VPRO laat veranderd straatbeeld door Hoog Catharijne zien met bijzondere animatie | De Utrechtse Internet Courant VPRO laat veranderd straatbeeld door Hoog Catharijne zien met bijzondere animatie | De Utrechtse Internet Courant

VPRO laat veranderd straatbeeld door Hoog Catharijne zien met bijzondere animatie

VPRO laat veranderd straatbeeld door Hoog Catharijne zien met bijzondere animatie
Het Utrechtse straatbeeld is met de komst van Hoog Catharijne in de jaren ’70 flink veranderd. Voor zover niks nieuws. Wel heeft de VPRO een bijzondere animatie gemaakt waarin het in één oogopslag duidelijk maakt wat er in Utrecht gebeurd is. 

Het Utrechtse straatbeeld is met de komst van Hoog Catharijne in de jaren ’70 flink veranderd. Voor zover niks nieuws. Wel heeft de VPRO een bijzondere animatie gemaakt waarin het in één oogopslag duidelijk maakt wat er in Utrecht gebeurd is. 

Onderstaande animatie is gemaakt in het kader van het nieuwe programma ‘Onzichtbaar Nederland‘. Hierin gaan de makers van ‘Nederland van Boven’ op zoek naar veranderde Nederlandse landschappen. Dit gaat gedaan worden door middel van historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken.

Eén van de afleveringen gaat speciaal over Utrecht en Hoog Catharijne. Het winkelcentrum is gevormd door de plannen om een snelweg dwars door Utrecht aan te leggen. De snelweg ging niet door, maar er kwam wel een parkeergarage: het begin van Hoog Catharijne zoals we het nu kennen.

Inmiddels ligt Hoog Catharijne alweer enige tijd op de schop en wordt het winkelcentrum veel groter. Volgend jaar moet Nieuw Hoog Catharijne helemaal af zijn.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
  1. BM

    Mijn hart breekt gewoon.

  2. VP

    Ik kan wel janken als ik dit zie. Wat een verpesting toch van ons oude Utrecht, en het word alleen maar erger!

  3. Ingrid

    Snel weer terug bouwen!!!!!,

  4. Dennis

    Het is dat het m’n eigen stad is maar eigenlijk moet je echt lachen om deze schandalige zet. Van een open straat met oude huizen naar een betonnen sarcofaag waar ze in Chernobyl jaloers op zijn.

  5. Lia van den Hoven

    Zo zonde, wat een kapitaalvernietiging zonder enig historisch besef!

  6. Jansen

    Alle mensen die zeggen dat de stationsbuurt in een slechte staat was voor de sloop: dat gold voor alle oudere buurten in Nederland. Andere buurten zijn daarentegen vaak met succes en met heel veel geld gerenoveerd. Dit noemen we nu vaak de mooie historische kernen in mooie historische steden. Om maar even een punt te maken.

    Ik ken trouwens weinig mensen die met een prettig gevoeld door HC lopen en ik ken geen mensen die met een prettig gevoel onder HC doorlopen. Dat de winkels daar überhaupt omzet draaien is te wijten aan het feit dat er, vooralsnog, de grote ketens zitten en het een verplichte walk through is van het station naar het centrum. Door deze verplichting verdient HC geld. Anders had iedereen, op de eerste 5-15 jaar na, HC links laten liggen. Naast dat het geen “mooi” ontwerp is, is het vooral geen functioneel ontwerp. Is het er snel vies, voelt onveilig aan, is de materiaalkeuze belabberd, is er nauwelijks daglicht, en voelen mensen zich er niet prettig bij. Dat zijn allemaal voorwaarden voor succesvolle architectuur en stedenbouw.

    Bij Corio/ Kleppiere weten ze dit ook, vandaar dat men via de gemeente en de rechter burgers wil dwingen door hun eigendom te lopen. Vandaar dat er geen trappen mogen komen vanaf de Rabobrug richting het station en probeert men de alternatieve looproute richting Mariaplaats vanaf het station te dwarsbomen. We moeten, want uit ons zelf komen we niet in HC.

  7. Elmer

    Er zijn geen andere woorden voor dat Hoog Catherijne een regelrechte ramp is voor Utrecht. Je zou bijna gaan pleiten om met terugwerkende kracht het college van B&W (die deze beslissing hebben gemaakt) voor hun criminele onkunde te vervolgen.

  8. Peter

    Leuk beeld, dat mogen ze van mij met meer plaatsen doen. Dit is zo ongeveer de door HC meest verpeste plek in de stad. Fout, ja.

    Maar er zijn ook heel wat plaatsen die juist opgeknapt zijn. Neude wordt alsmaar fraaier en levendiger, was een doodse parkeerplaats/taxistandplaats. De stad als geheel heeft er nooit eerder zo goed bijgestaan als in 2016 en dat zal de komende jaren verder verbeteren. Vergeet niet dat er vroeger ook veel lelijke vervallen gaten waren.

    HC was een historische vergissing. Zoals het idee dat auto’s overal in de binnenstad moesten kunnen komen een pijnlijke fout was. De komst van het lelijke HC heeft echter een belangrijk positief neveneffect gehad. Doordat daar het lelijke zakencentrum kwam met de nodige kantoorgebouwen, kon de rest van de binnenstad juist kleinschalig en authentiek blijven. In die zin hebben we het paradoxaal genoeg aan HC te danken, dat de rest van de binnenstad grotendeels in tact is gebleven.

  9. Teunis

    Gelukkig zijn er in de stad nog heel veel van zulke straten die wel behouden blijven. Het glas is meer dan halfvol!

  10. sidney

    Duic brengt het echte beeld zoals het toegaat in Utrecht

  11. Rob H.

    Los van het feit of HC een succes is, ik kan een eind mee gaan met Peter’s verhaal, er had toch een hoop moeten veranderen in dat wijkje. De reizigersstromen zijn zoveel groter en daarmee is het station ook zoveel groter. Dat had nooit op de plek gepast waar het oude station lag. Of het op deze manier een verbetering is, daar kunnen we over discussiëren, maar dat halve wijkje had sowieso plat gemoeten, helaas.

  12. Otto Nelemans

    Van 1969 t/1971 heb ik als student in de stationswijk gewoond. Als student is alles al gauw leuk, dus is mijn herinnering aan die tijd enigszins gekleurd. Het was er geweldig. Omdat de plannen voor Hoog Cataharijne er toen al doorheen gejast waren, had ik niet in de gaten dat de gemeente bewust de buurt laten verloederen. De vele kraakacties na het wegtrekken van bedrijven en particuliere bewoners deden de staat van onderhoud uiteraard geen goed. In die tijd was de burger niet zo alert op wat er stond te gebeuren. Dat het niet veel soeps kon worden zag je toen al aan de traverse(het eerste bouwwerk van het aanstaande HC) over het station. Waren de bestaande panden grondig gerenoveerd: dan zou er een aantrekkelijke omgeving zijn ontstaan. De out- en input via het Smakkelaarsveld met z’n onvolprezen gebouw de Utrecht zou een mooie entree naar de stad geweest zijn. Wat er nu gebeurd is heeft veel weg van het wrijven in de vlek van Bredero. Zoals iedereen weet wordt het daar alleen maar erger van. We menen alerter te zijn dan destijds, desondanks hebben Corio/ Kleppiere het voor elkaar gekregen het nieuwe Bredero te zijn. Ik heb altijd begrepen dat de bouw over het Catharijnekanaal, zoals ik het maar noem, is ontstaan om geld voor een snellere afbouw te genereren. Dank gemeenteraad. Allemaal snurkers, zonder uitzondering. Ooit wel een nagedacht waarom de opkomst bij onze verkiezingen zo laag is?
    Het ontluisterende filmpje dat ik gisteren bekeken heb lijkt op een grote nachtmerrie. Dat komt nooit meer goed.

  13. Mari

    Ik kan mij het oude statige stationsgebouw van vroeger nog herinneren, , ook de toenmalige Catherijne singel met zijn statige gebouwen., het gebouw van “de Utrecht”, alles verdwenen voor HC. Er was veel protest, maar het ging gewoon door. Laatst was ik weer in Utrecht, onherkenbaar voor mij, wat een zooi rond het station. Hopelijk wordt het beter, maar zoals toen nooit meer, helaas.

  14. Jansen

    O ja, is dat zo Rob H?

    De argumenten die u aandraagt zijn precies die, waardoor de gemeenteraad zich in de luren heeft laten leggen.

    Daarnaast is het onzin wat u zegt. Het station had, net als nu, over de sporen gebouwd kunnen worden alleen dan meer in de lente dan over de breedte, dat is 1.

    2. Renovatie doet wonderen. Een slimme architect kan oplossingen bedenken zonder al te vaal aanpassingen.

  15. Ferry

    Wanneer gaan die uitzendingen beginnen.
    Niet alleen deze natuurlijk maar de gehele serie.

  16. barbara

    eeuwig zonde….

  17. Peter Rosen

    Eeuwig zonde. Sinds 1972 de boel zien veranderen in een betonnen zielloze kolos met maar één doel, kapitaal omzetten. De oude beelden op Het Smakkelaarsveld, De Utrecht, de oude Catharijnebrug, de Stationsbuurt en de Leidseveer, al die mooie huizen en gebouwen, dit alles weg. Ik ben al sinds 1981 weg. Als ik er nu terug ben loop ik een rondje vanaf de Mariaplaats over de Catharijne singel naar het Lepelenburg en zo naar de Schouwburg de Nobelstraat naar het Janskerkhof. Sorry voor een gewond Utregs hart, maar het moest gezegd worden. Zelfs de oude beuk is gesneuveld in het Wilhelminapark. Enfin. Iedereen sterkte in Domcity.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).