Aluminium is overal. Dit metaal is zowel licht als veelzijdig, en wordt niet alleen gebruikt voor alledaagse producten zoals drankblikjes en verpakkingsfolie, maar ook voor potten en pannen, en tal van industriële toepassingen zoals in de luchtvaart, bouw en auto-industrie. De unieke combinatie van sterkte en lichtheid maakt aluminium in veel sectoren de materiaalkeuze bij uitstek, maar wat gebeurt er precies met aluminium nadat het zijn nut heeft bewezen? Is het recyclen van aluminium de normaalste zaak van de wereld? Deze vraag kunnen we beantwoorden met een volmondige “Ja!”. Hier hebben we 5 interessante feiten over het recyclen van dit veelzijdige materiaal op een handig rijtje gezet:
1. Eindeloze recyclebaarheid
Laten we meteen met de deur in huis vallen: aluminium is een metaal dat vrijwel oneindig kan worden gerecycled zonder dat de kwaliteit van het metaal verloren gaat. Dat is heel goed nieuws, want zie het zo: Het blikje dat je vandaag recyclet, kan in de nabije toekomst gewoon opnieuw als een blikje gebruikt worden!
2. Energiebesparing
Aluminium opnieuw gebruiken is zowel duurzaam als energie-efficiënt, want het is gebleken dat het recyclen van aluminium 95% minder energie verbruikt dan de productie van nieuw aluminium uit bauxieterts, waardoor er op flink kan worden bespaard op het aanhalen van die benodigde natuurlijke bronnen.
Het is dus niet gek dat we nu ook in Nederland zijn begonnen met het inleveren van blikjes, want elke keer dat je een blikje recyclet, draag je bij aan significante energiebesparing!
3. Snelle omlooptijd
Laten we nog een voorbeeld geven over aluminium blikjes: Wist je dat jouw blikje limonade na 60 dagen na recycling weer in de schappen kan liggen? Dit snelle recyclingsproces biedt enorme potentie om het gebruik van nieuwe grondstoffen voor aluminiumproductie drastisch terug te dringen.
4. Aluminium behoudt zijn oorspronkelijke waarde
Aluminium wordt als een waardevolle grondstof beschouwd, en het is een van de weinige recyclables die veel geld kunnen opleveren in verschillende toeleveringsketen. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat ongeveer 75% van het ooit geproduceerde aluminium nog steeds in gebruik is, allemaal dankzij recycling!
5. Vermindering van luchtverontreiniging
Het recyclen van aluminium kan simpelweg niet over het hoofd worden gezien, want de consistentie productie van gerecycled aluminium is positief voor de luchtkwaliteit. Gerecycled aluminium kent maar liefst 97% minder watervervuiling en 92% minder luchtvervuiling dan het produceren van nieuw aluminium.
Conclusie
Kortom, de cijfers liegen er niet om: aluminium is een van de meest recyclebare materialen op onze planeet, met talloze uiteenlopende voordelen. Meer weten over de waardeoptimalisatie van de recycling van schroot en metalen zoals aluminium? Bezoek de website van Jansen Recycling Groep voor het duurzaam recyclen van ferro en non-ferro metalen.