Dit moet je checken voor de aankoop van je nieuwe huis | De Utrechtse Internet Courant Dit moet je checken voor de aankoop van je nieuwe huis | De Utrechtse Internet Courant

Dit moet je checken voor de aankoop van je nieuwe huis

Dit moet je checken voor de aankoop van je nieuwe huis
De WOZ waarde opzoeken is erg belangrijk wanneer je een nieuw huis gaat kopen. Maar wat houdt dit precies in? De WOZ-waarde betreft de waarde van een huis, kantoorruimte of winkelpand.

De WOZ waarde opzoeken is erg belangrijk wanneer je een nieuw huis gaat kopen. Maar wat houdt dit precies in? De WOZ-waarde betreft de waarde van een huis, kantoorruimte of winkelpand.

Dit wordt vastgesteld door de gemeente. Dit is weer van invloed op de belasting die je als woningeigenaar betaalt. Des te hoger de WOZ waarde is, hoe meer je onroerende zaken belasting en afvalheffingen betaalt.

Hoe kan ik de WOZ waarde opzoeken?

Via de kadasterkaart vind je relevante informatie over alle huizen. Hierdoor heb je een gedetailleerd zicht op de ontwikkelingen in de woningmarkt. Erg handig als je van plan bent een huis te verkopen of te kopen. Je weet dan snel of je niet te veel belasting betaalt. Elk pand in Nederland heeft een WOZ-waarde. Indien je wilt weten wat de waardering van jouw eigen woning is of de waarde van een woning wilt weten waar je interesse in hebt, kun je dit via de kadasterkaart eenvoudig vinden.

De bepaling van de waarde van jouw woning

De bepaling van de waarde van jouw woning komt tot stand door verschillende factoren. Hierbij kun je denken aan de oppervlakte van het perceel, de woonoppervlakte en het bouwjaar. Ook zaken zoals de staat van onderhoud tellen hierin mee. Deze factoren zorgen ervoor dat een huis uniek wordt, waardoor de waarde ook hoger of lager zal worden.

Waarom de WOZ waarde opvragen?

Er zijn verschillende redenen om de WOZ waarde van een koopwoning op te vragen. Zo kan het zijn dat je een woning wilt kopen en wilt weten of de vraagprijs wel redelijk is. De WOZ waarde bepaalt namelijk de marktwaarde van de woning. Het kan verder zijn dat je de vraagprijs van je eigen huis wilt weten, omdat je de WOZ-beschikking verloren bent. Een andere reden om de waarde van een woning op te vragen, kan zijn dat je twijfelt aan de correcte WOZ waarde van de gemeente. Is deze te hoog of te laag vastgesteld, dan kan dit nadelen voor je hebben.

Check altijd je WOZ waarde

De WOZ waarde van je huis weten of van het koophuis dat je op het oog hebt, is altijd handig. Zo weet je precies of je niet te veel belasting betaalt en wat de precieze waarde van jouw huis is, wat ook van pas komt bij het verkopen van je huis. Altijd checken dus!