UU: 75 procent van onderzochte Zwarte Cross-bezoekers had vieze handen | De Utrechtse Internet Courant UU: 75 procent van onderzochte Zwarte Cross-bezoekers had vieze handen | De Utrechtse Internet Courant

UU: 75 procent van onderzochte Zwarte Cross-bezoekers had vieze handen

UU: 75 procent van onderzochte Zwarte Cross-bezoekers had vieze handen
Wetenschappers van de Universiteit Utrecht (UU) onderzochten vorige maand hoe schoon de handen zijn van de bezoekers van de Zwarte Cross. Van alle deelnemers had een merendeel van ongeveer 75 procent poepbacteriën op de handen.

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht (UU) onderzochten vorige maand hoe schoon de handen zijn van de bezoekers van de Zwarte Cross. Van alle deelnemers had een merendeel van ongeveer 75 procent poepbacteriën op de handen.

Gehoorbescherming mee naar een festival is inmiddels bijna vanzelfsprekend. Wetenschappers van de UU adviseren bezoekers om ook zelf te zorgen voor een ontsmettingsmiddel voor de handen.

Bezoekers van festival de Zwarte Cross die meededen aan het onderzoek trokken een handschoen met vloeistof aan, lieten dit even inwerken en leverden de handschoen vervolgens in. De wetenschappers kweekten de vloeistof uit de handschoen en onderzochten de vloeistof daarna op aanwezigheid van micro-organismen.

Het merendeel van de bezoekers ongeveer 75 procent bleek de poepbacteriën op de handen te hebben. Ter vergelijking: in kantoorsituaties zou dit gemiddelde rond de 5 procent liggen. Overigens geldt het niet alleen de Zwarte Cross, maar voor alle grote muziekfestivals in Nederland.

Slechte hygiëne

Onderzoeker Len Lipman: “Bezoekers van grote festivals kunnen zelf hygiënische maatregelen nemen. De aanwezige poepbacteriën op de handen zijn namelijk een indicator van slechtere persoonlijke hygiëne.”

Deze bacteriën kun je via veel routes op je handen krijgen, bijvoorbeeld vanuit de omgeving, na toiletbezoek of via contacten met andere mensen. “Het vinden van deze bacteriën op handen laat zien dat er een kans is op het oplopen van een infectie via de fecaal-orale infectie, dat is een infectie door inname van micro organismen via de mond.”

Adviezen

De onderzoekers hebben adviezen opgesteld voor organisatoren en bezoekers van festivals. Infecties via handen kan worden beperkt door als bezoekers voor het eten en na toiletbezoek de handen zorgvuldig reinigen met zeep en daarna afdrogen met papieren handdoekjes.

Lipman vertelt: “De organisatie van grote festivals zou het festivalterrein daarvoor van voldoende, goed uitgeruste, handwaspunten moeten voorzien. Bezoekers kunnen zelf een ontsmettingsmiddel zoals alcoholdoekjes meenemen en deze gebruiken om regelmatig de handen te reinigen, zeker voor ze iets gaan eten of drinken.”

14 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Wat pas echt opmerkelijk is is de 25% die geen vieze handen had. Dat zijn geen echte festivalgangers !

 2. Kadoendra

  Dus wetenschappelijk gezien kunnen die festivals in het vervolg maar beter in kantoorruimtes plaats vinden.

 3. Piet

  En nu de cijfers van de huishoudbeurs!

 4. Cor

  Tja, ‘n beetje vies is vrij gebruikelijk op festivals en lang niet zo kwalijk voor de gezondheid als je in eerste instantie zou denken, integendeel. Volgens mij hebben we juist meer te vrezen van overmatig gebruik van (antibacteriële) zeep, als het gaat om onze gezondheid en weerstand, zeker op de lange termijn. Neemt overigens niet weg dat je na een wc-bezoek wel gewoon je handen moet wassen. 😜

 5. Henk

  Misschien is het beter als we massaal dagelijks wat antibiotica nemen, voor het geval dat er een vliegje in je mond komt of iemand naast je hoest

 6. Bas

  Henk, als je vlees eet, gaat dat vanzelf 😉

 7. Toine Goossens

  Dat is heel goed nieuws voor mensen met een depressie. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dat darmbacteriën een sterke invloed hebben op darm- en hersenziektes. Om die laatste op te lossen wordt al gesuggereerd om poeptransplantaties te doen.

  Bezoek aan festivals dient in het ziekenfondspakket te komen. Dat is wel duidelijk.

  Is er ook onderzocht hoeveel van de bezoekers nicotine op hun handen hadden? Dat zou zo maar richting nul kunnen gaan. Weer een doodsoorzaak uitgebannen.
  100% van de bezoekers heeft intussen narcotica op hun handen. In 2018 overleden in de US 72.000 mensen aan een overdosis drugs. Europa zal daar niet ver vanaf zitten.

  Komt er toch een discussie om die festivals maar helemaal te verbieden. Voor en tegenstanders vliegen elkaar hier straks in de haren. Wie wint deze nieuwe burgeroorlog?

 8. Frits

  @Cor
  Je spreekt jezelf toch tegen. Je zegt dat een beetje E.coli niet zo schadelijk is voor de gezondheid, “integendeel”, waarmee je dus eigenlijk zegt dat het bevorderlijk is voor de gezondheid.

  Daarna zeg je dat we wel onze handen moeten wassen na toiletbezoek. Dat is nogal tegenstrijdig.

 9. Cor

  Frits, ik snap wat je bedoelt inderdaad. Ik had beter kunnen zeggen: was je handen na toiletbezoek, maar gebruik niet altijd (antibacteriële) zeep. Hygiëne lijkt steeds vaker een strijd om maar zo min mogelijk met bacteriën in aanraking te komen en zo steriel (als in vrij van bacteriën 😝) mogelijk te zijn, terwijl dat volgens mij funest is voor je weerstand. In aanraking komen met bacteriën betekent niet dat je per se ziek wordt, maar met een lagere weerstand is de kans je er ziek van wordt groter.

 10. Kadoendra

  @Toine Goossens

  In Nederland sterven er veel meer mensen door sigaretten te roken dan door drugs.
  Ik weet niet meer de exacte aantallen, maar het verschil tussen beiden is zeer groot.
  Zo zal het in de rest van de wereld ook wel zijn.
  Nu jij het toch over de USA hebt daar sterven jaarlijks zeer veel mensen aan legale pijnstillers.
  De pijnstiller waar het over gaat is o.a Oxycodon, het is feitelijk gewoon een legale opium waar de legale big farma maffia enorme bakken met geld mee vangen.
  Waar het allemaal verkeert gaat bij die El chapo’s, Taghi’s, Razzouki’s, etc, etc, is het feit dat zij niet genoteerd staan op de beurs.

 11. Bernhard

  @Jerry: uh, de VS hebben te maken met een opiaten epidemie. Totaal niet vergelijkbaar met Nederland.

 12. Toine Goossens

  @Kadoendra,

  Dat bedoel ik er niet mee. Het antirook beleid is er op gericht om het roken door jongeren naar nul/zo laag mogelijk te brengen. Tegelijk explodeert het gebruik van narcotica. Daar wordt geen enkel beleid of gezondheidscampagne tegen gevoerd.

  Ondertussen is Nederland de grootste producent van XTC, is Nederland een draaischijf in de handel in cocaïne. Nederlanders spelen een zeer grote rol in zowel grootschalige als kleinschalige handel in narcotica. Lachgas volgt in een rap tempo.

  Een overdosis narcotica is een directe doodsoorzaak, (verkeers)ongelukken onder invloed van narcotica zijn ook een directe doodsoorzaak.
  Roken is dat niet, roken leidt alleen voor de rokers tot eerder overlijden.

  Roken neemt af, narcotica neemt explosief toe.

 13. Kadoendra

  @Toine Goossens

  Als er 1 persoon in Nederland dood gaat aan een XTC pil staat dat gelijk in de krant.
  Dat er jaarlijks veel meer mensen dood gaan door roken, alcohol, medicijnen en ook door fijnstof! wordt slechts genoteerd in een algemene statistiek.

 14. Toine Goossens

  @Kadoendra,

  Dat werd over roken ook gezegd toen we nog niet beter wusten. Lees bij het Trimbos Instituut over de risico’s.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).