Denk hier goed over na als je een bedrijf begint | De Utrechtse Internet Courant Denk hier goed over na als je een bedrijf begint | De Utrechtse Internet Courant

Denk hier goed over na als je een bedrijf begint

Denk hier goed over na als je een bedrijf begint
Misschien heb je eindelijk de knoop doorgehakt en wil je nu écht aan de slag als zzp’er. Of twijfel je nog of je de duik in het diepe wil nemen. Het leven van een ondernemer komt hoe dan ook niet zonder risico’s. Door deze onder de loep te nemen, weet je waar je straks aan toe bent.

Misschien heb je eindelijk de knoop doorgehakt en wil je nu écht aan de slag als zzp’er. Of twijfel je nog of je de duik in het diepe wil nemen. Het leven van een ondernemer komt hoe dan ook niet zonder risico’s. Door deze onder de loep te nemen, weet je waar je straks aan toe bent.

We zetten de belangrijkste valkuilen mét oplossingen voor je op een rij, waaronder het tijdig afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers (aov).

  1. Inkomen bij arbeidsongeschiktheid

Elke ondernemer weet: een buffer is een must. Hiermee kun je vakantiedagen en rustige periodes waarin je minder opdrachten hebt bekostigen. Een appeltje voor de dorst. Maar daarmee ben je er nog niet. Want als je arbeidsongeschikt of langdurig ziek raakt, zie je je gespaarde centen al snel verdampen. Daarom is een aov-verzekering voor zzp’ers zo belangrijk.

Met een aov voor zzp’ers ben je verzekerd van een financieel vangnet bij arbeidsongeschiktheid of uitval door ziekte. En vergis je niet, dat gebeurt vaak: elke dag raken er zo’n 200 mensen tijdelijk of langdurig uitgeschakeld. Bijvoorbeeld door een bedrijfsongeval, verkeersongeval, ernstige sportblessure, zwangerschap of mentale klachten zoals een burn-out of depressie.

Als jou zoiets overkomt en je een aov voor zzp’er hebt, kun je bij arbeidsongeschiktheid tot wel 90% van je gebruikelijke inkomen uitgekeerd krijgen. Kortom: hartstikke handig, zo’n aov. Het is nog niet verplicht, maar wel verstandig. Bovendien is de aov-premie fiscaal aftrekbaar, je krijgt deze dus deels weer terug van de Belastingdienst.

  1. financiële verrassingen

Als ondernemer kun je te maken krijgen met allerlei financiële verrassingen. Daarom is het belangrijk om vooruit te denken, zodat je jezelf niet meteen te diep in de kosten werkt. Zorg in ieder geval dat je, naast je buffer, ook genoeg geld opzij zet voor je pensioen en de omzet- en inkomstenbelasting.

Probeer zo’n 25-30% van je omzet te reserveren voor belastingen en bedrijfskosten. Als je een gemiddeld inkomen hebt, zit je daarmee safe. Als je jaarlijks bovengemiddeld verdient, tussen de 50.000 en 100.000 euro, kom je in de hoogste belastingschijf terecht (49,50%, tarief 2020). Je maakt dan waarschijnlijk ook meer bedrijfskosten, dus zet in dat geval ook meer geld opzij.

Er zijn ook fiscale voordelen waar je als beginnend ondernemer vaak gebruik van kunt maken. Neem een middag de tijd om je goed te verdiepen in de speciale regelingen voor zzp’ers. Zo bestaat er bijvoorbeeld de Zelfstandigenaftrek, Startersaftrek, Meewerkaftrek, MKB-winstvrijstelling, Kleineondernemersregeling (KOR) en de Kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA). Onderzoek aanspraak mag maken op een of meerdere van deze regelingen, zodat je in je eerste jaren als zzp’er niet onnodig veel belastingen betaalt.