Een groendak, past dat wel op mijn dak? Een groendak, past dat wel op mijn dak?

Een groendak, past dat wel op mijn dak?

Een groendak, past dat wel op mijn dak?
De populariteit van een Sedumdak, ook wel een groendak genoemd, is ongekend. Niet alleen geven veel Nederlandse gemeentes subsidie op de aanschaf en aanleg van een sedumdak, het kent überhaupt vele voordelen. Niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook milieutechnisch een goede keuze.

De populariteit van een Sedumdak, ook wel een groendak genoemd, is ongekend. Niet alleen geven veel Nederlandse gemeentes subsidie op de aanschaf en aanleg van een sedumdak, het kent überhaupt vele voordelen. Niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook milieutechnisch een goede keuze.

Een groendak buffert extra water, is goed voor de biodiversiteit, heeft een isolerende werking tot aan dat zelfs zonnepanelen beter werken met een groendak. Het Sedum verlaagt namelijk de daktemperatuur. Een lage daktemperatuur is gunstig voor het rendement van zonnepanelen.  

Maar mooi al die voordelen, maar kan een Sedumdak wel op ieder dak? Veel daken zijn geschikt voor de aanleg van een Sedumdak. Maar dat betekent niet dat ieder dak zomaar geschikt is. De belangrijkste aandachtspunten op een rij: 

Aandachtspunt 1: Hellingshoek 

Een belangrijke eerste eis is dat het dak geen hellingshoek heeft van meer dan 65 graden. Licht hellend is dus geen probleem, maar een volledig schuin dak is uitdagender. Overigens niet onmogelijk, want er bestaan ook verticale gevelbekleding met Sedum. De gemiddelde particulier zal een groendak voornamelijk maken op een plat dak, of licht hellend dak. Zoals een dak van een uitbouw, garage of carport of een ander plat dak. 

Aandachtspunt 2: De juiste dakbedekking

Een tweede punt is dat de huidige (of nieuwe dakbedekking) van goede kwaliteit is. Zo dient deze waterdicht te zijn en te beschikken over een waterafvoer. Een dakbedekking van EPDM is prima geschikt om een groendak op aan te leggen. Dit synthetisch rubber is ondoordringbaar voor fijne plantworteltjes. Maar ook een betondak of bitumen is geschikt. Ben je toch bang voor beschadigingen aan je dakbedekking? Dan is het altijd nog een optie om een eerst een onderdoek aan te brengen, alvorens je het groendak aanlegt.  

Aandachtspunt 3: Gewicht van Sedumdak 

Met een aanbrengen van een groendak voeg je aardig wat gewicht toe aan de bestaande dakconstructie. Bekijk dus vooraf (of laat het nog eens narekenen) of je huidige dakconstructie wel stevig genoeg is voor dit extra gewicht. Heb je op dit moment dakgrind op je dak? Dan gaat het zeker lukken. Grind is namelijk zwaarder dan een Sedumdak.

Tot slot zijn er verschillende manieren om een Sedumdak aan te leggen. Zo bestaat er een lichtgewicht sedummat die slechts 18kg per m2 weegt. Let op, dit is droog gewicht. Verzadigd weegt een sedumdak al snel +/- 45 tot 50kg per m2. Iets om zeker rekening mee te houden. 

Overtuigd? Vergeet de subsidie niet

Sedumdak aanleggen en woonachtig in de gemeente Utrecht? Vergeet dan zeker de subsidie niet. De gemeente voorziet in subsidies voor groendaken groter dan 10m2. Is het dak kleiner dan 10m2, dan is het ook mogelijk om samen met anderen een subsidieaanvraag te doen zodat je toch aan de minimale eis van 10m2 komt.

Niet woonachtig in de gemeente Utrecht? Geen zorgen, vele andere gemeentes in Nederland geven ook subsidies op de aanleg en producten van een Sedumdak.