3 tips om je bedrijf te verduurzamen | De Utrechtse Internet Courant 3 tips om je bedrijf te verduurzamen | De Utrechtse Internet Courant

3 tips om je bedrijf te verduurzamen

3 tips om je bedrijf te verduurzamen
Verduurzamen is vandaag de dag een belangrijke voorwaarde voor een gezonde bedrijfsvoering. Of het nu gaat om het nastreven van de eigen duurzaamheidsambitie of omdat je moet voldoen aan de regels die de overheid voorschrijft, het Nederlandse bedrijfsleven verduurzaamd in rap tempo.

Verduurzamen is vandaag de dag een belangrijke voorwaarde voor een gezonde bedrijfsvoering. Of het nu gaat om het nastreven van de eigen duurzaamheidsambitie of omdat je moet voldoen aan de regels die de overheid voorschrijft, het Nederlandse bedrijfsleven verduurzaamd in rap tempo.

Dat is mooi, want het mes snijdt aan twee kanten. Aan de ene kant help je als bedrijf mee met het reduceren van de uitstoot en aan de andere kant bespaar je op de energiekosten. Verduurzamen kan op veel verschillende manieren. Door bijvoorbeeld de plastic bekertjes bij het koffieapparaat te vervangen voor bekers van gerycled materiaal.

Of door het aantal printers terug te brengen en meer papierloos te werken. Of door energie op te wekken door zonnepanelen te laten plaatsen op je dak met zonnepanelen montagemateriaal. Toch iets om over na te denken, want de oppervlakte op het dak van een bedrijfspand is vaak aanzienlijk groter dan bij een woonhuis en daardoor heb je meer ruimte om zonnepanelen te plaatsen. Vraag je installateur naar het zonnepanelen montagesysteem schuin dak of plat dak, zodat je zeker weet dat je  het maximale rendement behaalt. Dat zul je dan terug zien in een lagere energierekening. In dit artikel geven we je tips hoe je jouw bedrijf kunt verduurzamen.

Verduurzamen is een mentaliteit

Er zijn ondernemers die denken dat verduurzamen veel moeite, tijd en geld kost. Daarom raden we je aan om klein te beginnen en te verduurzamen waar het kan. Bijvoorbeeld door de mentaliteit binnen je bedrijf aan te passen. Als medewerkers begrijpen waar ze het voor doen en een handje geholpen worden kun je al veel bereiken. Deel bijvoorbeeld Dopper flessen uit met het logo van je bedrijf.

Op die manier voorkom je dat mensen plastic wegwerpflessen gebruiken tegelijkertijd blijven ze gehydrateerd en lopen ze met jouw logo rond. Of kijk eens wat de mogelijkheden zijn voor een fietsenplan binnen je bedrijf waarbij medewerkers voordelig een nieuwe fiets aan kunnen schaffen om mee naar het werk te komen. Draag duurzaamheid uit, binnen en buiten je bedrijf.

Wat kosten zonnepanelen?

Om te beginnen zijn zonnepanelen een duurzame investering voor elk bedrijf. Het verhoogt de waarde van je bedrijfspand en de btw is aftrekbaar. Maar als je de aanschaf een te grote investering vindt kun je ze natuurlijk ook leasen of huren. Dan betaal je een vast bedrag per maand en bespaar je direct energie. Check ook even of je bij de gemeente waar je gevestigd bent een zogenaamde SDE++ subsidie aan kunt vragen voor het plaatsen van zonnepanelen.

Wat leveren zonnepanelen op?

Een forse energiebesparing en lagere energiebelasting zijn de eerste winstpunten voor je bedrijf. Daarnaast is zonne-energie volledig duurzaam en voorkom je de uitstoot van CO2. Hierdoor investeer je in een duurzaam imago en dat is tegenwoordig een belangrijke motivatie voor bedrijven om zaken met elkaar te doen.