Duurzame initiatieven binnen de zeetransport Duurzame initiatieven binnen de zeetransport

Duurzame initiatieven binnen de zeetransport

Duurzame initiatieven binnen de zeetransport
Duur·zaam (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: duurzamer, overtreffende trap: duurzaamst) – langdurend, weinig aan slijtage of bederf onderhevig, het milieu weinig belastend. 

Duur·zaam (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: duurzamer, overtreffende trap: duurzaamst) – langdurend, weinig aan slijtage of bederf onderhevig, het milieu weinig belastend. 

Duurzaamheid is een aspect dat de afgelopen jaren onder veel consumenten en producenten steeds meer is gaan spelen. Waarom? Omdat er door duurzaamheid zowel focus wordt gelegd op de sociale en economische levensbehoeften van de huidige generatie, als op die van de toekomstige generatie. Ook binnen de zeetransport zie je steeds vaker creatieve oplossingen en alternatieven terugkomen die ervoor proberen te zorgen transporten zo efficiënt en effectief mogelijk te laten verlopen en het milieu zo min mogelijk te belasten. Aan welke alternatieven en creatieve oplossingen kunnen we dan denken?

Varen met emissieloze schepen

Wellicht de meest kostbare manier om zeetransport te verduurzamen maar zeker niet een onbelangrijke, is het vergroten van het aantal emissieloze schepen waarmee transport wordt uitgevoerd. Wat een emissieloos schip precies is? Een emissieloos schip is een schip dat een lagere CO2 uitstoot realiseert door gebruik te maken van een dieselelektrische aandrijving. Dit type schip beschikt over een accu, twee generatoren en een efficiënt onderwaterschip en doet er op deze manier alles aan om de vaart zo duurzaam mogelijk te laten plaatsvinden. Extra positief is dat sommige havens schone schepen al korting geven op het havengeld en dat sommige banken eerder een lening verstrekken voor efficiënte schepen. Alles om het gebruik en de aanschaf te stimuleren.

Een gedeelde zeecontainer 

Een andere manier om zeetransport te verduurzamen is door een opslagcontainer te delen, ook wel groupagevervoer genoemd. Oftewel, kies je ervoor om een zeecontainer te huren of om met jouw eigen containers goederen te verschepen dan kan je deze met andere ondernemers of producenten delen. Waar voorheen dus meerdere niet volledig gevulde containers de zee over gingen, worden er door groupagevervoer nu minder containers getransporteerd die wél vol zitten. Dit alles zorgt ervoor dat transport niet alleen vele malen efficiënter wordt, het zorgt ook nog eens voor minder CO2 uitstoot. Een onwijs duurzaam initiatief.

One-way containers

Het laatste duurzame initiatief welke we zullen benoemen zijn de one-way containers. Zoals de naam eigenlijk al zegt zijn dit containers die maar één kant op gaan, onder de strikte voorwaarde dat deze container volledig gevuld moet zijn. Dit voorkomt dat containers leeg of niet volledig gevuld teruggestuurd worden en zorgt hiermee dat er niet onnodige CO2 uitstoot wordt veroorzaakt.

Alle bovenstaande initiatieven zijn weer een mooie stap richting het verlagen van de CO2 uitstoot door de zeetransport.