Video waarin Britten langs de kades van de Oudegracht in Utrecht klimmen ruim 1,4 miljoen keer bekeken Video waarin Britten langs de kades van de Oudegracht in Utrecht klimmen ruim 1,4 miljoen keer bekeken

Video waarin Britten langs de kades van de Oudegracht in Utrecht klimmen ruim 1,4 miljoen keer bekeken

Een groep mannen die de sport parkour beoefent is onlangs in Utrecht neergestreken. Zij probeerden een traject langs de Oudegracht af te leggen en het doel was om niet in het water te vallen. De video waarin te zien is hoe zij hun capriolen uithalen is op YouTube inmiddels ruim 1,4 miljoen keer bekeken.

Een groep mannen die de sport parkour beoefent is onlangs in Utrecht neergestreken. Zij probeerden een traject langs de Oudegracht af te leggen en het doel was om niet in het water te vallen. De video waarin te zien is hoe zij hun capriolen uithalen is op YouTube inmiddels ruim 1,4 miljoen keer bekeken.

Parkour is een sport die in Frankrijk is ontstaan. De deelnemers proberen bepaalde hindernissen zo vloeiend mogelijk te passeren. Vaak bestaan deze hindernissen uit objecten in de openbare ruimte zoals muurtjes, bankjes en hekken.

Op het YouTube-kanaal STORROR, dat ruim 7,5 miljoen abonnees heeft en in het Verenigd Koninkrijk is opgericht, laten de makers zien hoe zij op verschillende plekken in de wereld trajecten al springend en klimmend afleggen. Deze zomer zijn zij ook in Utrecht neergestreken.

Langs de kades bij de Vismarkt en de Stadhuisbrug probeerden de mannen via onder meer waterspuwers, hekjes en deurposten al klimmend een traject af te leggen. Zij noemen het zelf de ‘urban climbing water challange’, waarin een parcours moet worden afgelegd zonder daarbij in het water te vallen. Dat lukt echter niet iedereen.

23 Reacties

Reageren
 1. G.H.

  Vandaag de Britse klimmers, morgen de Britse zuipers?

 2. Ton Hooft

  Cool guys!
  En een mooie manier om de bijzondere werfmuren met alles erop en eraan uitgebreid in beeld te brengen. Dan ook nog de Utrechtse klok op de achtergrond, dank voor het artikel DUIC!

 3. Koel Hoofd

  Heel knap van die Britons abroad, ik doe het ze niet na.

  Maarre, niet om het een of ander of zo, hebben ze daar wel een vergunning voor? Om onze historische en kwetsbare kademuren te beklimmen terwijl er voor 1.5 miljard aan herstel nodig is? Of is Utrecht al zo’n ontspoort pretpark dat ook andermans eigendom eraan moet geloven?

 4. Wim

  Ik denk het laatste, Koel Hoofd.
  Met een ‘d’ overigens, ontspoord.

 5. Sanne

  Als er iemand op mijn huis zou klimmen zou ik dat niet oke vinden- wat maakt dat het wel langs de werven kan/mag? Zijn ook eigenaren van toch? Beetje vreemd!

 6. J.Pal

  Great!

 7. Nina

  Zonder toestemming op de gevel van een monumentaal pand klimmen. Je moet het maar durven.

  Wat als er een eeuwenoud glazen raam sneuvelt, een hek of een beelhouwwerk afbreekt? Wie is verantwoordelijk voor de kosten en is het wel te herstellen tot de originele staat? Wie is verantwoordelijk, als iemand een doodsmak maakt op jouw ondeugdelijke spullen?

  Ik zou het alvast niet willen als het mijn pand was.

 8. Barend

  In the end pure vernielzucht. Als ik zo’n gast op mijn werfmuur zou aantreffen, zou hij er na een flinke tik afvliegen. Geef svp geen aandacht aan dit soort vandalisme.

 9. buurtbewoner

  @Sanne
  heel simpel slimmerik, omdat ze nergens hebben gevraagd voor toestemming, zo vreemd is het dus niet.

 10. W

  En binnenkort moeten de Utrechtse belastingbetalers voor de restauratie kosten opdraaien!
  Het zijn notabene Utrechtse monumenten! Wat een onzinnig gedoe van die Britten. En nog gekker als ze hiervoor toestemming van het gemeentebestuur gekregen hebben.

 11. Jan

  Filmpje bekeken, belachelijk! Ze hangen aan ornamenten, trappen plantjes plat, geen enkel benul van de bijzondere (monumentale!) status. Hoop dat iemand vragen gaat stellen en misschien nog een bonnetje naar deze “sterren”

 12. Lijkt leuk

  Duic werkt op deze manier mee aan het promoten van compleet onzinnig gedrag.

  Lijlt leuk dit. Totdat er iets afbreekt of instort. Er is immers sprake van achterstallig onderhoud. Bij schade keert de verzekering waarschijnlijk niet uit. Bij persoonlijk letsel is waarschijnlijk ook nog de eigenaar vd werfkelder aansprakelijk…..

 13. Koel Hoofd

  @Wim, dank voor de correctie.

 14. Massegast

  British bastards!

 15. Kakhiel

  Laat ze dat lekker in Londen doen. Doei!

 16. Johan

  Opmerkelijk dat Duic hier aandacht aan besteedt. En het neerzet als een sport ipv vandalisme.

 17. Hetty

  Als jullie willen, kunnen jullie met zijn allen deze video door middel van de drie puntjes eronder melden bij Youtube, en al de hierboven genoemde bezwaren bij Youtube neerleggen, en hen vragen, deze video te verwijderen. Want als deze video te lang online blijft staan, krijgen we wellicht te maken met hordes na-apers, die ook aan onze mooie oude werfmuren gaan hangen.

 18. Soylent

  Asocialen. Ik woon in een monumentaal pand in de binnenstad, en moet al wekelijks mensen wegsturen die proberen de muren te beklimmen en schade veroorzaken. Dit helpt niet. Ik hoop dat ze minimaal aangehouden worden, en zou er niet rauwig om zijn als ze vallen en wat breken.

 19. Bart

  Er hangt hier een zure lucht, niet gewend.

 20. passalacqua

  @Hetty
  filmpje wordt heus niet door melden verwijderd hoor, dream on, het voldoet aan de voorwaarden, als de inhoud je niet aanspreekt doe je duimpje naar beneden

 21. Cico

  lmao de comments ook weer, wat maken mensen zich weer druk omdat er een Brit aan een stenen mOnUmEnTalE afvoer hangt.

  Echt, dit is toch echt de meest bijzondere afvoer ooit. Nog in elkaar gekleit door Bonifatius zelf, gezegend door Willibrord, waarna Truus van Lier er een paar Spaanse koppen mee insloeg. Ben blij dat er niks met die afvoer is gebeurt.

 22. JM

  Net als je dacht dat de debilisering van het toerisme wel een maximum had bereikt blijken de echt zwaar gestoorden nog meer in petto te hebben.

 23. Realist

  @Hetty. Ah, we moeten ze cancelen omdat een paar sippe vervelio’s zich storen aan een paar gastjes die wat capriolen uithalen.. manman, kinderachtig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).