‘Zwevende tapijten’ van Franse kunstenaar in het bos van Utrecht Science Park | De Utrechtse Internet Courant ‘Zwevende tapijten’ van Franse kunstenaar in het bos van Utrecht Science Park | De Utrechtse Internet Courant

‘Zwevende tapijten’ van Franse kunstenaar in het bos van Utrecht Science Park

‘Zwevende tapijten’ van Franse kunstenaar in het bos van Utrecht Science Park
Franse kunstenaar Laurent Tixador bij zijn kunstwerk. Foto's: DUIC / Marlot van den Berg
Tussen de uitgestrekte weilanden en groene bossen in het Utrecht Science Park heeft de Franse kunstenaar Laurent Tixador deze week zijn thuisbasis gevestigd. Hij kampeert de komende dagen op zijn ‘zwevende tapijten’ tussen de bomen.

Tussen de uitgestrekte weilanden en groene bossen in het Utrecht Science Park heeft de Franse kunstenaar Laurent Tixador deze week zijn thuisbasis gevestigd. Hij kampeert de komende dagen op zijn ‘zwevende tapijten’ tussen de bomen.

Verscholen achter de Botanische Tuinen, tussen de weilanden loopt een bruggetje naar een klein bos. Tussen het struikgewas is Tixador daar druk bezig om een tent op te zetten. “Bonjour, come and have a look!”, roept hij vrolijk.

Project van kunstenaar Laurent Tixador. Foto: DUIC

De Fransman heeft zijn eigen tent op het bovenste plateau van het kunstwerk staan. Hij helpt studente Iepke Rijcken haar tent opzetten. “Vanavond is mijn eerste nacht hier”, vertelt ze. Ze helpt de kunstenaar bij het bouwen aan zijn project.

Plateaus

Van houten planken maakt Tixador meerdere plateaus tussen de bomen. “De bedoeling is dat je op deze ‘zwevende tapijten’ helemaal opgaat in de natuur.” Naarmate de bomen groeien, komen de plateaus klem te zitten en ontstaat ruimte voor een nieuw, onderliggend plateau. Na een aantal jaar moet er een boomtoren van vier tot vijf etages staan in het bos.

De kunstenaar is ongeveer een week bezig geweest met het project. “Mensen van bijvoorbeeld de universiteit kunnen het kunstwerk gaan gebruiken, door te relaxen, slapen of een boek te lezen. En dat middenin het bos!”

Ondersteuning

De Franse kunstenaar doet dit niet alleen; studenten van de Universiteit Utrecht helpen de kunstenaar. Student Pieter Maassen sliep vannacht voor het eerst op het kunstwerk. “Heel gaaf om hier te slapen! Ik werd rond vijf uur wakker van fluitende vogels, maar dat heeft ook wel iets moois.”

Studenten Pieter Maassen en Iepke Rijcken helpen de Franse kunstenaar bij zijn project.

Inspiratie 

Tixador liet zich inspireren door het van Unnikgebouw in het Science Park. Het gebouw was een technisch experiment uit de jaren zestig, waarbij de hoogste verdieping werd gebouwd en het geheel vanuit de kelder telkens één etage omhoog werd gekrikt.

Zaterdag rondt de kunstenaar zijn project af en in oktober zal hij terugkomen om zijn werk te bekijken. “Maar het duurt jaren voordat de planken meegroeien met de bomen”, lacht Tixador.

1 Reactie

Reageren
  1. Luuk Upuuk

    Dus iemand die boomhutten in een bosje bouwt is ineens een kunstenaar, omdat ie een mooie franse naam heeft?

    Laat ie dat dan een stukje zuidelijker doen langs de A27/A28, wellicht dat zijn “kunst” dan nog van waarde is, maar dit is gewoon vernieling van natuur.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).