5 tips voor het vinden van een huurwoning in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant 5 tips voor het vinden van een huurwoning in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

5 tips voor het vinden van een huurwoning in Utrecht

5 tips voor het vinden van een huurwoning in Utrecht
Dat de huizenmarkt in Nederland erg gestrest is, is bij iedereen wel bekend. Het is lastig om een koopwoning te vinden en de huizen die beschikbaar komen, zijn vaak erg duur. Je werkt je een slag in de rondte om een betaalbare koopwoning te vinden, en de kans dat je deze ooit weer voor hetzelfde geld kunt doorverkopen, is niet erg groot.

Dat de huizenmarkt in Nederland erg gestrest is, is bij iedereen wel bekend. Het is lastig om een koopwoning te vinden en de huizen die beschikbaar komen, zijn vaak erg duur. Je werkt je een slag in de rondte om een betaalbare koopwoning te vinden, en de kans dat je deze ooit weer voor hetzelfde geld kunt doorverkopen, is niet erg groot.

Daarom kiezen steeds meer mensen voor een huurwoning. De concurrentie is op de huurmarkt groot en het is dus belangrijk dat je een plan hebt. Zeker in een stad als Utrecht, waar de toestroom van nieuwe inwoners groter is dan het aantal beschikbare huurwoningen. Volg daarom deze vier tips om binnen een redelijke termijn toch een huurwoning te vinden.

1. Maak een duidelijke wensenlijst

Doordat de nood zo hoog is, zijn mensen eerder geneigd om te settelen voor een huurwoning die eigenlijk niet helemaal aan hun wensen voldoet. Daarom is het slim om een aantal wensen op papier te zetten die voor jou doorslaggevend zijn. Hou deze wensen aan en ga gericht op zoek naar huurwoningen die daarbij passen. Wil je absoluut geen studio huren? Dan heeft het toch geen zin om deze wel te gaan bezichtigen. Focus je energie op huurwoningen die bij je wensen passen, zodat je effectief te werk kunt gaan.

2. Vrije sector of sociale huur

Bepaal voordat je gaat zoeken ook naar wat voor huurwoning je moet kijken. Op basis van je inkomen kun je misschien in aanmerking komen voor sociale huurwoningen. Sta je al een flinke tijd ingeschreven – de wachttijd is inmiddels ruim 9 jaar – dan kan het zijn dat je relatief goedkoop kunt wonen. Kom je hier niet voor in aanmerking of heb je geen langdurige inschrijving? Dan kun je vaak beter kijken naar particuliere huurwoningen in de sociale of vrije sector. Let wel op: bij vrijesectorhuurwoningen moet je vaak 3 keer de huurprijs maandelijks als inkomen hebben. Op basis van die regel kun je dus ook precies berekenen wat jouw maximale huurprijs is.

3. Blijf op de hoogte van nieuw aanbod

Om een mooie huurwoning te vinden, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van al het nieuwe huuraanbod in Utrecht. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dagelijks alle makelaars af te speuren, maar dat is natuurlijk een flinke klus waar je misschien niet op zit te wachten. Bovendien mis je dan vaak particulier aanbod. Schrijf je daarom in voor woningmails waarbij je kunt aangeven wat je budget en wensen zijn. Op woningplatform Huurstunt kan dit. Hier kun je precies aangeven wat je zoekt en zodra er een woning online komt die hieraan voldoet, ontvang je direct een e-mail.

4. Zorg dat je er snel bij bent

Heb je een huurwoning gevonden die aan je eisen voldoet én die ook nog voor een goede prijs wordt aangeboden? Wat een geluk! Nu is het belangrijk dat je er snel bij bent, want de concurrentie voor huurwoningen in Utrecht is groot. Bezichtigingen worden vaak al binnen een dag volgepland. Als je later reageert, vis je dus bijna gegarandeerd achter het net. Schrijf nu alvast een standaard reactie waarin je jezelf voorstelt. Dit scheelt je een hoop tijd als je daadwerkelijk wil reageren.

5. Een goede eerste indruk is belangrijk

Word je uitgenodigd voor een bezichtiging? Gefeliciteerd! Nu is het je kans om een goede eerste indruk te maken. Laat jezelf zien op de bezichtiging (die je hoogstwaarschijnlijk doet met tig anderen). Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet en stel vragen die niet onvriendelijk overkomen, zodat de verhuurder jou onthoudt. Misschien nog wel belangrijker: zorg dat je op tijd aanwezig bent! Het getuigd niet van betrouwbaarheid als je te laat komt – en laat dat nu net zijn waar een verhuurder naar op zoek is. Als je deze tips toepast, zul je zien dat het je zoektocht naar een huurwoning in Utrecht makkelijker maakt en kun je vast binnen afzienbare tijd je nieuwe stekje in de Domstad betrekken.