Video: Waaghalzen beklimmen Utrechtse Domtoren via steiger Video: Waaghalzen beklimmen Utrechtse Domtoren via steiger

Video: Waaghalzen beklimmen Utrechtse Domtoren via steiger

Video: Waaghalzen beklimmen Utrechtse Domtoren via steiger
Still uit de video
Op een filmpje dat zondag op Dumpert verscheen is te zien dat twee personen ’s nachts de Utrechtse Domtoren beklimmen. Wanneer de video is opgenomen is niet bekend.

Op een filmpje dat zondag op Dumpert verscheen is te zien dat twee personen ’s nachts de Utrechtse Domtoren beklimmen. Wanneer de video is opgenomen is niet bekend.

Het tweetal begon rond 03.45 uur aan de klim. Dat tijdstip is althans voor aanvang van de actie te zien op het scherm van een smartphone die even in beeld komt.

Via de steigers, die nu vanwege de restauratie om de Domtoren zijn opgebouwd, klimmen de waaghalzen tot het hoogst bereikbare plateau. Op die plek maken ze nog een aantal shots om vervolgens weer naar beneden te klimmen.

Reactie

In het reactieveld van Dumpert blijkt dat veel bezoekers van de website niet te spreken zijn over de actie. “Goh, wat een prestatie! Tientallen bouwvakkers beklimmen deze steiger dagelijks een aantal malen”, “Deze actie is gewoon Dom met de hoofdletter D” en “Leuk, en straks kunnen die bouwlieden het steigerconstructie nalopen om te kijken of er niks (per ongeluk) is losgekoppeld”, is te lezen in het reactieveld.

Ook de gemeente Utrecht zegt niet gecharmeerd te zijn van de actie. “Wat er in het filmpje gebeurt is onverstandig en onveilig. Niet alleen voor de personen in kwestie, maar hiermee kun je ook anderen in gevaar brengen. Dit vinden wij absoluut onwenselijk.”

Boete

De gemeente zegt daarnaast dat het betreden van het bouwterrein rond de Domtoren een overtreding is waar een boete op staat. Deze boete kon echter alleen worden uitgeschreven wanneer de daders op heterdaad waren betrapt.

Er is volgens de gemeente wel een stil alarm afgegaan toen de waaghalzen het bouwterrein betraden. Er komt op dat moment een melding binnen bij de politie en beveiliging, maar zij hebben die bewuste nacht niemand aangetroffen.

Advies

De gemeente zegt tot slot dat er niets kapot is gemaakt of gestolen. Daarnaast heeft de gemeente Utrecht nog een advies aan de waaghalzen: “Als je zo graag de Domtoren op wil, kom gewoon overdag met de trap of de lift. Dan zie je ook meer.”

7 Reacties

Reageren
 1. JanV

  Geef hier nou gewoon geen aandacht aan.

 2. Berk

  Ja misschien ook gewoon niet melden dan, zijn genoeg mafkezen die zo op ideeën komen.

 3. Pee

  Filmen kunnen ze niet.

 4. Dennis

  Los van deze actie lijkt het me best gaaf de Dom eens per nacht te beklimmen en van het nachtelijk uitzicht te genieten! Maar dan gaat mijn voorkeur wel uit naar de trap..

 5. wollie

  goed bezig dumpert. deze gasten waren misschien nog ervaren klimmers maar binnenkort kunnen we lallende zestienjarigen aan de toren verwachten…

 6. Herman

  Bij een volgend alarm misschien ook even naar boven kijken in plaats van alleen de begane grond van het werkterrein.

 7. vanhoorn

  Even over de dom beklimmen,niet bijzonder,zoals gezegd bouwvakkers doen het dagelijks!
  Verder wil ik nog eenopmerking maken langslopend langs de. Lange Nieuwstraat,WAT FANTASTISCH BESTRAAT.PRACHTIG,,!!!!!!!!!’mnm

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).