11 tips om te voorkomen dat u en uw kinderen worden gehackt 11 tips om te voorkomen dat u en uw kinderen worden gehackt

11 tips om te voorkomen dat u en uw kinderen worden gehackt

11 tips om te voorkomen dat u en uw kinderen worden gehackt
Foto: Cottonbro
Hacking lijkt de hele tijd voor te komen. Deze week nog hoorden we dat China een hack heeft georkestreerd die gericht was op bedrijven als Apple en Amazon, met een piepklein stukje hardware dat op het moederbord van zeer krachtige servers werd geplaatst.

Hacking lijkt de hele tijd voor te komen. Deze week nog hoorden we dat China een hack heeft georkestreerd die gericht was op bedrijven als Apple en Amazon, met een piepklein stukje hardware dat op het moederbord van zeer krachtige servers werd geplaatst.

Hoewel de meesten van ons niet zo’n verleidelijk doelwit zijn als biljoen-euro bedrijven. Dit voorbeeld bewijst wel dat hacken iets is waar we allemaal mee te maken zullen krijgen naarmate meer en meer informatie elektronisch wordt opgeslagen.

Een van de belangrijkste beginselen om in gedachten te houden is dat uw persoonlijke gegevens uiterst waardevol zijn. Zoals Willie Horton zei toen hem werd gevraagd: “Waarom berooft u banken?” “Omdat daar het geld is”. Nu onze zakelijke en persoonlijke rekeningen online staan, is het ook waarschijnlijker dat hackers die informatie om de meest uiteenlopende redenen zullen proberen te achterhalen.

Wat echter ook belangrijk is, is dat hackers op zoek zullen gaan naar zachte doelwitten of naar mensen die niet de basisstappen hebben ondernomen om hun informatie te beschermen. Want wie het hacken moeilijker maakt, zal meer dan eens op zoek gaan naar een gemakkelijker doelwit. Deze gids gaat dus over het verhogen van de barrières voor u en uw gezin. Net zoals alarmsystemen niet alle inbraken voorkomen en gesloten deuren niet alle inbraken tegenhouden, is deze gids bedoeld om het potentiële hackers zo moeilijk te maken dat ze hun heil elders zullen zoeken.

Tips voor e-mail

 1. Maak geen ijdele e-mailadressen die persoonlijke informatie bevatten – de meeste mensen kiezen een e-mailadres dat representatief is voor hun naam; een ijdele naam zoals firstname.lastname @ emailprovider.com. Echter, een van de grootste manieren om hacking te voorkomen is het beperken van de mogelijkheid om je persoonlijke informatie aan elkaar te plakken.
 2. Kies geen traditionele beveiligingsvragen die toegang tot uw account kunnen krijgen als u uw inloggegevens vergeet met antwoorden die elders kunnen worden gevonden. Bijvoorbeeld: moeders meisjesnaam? Hoewel die informatie gemakkelijk te onthouden is, is het ook gemakkelijk voor iemand anders om daar achter te komen en die te gebruiken om toegang te krijgen tot uw account.
 3. Gebruik 2-factor authenticatie. Met 2-factor authenticatie zijn er 2 niveaus nodig om toegang te krijgen tot een account. Het 1e niveau is de login op de website. En de 2e factor is een code die naar uw mobiele apparaat wordt gestuurd en die u naast uw wachtwoord moet invoeren. Het voordeel van authenticatie met 2 factoren is dat hacken vaak op afstand gebeurt zonder dat u controle heeft over uw mobiele apparaat. Deze extra beveiligingslaag is super handig en wordt ten zeerste aanbevolen.

Tips voor internet/Wi-Fi

 1. Deel uw accountgegevens niet. Dit geeft inzicht in welk e-mailadres u gebruikt en ten minste een van uw voorkeurswachtwoordstructuren. Je wilt niet dat deze informatie openbaar is, zelfs niet onder vrienden. Meer dan waarschijnlijk zullen uw vrienden niet zo voorzichtig zijn met uw accountgegevens als u dat zou zijn.
 2. Wis cookies en andere gegevens telkens wanneer u klaar bent met het gebruik van webbrowsers (Chrome, Internet Explorer, Safari)
 3. Maak verschillende wifi-referenties aan voor uw gasten en uw normale gebruik – dit beschermt u tegen websites die uw gasten kunnen bezoeken en die veiligheidsrisico’s kunnen inhouden en verduistert ook uw wachtwoordstructuur
 4. Gebruik niet dezelfde e-mail adres/wachtwoord combinatie voor websites. Als iemand uw inloggegevens eenmaal weet, kan hij toegang krijgen tot uw Amazon-account, bankrekening en social media-accounts. Maak in plaats daarvan meerdere inloggegevens aan die verschillend genoeg zijn, zodat als één account wordt gehackt, u niet al uw beveiliging kwijt bent.
 5. Gebruik een VPN (Virtual Private Network) wanneer u op afstand surft om uw informatie te beschermen tegen onderschepping. Vergeet niet dat de coffeeshop veel bezoekers heeft en dat er misschien iemand zit te wachten om toegang te krijgen tot uw informatie op dit laagbeveiligde netwerk. Als u meer wilt weten, bekijk dan de uitleg over VPN en begrijp hoe het werkt en welke voordelen het kan bieden.

Tips voor computers/mobiele telefoons

 1. Laat uw wachtwoorden niet achter op onbeveiligde notitiebestanden of worddocumenten. Gebruik een veilige wachtwoordmanager.
 2. Gebruik niet uw geboortedatum, de geboortedatum van uw partner, de geboortedatum van uw kinderen, de datum van uw verjaardag of een andere gemakkelijk te raden numerieke voorwaarde als wachtwoord voor uw telefoon. Deze informatie is vaak gemakkelijk bekend bij mensen die dicht bij u staan of kan gemakkelijk worden ontdekt als u actief bent op sociale media.
 3. Gebruik Secure-ID (inloggen met vingerafdruk) voor mobiele toepassingen die die functie bieden. Dit betekent dat de enige manier waarop iemand toegang kan krijgen tot uw account, uw vingerafdruk is.

Conclusie

Bijna elke dag zien we nieuws over online aanvallen door hackers. Het nemen van voorzorgsmaatregelen is dus echt belangrijk als het gaat om online veiligheid en privacy. We hebben hierboven de maatregelen opgesomd die u kunt nemen om uzelf en uw gezin te beschermen tegen cyberaanvallen. Als u echter meer professionele hulp wilt, kunt u zich wenden tot cyberbeveiligingsadviseurs.