Drie redenen om elektrisch te gaan rijden in Utrecht Drie redenen om elektrisch te gaan rijden in Utrecht

Drie redenen om elektrisch te gaan rijden in Utrecht

Drie redenen om elektrisch te gaan rijden in Utrecht
Je ontkomt er bijna niet meer aan, iedereen kent wel iemand die elektrisch rijdt. Is het niet een volledig elektrische auto, is het wel een plug-in hybride.

Je ontkomt er bijna niet meer aan, iedereen kent wel iemand die elektrisch rijdt. Is het niet een volledig elektrische auto, is het wel een plug-in hybride.

In totaal zijn er sinds 2021 volgens het CBS al meer dan 275.000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen! Alleen al in Utrecht zijn er meer dan 10.000 gelukkige bezitters van een elektrische auto. Zoveel elektrische auto’s op de weg moet ook voor een vracht aan laadpalen zorgen. Alleen valt dat dan weer tegen. In tegenstelling tot het aantal elektrische auto’s zijn er maar iets meer dan 1.000 openbare laadpalen in Utrecht. Peanuts als je dat aantal vergelijkt met het aantal elektrische auto’s! Waarom elektrisch rijden in Utrecht dan toch een prima keuze is? Wij hebben drie redenen uitgezocht om over te stappen op een elektrische auto.

Laadpaal om zakelijk te laden

De laadpalenmanie is aan de gang in de binnenstad. Van laadpaalpiraten tot foutparkeerders. Allemaal redenen waarom het soms lastig is energie te ‘tanken’. De oplossing om altijd te kunnen laden? Je kunt een laadpaal kopen. Er zijn veel subsidies te krijgen voor je laadpaal. Vooral als je hem zakelijk wil gaan rijden. Je komt namelijk als ondernemer in aanmerking voor diverse subsidies. Zo kun je gebruik maken van de KIA (de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek). Dat is een aftrekpost, zodat je je winst verlaagt. Nu heeft dat voor een ondernemer voordelen, omdat je zowel elektrisch kan gaan rijden voor een gereduceerd tarief én het is 100% aftrekbaar. Dat is nou een echte win-win situatie!

Daarnaast heb je ook nog de MIA; de Milieu investeringsaftrek. Koop je een laadpaal ter waarde van minimaal € 2.500,-? En plaats je die ook nog eens op een bedrijventerrein in Utrecht? Dan kun je flink wat aftrekken van je winst. Je kan namelijk tot 36% van de totale investering aftrekken. Dat is zeker niet verkeerd als je bedenkt dat een laadpaal gemakkelijk meer dan € 2.500,- kan kosten.

Last but not least heb je de Vamil-regeling. Dit staat voor de Willekeurige Afschrijving Milie-Investeringen. Deze regeling betekent in het kort dat je je laadpalen sneller kan afschrijven dan normaal, wat dus ook effect heeft op je winst! Door deze trucjes betaal je uiteindelijk minder belasting, maar heb je wel meer profijt van je euro’s. Oftewel, een gegronde reden om elektrisch te gaan rijden in Utrecht!

Thuisladen

Woon je in de binnenstad? Dan schiet thuisladen totaal niet op. Grote kans dat je geen eigen parkeerplek hebt. Woon je iets meer aan de rand van Utrecht? Dan heb je wellicht een eigen parkeerplaats of in ieder geval een plek voor de deur waar je kunt laden. Een zogenoemde wallbox, een laadpaal aan de muur, is dan ideaal om elektrisch te rijden! 

Slim laden

De laatste reden om elektrisch te gaan rijden is vanwege het slimme laden. De energieprijzen rijzen de pan uit. Zo ook op het gebruikelijke net. Maak je gebruik van een openbare laadpaal of een laadpaal aan de snelweg? Ga er maar vanuit dat je de hoofdprijs betaalt. Dat doe je niet als je thuis laadt. Wist je dat je thuis gewoon je eigen net tarief betaalt? Als je laadt binnen de daluren, dan kun je laden voor het dal tarief!

Kortom, meer dan genoeg redenen om elektrisch te gaan rijden. Het is met deze tips zeker niet duurder en ook niet onmogelijk in de regio Utrecht. Op naar een emissievrij wegennet in 2030!