonnee laat beheren.

 5. Massegast

  Als de Gemeente zo makkelijk met dit soort facturen (onbekende trap à €1,9 milj.) omspringt, dan …….. heb je gewoon teveel en te makkelijk geld voorhanden. De blessing in disguise – corona – gaat de gemeentefinanciën echter veranderen. De boel moet worden aangescherpt. Van Zanen (als voorzitter VNG) was hierover al bezorgd en angstig in het nieuws.

 6. Gideon

  Dat is die trap uit Anatevka.

 7. Joep

  @ Mikel

  Zoals ik nu al jaren aangeef:

  Het is de provincie (zoals je ook kan lezen) die verantwoordelijk is voor deze projecten en het is de provincie die de gemeente oplicht. Bij de provincie zat de VVD met hun gedeputeerden op dit dossier. De laatste is ook MOETEN opstappen. Het zijn de ambtenaren bij de provincie die goede werknemers ), die juist strak op de centen en het dossier stationsgebied zaten,hebben ingewisseld voor (ex-) BAM (de aannemer) medewerkers. (Ex-)BAM mensen die als ambtenaar ook nog klussen voor BAM deden.

  Dit is de bouwfraude die NRC al jaren aan het onderzoeken is en waar ook regelmatig over geschreven wordt. De bouwfraude die door de provincie zelf geen bouwfraude genoemd mag worden.

  Het is nu juis de gemeente, het apparaat met name, wel onder aanvoering van een Groen Links wethouder, die nu dus aan de bel trekt en dus de oplichting door heeft en dus ook alles aan het doorspitten is. Het is dus net precies anders dan jij beschrijft.

 8. Esrin W.

  Héél apart. Als je in welk bedrijf dan ook ook maar een email in een verkeerd mapje opslaat dan is dat al terug te halen en 1 miljoen 9 niet?

 9. Frits

  @Mikel,
  Ik snap dat het ingewikkeld is – provincie Utrecht, gemeente Utrecht. Het is net zo’n wereld van verschil als Enschede en Overijssel.

  Om misverstanden in de toekomst te voorkomen, stel ik voor dat we onze mooie provincie een nieuwe naam geven.

 10. Marcel 59

  Voor wie de halte van de Uithoflijn bij het station een beetje kent, is het duidelijk, dat het hier maar om één trap kan gaan: het complex van looptrappen van de tramperrons naar de stationshal. Dat er een aantal zaken op het gebied van de financiële afhandeling niet adequaat verantwoord zijn is natuurlijk niet goed te praten. De hele trap tot een mysterie verklaren gaat wel een beetje ver. Het geeft mij het beeld dat je alleen maar met je neus in de papieren zit, en de werkelijke situatie ter plaatse niet kent.

 11. Aimée

  Oplettende ambtenaar die deze spookrekenening uiteindelijk heeft onderschept.

 12. BdV

  Een goede manier om eens te kijken of de Gemeente haar werk goed doet. Zo niet dan staat er een leuk bedragje op je rekening.

 13. Herman

  De vaste reageerders kliek is alweer behoorlijk aangeslagen en buitelen over elkaar heen om die verdraaide Groenlinkers en die nietsnutten van ambtenaren ervan langs te geven.

  Wat leven we toch in gelukkige omstandigheden dat we ons hier massaal druk om mogen maken!

 14. Scherpschutter

  Tja. Het is allemaal wel weer een tamelijk schokkende wanboel. Raamambtenaren van de provincie factureren een trap waarvan men niet weet of die gebouwd is en alle documentatie ontbreekt…. Uit een memo van 14 juli i.c.m. dit bericht blijkt dat de raamambtenaren van de Gemeente dus ook niet weten of de trap wel bestaat en ook niet weet of de trap al betaald is of niet (lijkt me beiden in 3 seconden te checken), maar wordt wel aangegeven dat ze de trap wel zullen vergoeden….

  De klungelende wethouder heeft opnieuw maar weer eens wat uit te leggen…

 15. Joep

  Diegene die oplicht (provincie) is schuldig, niet diegene (gemeente) die opgelicht wordt. Ook moet de gemeente facturen checken en niet blind betalen. Dat is het verschil tussen ter goede trouw (gemeente) en ter kwade trouw (provincie).

 16. Elsje

  Mogen we dit wanbeheer noemen? Van de provincie? Van de gemeente die dit niet ziet ? Van de wethouder? Een financiële puinhoop, dat lijkt het. Laat maar horen als het niet waar is.

 17. Ton

  Alles overziend lijkt mij de verklaring van Ties de enige logische.
  Koopje, zou ik zeggen,

 18. Gregor

  Hoe kan je nou 1,9 miljoen euro betaalbaar stellen als je niet eens weet waarvoor je betaalt? De gemeente Utrecht, met haar linkse bestuurders aan het roer, zijn verantwoordelijk voor de gelden die uit de Utrechtse stadskas worden uitgegeven. Ach ja, Het is maar geld van de Utrechtse burger. Controleren waar 1.900.000 euro naar toe gaat is dan niet belangrijk meer.

 19. raraavis

  In het stadsbestuur is nog steeds plaats voor amateurs

 20. Niels

  Helemaal eens met Marcel: als je even zoekt in de informatie van provinciale staten vind je daarin ook de onderbouwing. De trappen waar het om gaat, waren ooit onderdeel van werk van de gemeente en die heeft aan de provincie gevraagd dit uit te laten voeren. Kosten wijziging BAM: 1.981.816,04.

 21. Joep

  @ reaguurvolk

  Het is juist het zogenaamd linkse bestuur dat dit momenteel tot de bodem uit aan het uitoeken is; hoe het kan dat de provincie de gemeente wil oplichten. Precies wat ze moeten doen toch? Ze doen dit ook nog naar vragen van de gemeenteraad die haar controlerende taak serieus neemt. Ook hoe je het hebben wil. Hoe kun je in hemelsnaam negatief zijn over 2 zaken die juist werken.
  Fouten/ oplichting wordt uitgepluisd. Is er wel betaald? Dat is onzeker. Zo niet dan heeft de ambtenaar die de spookfactuur niet betaald heeft juist prima werk geleverd en is hij of zij zeker geen raamwerkambtenaar. Is er wel betaald, is er nu juist waarschijnlijk bewijs verzameld om het geld terug te vorderen. Ook prima werk dus.

  Hieraan zie je dus dat er ook onder dit artikel weer volop (al dan niet proffessioneel) getrold wordt. Het verrouwen in een gemeenteapparaat dat gewoon bezig is met werken,wordt doelbewust ondermijnd en wantrouwen wordt (onterecht) aangewakkerd. Er wordt weer gepolariseerd, links vs rechts (heeft werkelijk niks met deze zaak te maken), links krijgt als vanoud de schuld, rechts zou er garen bij moeten spinnen. De wethouder, vrouw van Groen Links, heeft het weer gedaan. Ook al is het feitelijk een compleet ander verhaal.

  Deze tactiek wordt nu al jaren op onze toegepast en er bij iedereen bij herhaling ingebeukt, zodat zelfs kritische denkers het nog gaan geloven ook. Zo werkt dat.

  Tip: kijk The Social Dillemma op Netflix eens. Kost je 2 uurtjes. Snap je wat er in de hele wereld simultaan aan de hand is en waarrom de wereld een puinbak aan het worden is. In ieder geval vanwege een andere reden dan die de trollen en reaguurders je willen doen geloven.

  Verder zouden disclaimers bij desinformatie fijn zijn. Vrijheid van meningsuiting brengt verantwoordelijkheid mee en mag niet als doel hebben om opzettelijk te manipuleren en te beïnvloeden of als propagandamiddel in digitale oorlogsvoering ingezet te worden (en bewust feiten te verdraaien). Dit is gevaarlijk voor ons allen.

 22. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat rekenen moeilijker is dan je denkt.

 23. Koel Hoofd

  Er is 1,9 miljoen pleitte en er is een trap waar niemand iets vanaf weet.
  Dat is weerd de knulligheid ten top. Bedenk dan dat dit allemaal hoogopgeleide mensen zijn die dit voor elkaar krijgen!
  Ik vraag me af wat ze eigenlijk op de universiteiten hebben geleerd; potje pesten, zwarte pieten en sjoelen voor pepernoten?

 24. Barry

  Men kan ook andersom gaan rekenen. Tel alle trappen en leg de facturen er naast en dan vind je de missende trap? Zoiets? Uit het bericht komt niet naar voren dat het per se over de trap uit het plaatje gaat.

 25. HArry

  Nieuwe slogan

  UTRECHT
  De stad waar niemand weet waar de miljoenen blijven
  of
  Het Zinkhol

 26. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat de aankomende verkiezingen leiden tot extra GL bashen, hè HArry. Wat sneu en doorzichtig.

 27. Ton

  Sorry Ties, ik geloof toch dat Niels gelijk heeft.
  Storm in een glas water.

 28. wollie

  de uithoflijn was al een moeizaam project, en dan deze trap na?

 29. Duonier

  Trap er niet in.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).