5x wat je met je spaargeld in Utrecht kunt doen 5x wat je met je spaargeld in Utrecht kunt doen

5x wat je met je spaargeld in Utrecht kunt doen

5x wat je met je spaargeld in Utrecht kunt doen
Wie op een slimme manier geld wil sparen, hoeft nog steeds niet bij de banken te zijn. Daar ligt de spaarrente namelijk nog steeds laag. Uit recente cijfers blijkt dat bijvoorbeeld de ING de kwartaalwinst verdubbelde, maar de spaarrente toch laag houdt. Beschik je dus over het nodige spaargeld dan moet je op zoek naar alternatieven, wil je er nog wat uit kunnen halen.

Wie op een slimme manier geld wil sparen, hoeft nog steeds niet bij de banken te zijn. Daar ligt de spaarrente namelijk nog steeds laag. Uit recente cijfers blijkt dat bijvoorbeeld de ING de kwartaalwinst verdubbelde, maar de spaarrente toch laag houdt. Beschik je dus over het nodige spaargeld dan moet je op zoek naar alternatieven, wil je er nog wat uit kunnen halen.

De vraag is natuurlijk: wat kun je dan zoal met je spaargeld in Utrecht doen? Er is een aantal stappen dat je kunt zetten, zoals investeren in crypto of juist investeren in stenen. In dit artikel lees je enkele tips en tricks die je kunt gebruiken bij dit dilemma.

1. Investeren in cryptocurrency zoals de Bitcoin

Grote kans dat je er de laatste maanden of jaren wel van gehoord hebt: mensen die hebben geïnvesteerd in cryptocurrency. Dat is niet zo gek, want vooral tijdens de pandemie zat de Bitcoin prijs flink in de lift. Mensen hadden door de lockdowns meer te besteden en besloten hun spaargeld op een creatieve wijze in te zetten. Door een grotere vraag en een minder groot aanbod stegen de prijzen op de cryptokoersen enorm.

Ook nu is het nog interessant om je te verdiepen in crypto. Hoewel de digitale munten minder waarde hebben dan ten tijde van de coronacrisis is het voor de langere termijn nog steeds waard om een investering te maken. Let er hierbij wel op dat je je goed inleest, want investeren in cryptocurrency is nooit zonder risico. Spreid daarbij je inzet, investeer voor de langere termijn en handel niet vanuit emotie voor het beste resultaat.

2. Huis kopen in Utrecht als investering

Het is natuurlijk afhankelijk van hoeveel spaargeld je hebt, maar heb je er al eens over nagedacht om van je spaargeld een huis in Utrecht te kopen? Wanneer je zelf al over een koophuis beschikt, kun je een tweede woning aanschaffen als een project om in te investeren. Op die manier verdien je uiteindelijk meer aan je spaargeld dan wanneer je het op de bank laat staan.

Natuurlijk komt er van alles kijken bij het kopen van een (tweede) huis in Utrecht. Laat je dus altijd goed informeren en adviseren, zodat je de juiste keuze maakt. Utrecht is nog steeds een hele populaire stad om te wonen, dus met een woning die je kunt verhuren aan studenten, toeristen of individuen heb je een interessante inkomstenbron te pakken. Kortom: zeker aan te raden om je in te verdiepen.

3. Lagere woonlasten voor jezelf door spaargeld

Wat je uiteraard ook kunt doen met je spaargeld is ervoor zorgen dat je eigen woonlasten lager worden. Het dagelijks leven wordt alsmaar duurder. Het is nog niet zo lang geleden dat we met de hoogste inflatie ooit te maken hadden. Heb je een woning in Utrecht gekocht, dan kun je met spaargeld ervoor zorgen dat je woonlasten lager worden. Dat doe je bijvoorbeeld door een extra deel van je hypotheek af te betalen.

Naast het feit dat je maandelijkse hypotheeklasten hiermee lager worden, kan het ook voorkomen dat je minder vermogensbelasting hoeft te betalen. Let er wel op dat het afhankelijk is van je financiële omstandigheden in hoeverre dit aantrekkelijk is. Je moet er namelijk rekening mee houden dat de hypotheekrenteaftrek dan ook afneemt. Ook kun je vaak maar een maximumbedrag per jaar extra aflossen.

4. Verduurzaam je huis en woon daarna goedkoper

Wil je liever in je eigen woongeluk op dit moment investeren? Ook dat is mogelijk met spaargeld. Door te beginnen met je huis te verduurzamen en daarin te investeren, kun je uiteindelijk goedkoper wonen, waardoor je goedkoper uit bent in het dagelijks leven in Utrecht. Dat zit zo: je investeert bijvoorbeeld in zonnepanelen of een warmtepomp om zo zelfvoorzienend te kunnen leven en een steentje bij te dragen aan een betere wereld.

In eerste instantie kost dat geld; voor een dergelijke investering kun je je spaargeld gebruiken. Uiteindelijk levert het geld op, omdat je door duurzame toepassingen minder geld kwijt bent aan bijvoorbeeld je energierekening. Een goed geïsoleerde woning houdt warmte bijvoorbeeld vast, waardoor je minder vaak hoeft te stoken. Dat levert je geld op!

5. Schenk spaargeld aan (klein)kinderen voor later

Wat tot slot ook vaak gebeurt, is dat mensen met een bepaald bedrag aan spaargeld hun kinderen of kleinkinderen iets schenken voor nu of later. Zij kunnen dit meestal goed gebruiken voor bijvoorbeeld het kopen van een eerste huis of het sparen voor een studie. Ouders kunnen in 2023 hun kinderen € 6.035 belastingvrij schenken aan hun kind. Voor kleinkinderen is dat bedrag € 2.418.

Ook is er een jaarlijkse vrijstelling voor andere familieleden, zoals zussen, tantes en neven, of mensen die geen familieleden zijn. Ook dat bedrag betreft € 2.418 op jaarbasis. Het bestedingsdoel van het geld beslist de ontvanger zelf. Wil je je kleinkinderen helpen met het kopen van een eerste woning en is de ontvanger tussen de 18 jaar en 40 jaar? Dan mag er eenmalig € 28.947 worden geschonken; belastingvrij. Op de website van de Belastingdienst lees je daar meer over.