Vragen over de vergane bootjes aan de Vaartsche Rijn | De Utrechtse Internet Courant Vragen over de vergane bootjes aan de Vaartsche Rijn | De Utrechtse Internet Courant

Vragen over de vergane bootjes aan de Vaartsche Rijn

Vragen over de vergane bootjes aan de Vaartsche Rijn
Foto: Bas van Setten
De fracties van GroenLinks en de VVD in Utrecht gaan vragen stellen over de bootjes langs de Vaartsche Rijn. DUIC publiceerde vorige week foto’s van de bootjes in bedenkelijke staat.

De fracties van GroenLinks en de VVD in Utrecht gaan vragen stellen over de bootjes langs de Vaartsche Rijn. DUIC publiceerde vorige week foto’s van de bootjes in bedenkelijke staat.

Brechtje Paardekooper (GroenLinks) en Gertjan te Hoonte (VVD) stellen vanmiddag mondelinge vragen over de bootjes en willen weten wat er gedaan kan worden om het zinken van bootjes te voorkomen. Paardekooper: “Het is zonde dat niemand zich meer kan inschrijven voor een ligplaats, terwijl er ook totaal verwaarloosde wrakken liggen. GroenLinks wil bovendien voorkomen dat deze wrakken leiden tot schade aan het milieu.”

De Vaartsche Rijn is niet de enige plek in de stad waar bootjes half of helemaal vergaan zijn. Er lijkt lang niet te zijn omgekeken naar sommige bootjes, terwijl er een groot tekort is aan ligplaatsen. Er zijn zoveel wachtenden voor een ligplaats dat de gemeente geen nieuwe wachtenden meer inschrijft. Ligplaatsen staan op naam. Wie een ligplaats heeft kan die dus voor een nieuw bootje gebruiken als het oude gezonken is.

Schoon en veilig

De gemeente gaf eerder in een reactie dat op de website een melding gemaakt kan worden van dit soort gevallen. Dat moet dan gebeuren onder het kopje ‘zwerfvuil in het water’.

De VVD en GroenLinks willen weten of eigenaren worden aangesproken op het feit dat hun bootje gezonken dan wel een wrak is en vragen zich af of het mogelijk is om eigenaren van wrakken en gezonken bootjes eventueel na een waarschuwing de ligplaatsvergunning te ontnemen. Te Hoonte: “Wij vinden het belangrijk dat de Utrechtse kades schoon en veilig zijn. Daarom willen we weten of het mogelijk is om aanvullende voorwaarden te stellen aan het verlengen van een ligplaatsvergunning.”

 

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
  1. Johan

    Melding doen onder het hoofd ‘zwervuil in het water’?
    Het lijkt mij op de weg van Handhaving liggen om proactief hierop toe te zien. Gewoon, mooi wandelingetje langs de singels, heren en dames. Twee keer per jaar.

  2. Angelique

    Ze nemen al 10 jaar geen nieuwe inschrijvingen meer aan.
    Misschien moet dat beleid eens op de schop, nu hebben sommigen een levenslange ligplek, terwijl de meerderheid achter het net vist. Dat is een beetje scheef. Wanneer is de laatste keer dat er nieuwe ligplekken gerealiseerd zijn? Bijvoorbeeld Merwedekanaal?

  3. Ab

    Als vergunninghouder en eigenaar van een bootje weet ik uit ervaring dat de havendienst wel handhaaft en gezonken bootjes verwijderd. Vorig jaar geleden was mijn sloep gezonken Er kwam een pamflet. Met aankondiging dat de sloep na een paar weken zou worden verwijderd en deze is daarna geborgen en naar de gemeente haven gebracht.
    Overigens is het bootje op de 2e foto niet vergaan. In de winter komt er nu eenmaal regen in, kwestie van in het voorjaar schoonmaken.

  4. Bastiaan

    Aanvullende voorwaarden voor het behouden van een ligplaats zoals Te Hoonte zich afvraagt klinkt interessant, maar dat klinkt ook als iets wat nog heel lang kan duren voordat dit is onderzocht en vastgesteld. Waarom niet de bergingskosten van gezonken wrakken verdubbelen. Desnoods met een milieuboete als er benzine/olie met het wrak is meegezonken. Oja, nog even voor de havenmeester: op de tolsteegsteegsingel bij Ledig Erf zijn er drie “bootjes” zo goed als gezonken….

  5. Maria Schuurman

    Wat mijn te oren is gekomen, dat er ook misbruik van de ligplaatsen gemaakt wordt, en veel geld gevraagd wordt aan degene die hun ligplaats verhuren. Er liggen tegenover mij genoeg boten die nooit gebruikt worden, een aanfluiting voor de gemeente, om zoveel ,boten kerkhof, langs de kanten .

  6. Wim Vreeswijk

    Ab@ Hoezo ‘komt er in de winter nu eenmaal regen in’ ? Als je er een waterdicht dekzeil over heen leegt, is er m.i. niets aan de hand en komt er geen regen in.

  7. Ronaldvan der Wal

    Een onderhoudplicht koppelen aan de ligplaatsvergunning en actieve handhaving hiervan zou mogelijk de oplossing zijn. Uiteraard moeten er wel sancties komen die juridisch waterdicht zijn. De verloedering van de bootjes op de foto’s is niet van 1 winter geen aandacht geven. Als ligplaatshouder kun je dan de conclusie trekken dat je er verstandiger aan doet om voor de paar keer dat je wilt varen , beter een bootje kunt huren bij een van de officiele aanbieders. Zo komt de ligplaats weer vrij voor een enthousiaste bootbezitter die al jaren op een ligplaats wacht. Er zijn nu zo’n 150 wachters met een verloop van gemiddeld 25 per jaar op een totaal aantal ligplaatsen van 460 voor de hele stad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).