Verschillende Utrechtse wijken volgekalkt met graffiti; Wat wordt eraan gedaan? | De Utrechtse Internet Courant Verschillende Utrechtse wijken volgekalkt met graffiti; Wat wordt eraan gedaan? | De Utrechtse Internet Courant

Verschillende Utrechtse wijken volgekalkt met graffiti; Wat wordt eraan gedaan?

Verschillende Utrechtse wijken volgekalkt met graffiti; Wat wordt eraan gedaan?
In verschillende Utrechtse wijken is de laatste weken op heel veel plekken dezelfde graffiti tag te zien. Onder andere in Zuilen, Vogelenbuurt en Tuinwijk is de tekst ‘Fame’ op muren gekalkt.

In verschillende Utrechtse wijken is de laatste weken op heel veel plekken dezelfde graffiti tag te zien. Onder andere in Zuilen, Vogelenbuurt en Tuinwijk is de tekst ‘Fame’ op muren gekalkt.

Het is niet bekend wie de tag heeft gezet, maar de gemeente laat wel weten dat volgend jaar graffiti beter zal worden gedocumenteerd. “Door een nieuw softwarepakket is het beter zoeken op gelijksoortige graffiti. Begin 2018 zullen wij daarmee gaan werken”, aldus een woordvoerder.

De gemeente verwijdert graffiti op haar eigendommen. Bewoners en kleine ondernemers kunnen ook melding doen van graffiti, waarna Stadsbedrijven komt reinigen. De gemeente reinigt niet op andermans eigendommen zonder toestemming, maar pas na een melding. Aan die reiniging zijn overigens geen kosten verbonden. De afdeling Toezicht en Handhaving en de politie zijn er om te handhaven op dit soort vandalisme.

Er wordt overigens een structureel onderscheid gemaakt tussen legale en illegale graffiti in Utrecht. Er zijn ook toegestane plekken om graffiti te plaatsen. Daar valt de ‘Fame-tag’ uiteraard niet onder.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. EriQ te A

  Betrapte grafittivandalen confronteren met de gevolgen van hun daden : laten opdraaien voor alle directe en indirecte kosten EN (dus niet òf) als werkstraf het reinigen van met (ongeacht door wie) grafitti besmeurde objecten.
  Bij (iedere) herhaling een verdubbeling van de straf.

  Benieuw of het allemaal dan nog zo leuk is en als het niet repressief genoeg mocht werken, dan is de troep toch mooi weer opgeruimd…

 2. Bram

  Gaan Toezicht en Handhaving en de politie dit soort vandalisme werkelijk “handhaven”? Dat ziet er dan niet best uit voor de stad.

 3. Wim Vreeswijk

  Het is meestal dezelfde ‘handtekening’, zo te zien aan de foto, dus wellicht steedsdezelfde idioot die op deze wijze bijdraagt aan de vervuiling van Utrecht

 4. Sjonnie

  Fofs. Ook zo’n tag die je overal tegenkomt. Al jarenlang. Die gast moet te vinden zijn, maar opsporing geen prioriteit dus.

 5. Oldskoolfool

  New kid on the block getting up with internetfame…. AWESOME !

 6. Rene

  Zolang KBTR en Erwtje maar blijven bestaan

 7. Utrechtse Koning

  Waarom staat mijn tag er niet tussen?

 8. FADE

  Fame? Nou niet op deze manier. Ik stasteeds vaker tenenkrommend te kijken naar een van de ‘pieces’ van deze jonge heer of dame, en vraag me dan af of je wel eens iets hebt ontworpen. Ooit. Wat een bagger. Zou bijna mn cans weer van zolder halen om deze snotneus te crossen op elk mogelijke plek in de stad. Graf is cool maar taggen zonder credits is voor pannekoeken

 9. oldskool king

  ha vroeg me ook als af waarom er geen dst tussen staat…

  maar welke legale plekken spreekt de gemeente dan over?…. ik ken er nog maar een!
  Maar ach, all city, men heeft het toch niet door. Alleen als er weer een zo`n bericht als dit verschijnt, denkt de utrechter weer een mening te hebben.

 10. Tom

  Kan er niet iemand een dikke L over de F heen kalken overal?

 11. De verfkoning

  Met graffity heb ik geen moeite mee, het geeft de stad tenminste een smoel, beter dan al dat lelijke beton.

  Kijk eens in ons buurland Duitsland, niets mis mee.

 12. Sjonnie

  Zo is dat verfkoning, lekker andermans spullen onderkladderen.

 13. BdV

  Afgezaagd, flauw, suf en triest. Ik zie nog liever grijs beton.

 14. Lisa

  Ik woon in Zuilen. En ja, hier staat de ontieglijk lelijke reeks aan ‘fame’-tags ook op hekken, garagedeuren, flatmuren en bij iemand zelfs op een voordeur. Leuk? Nee. Artistiek? Allesbehalve. Aandachttrekkend. Ja, als een doorn in het oog. Ik hoop dat de maker van deze tag wordt gepakt en naast een fikse boete (als je honderden euro’s aan spuitbussen kan betalen kun je ook wel voor een paar duizend euro boete opdraaien) + flink wat uren werkstraf. Een mooie ‘piece’ in een achteraf gelegen steegje kan ik stiekem nog waarderen. Dit is pure verpaupering en ik hoop dat de jacht op deze persoon snel serieuzere vormen aanneemt.

 15. Vingervlug

  Waar is de oude vertrouwde ‘error’?
  Zag dat vroeger echt overal in de stad.

 16. Riiiko

  Zolang Banksy en KBTR blijven

 17. De verfkoning

  Uitbreiden van legale locaties om te verven zoals bij de Demkabrug en andere bruggen langs het kanaal zou helpen het lelijke gekladder in de stad te verminderen. Met het sluiten van tunnel westplein en hof bij Ikea is de illegale graffiti weer toegenomen. Iets voor in de politieke agenda komende maart?

 18. abc123

  Fame staat ook op ons hek.

  ik zie graag dat iedereen aangifte doet om zijn muurtje of ander bomb object te laten reinigen. Verder zie ik graag dat beelden van cctv camera’s worden gedeeld met de politie.

  Alle gemaakte kosten gaan dan via het CJIB naar deze ‘artiesten’.

  de groeten.

 19. Fabian

  Weet iemand welke software de gemeente hiervoor gaat gebruiken?

 20. Herr Heinrich

  Sry hoor maar die F kan echt niet! Fits is nog beter

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).