Zeldzame Vaantjesboom bloeit in tuin Universiteitsmuseum | De Utrechtse Internet Courant Zeldzame Vaantjesboom bloeit in tuin Universiteitsmuseum | De Utrechtse Internet Courant

Zeldzame Vaantjesboom bloeit in tuin Universiteitsmuseum

Zeldzame Vaantjesboom bloeit in tuin Universiteitsmuseum
In de Oude Hortus in Utrecht staat de Vaantjesboom in volle bloei. De zeldzame bloeiende boom – die ook wel de zakdoekenboom genoemd wordt – is maar korte tijd bloeiend te zien in de tuin van het Universiteitsmuseum.

In de Oude Hortus in Utrecht staat de Vaantjesboom in volle bloei. De zeldzame bloeiende boom – die ook wel de zakdoekenboom genoemd wordt – is maar korte tijd bloeiend te zien in de tuin van het Universiteitsmuseum.

De zeldzame loofboom heeft opvallende roomwitte schutbladen van ongeveer 15 centimeter die als zakdoekjes aan de takken hangen. Dit jaar bloeit de boom eerder dan normaal. Volgens tuinbaas Henk Nokkert komt dit waarschijnlijk door de warme zonnige periode in april. “Hij staat er weer prachtig bij met al die vrolijke vaantjes”, zegt Nokkert.

De boom kan tot 20 meter hoog worden en geeft nootvormige vruchten. De vaantjes hebben een sterke geur. Nadat de witte schutbladeren gevallen zijn, hangen de nootvormige vruchten aan lange steeltjes te bungelen en kleuren van groen naar bruin.

De Vaantjesboom in bloei

Zaden ontkiemen moeilijk

De bloemen van de vaantjesboom groeien uit tot vruchten van 4-5 cm. De zaden ontkiemen zeer moeilijk, toch heeft de Hortus ook enkele jonge exemplaren weten op te kweken. De zaden van de boom in de Oude Hortus worden vooral gegeten door felgroene Halsbandparkieten.

De boom is in 1868 ontdekt in China door een Franse missionaris Armand David. De boom kreeg de Latijnse naam Davidia involucrata – ‘van omwindsels voorzien’. In 1906 verschenen de eerste ‘zakdoekjes’ in Parijs, nadat hij zaad had meegenomen. Inmiddels in de soort in het wild bedreigd, met name door oprukkende steden en intensieve landbouw in China.

Wanneer je de boom zelf wil zien bloeien moet je er snel bij zijn. De zakdoekjes zijn – afhankelijk van het weer – één tot twee weken te zien.

3 Reacties

Reageren
  1. Stephanie

    Houd deze mooie boom maar goed in de gaten voor die gekapt wordt door de gemeente of een GroenLinkse agenda voor een aaneengesloten parkje of iets anders natuurgetrouws …… 😉

  2. Bart

    In de openbare ruimte van Utrecht staan er nog 13 stuks, waaronder één in Park Oog in Al, één in park Lepelenburg en één in het Wilhelminapark. Ook een drachtboom voor bijen en vlinders.
    @Stephanie, geen gemeenteboom dus de gemeente zal deze niet zo snel weghalen 😉

  3. Ron

    Zijn die vruchten eetbaar?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).