Een zonnescherm als zonwering. Hoe kies je de beste? Een zonnescherm als zonwering. Hoe kies je de beste?

Een zonnescherm als zonwering. Hoe kies je de beste?

Een zonnescherm als zonwering. Hoe kies je de beste?
Als je de zon veel in je woonkamer hebt kan dat flink hinderlijk zijn. Het is warm in huis, de zon schijnt in je ogen en meubels kunnen verkleuren. Met een zonnescherm zorg je ervoor dat je hier geen last van hebt. In dit artikel lees je alles over zonneschermen.

Als je de zon veel in je woonkamer hebt kan dat flink hinderlijk zijn. Het is warm in huis, de zon schijnt in je ogen en meubels kunnen verkleuren. Met een zonnescherm zorg je ervoor dat je hier geen last van hebt. In dit artikel lees je alles over zonneschermen.

Waarom een zonnescherm?

Een zonnescherm heeft twee belangrijke voordelen. Het houdt de zon uit je woonkamer, maar daarnaast creëert een zonnescherm ook schaduw. Plaats je een zonnescherm boven je terras, dan kun je altijd in een schaduwrijke omgeving buiten zitten. Daarnaast blijft het tijdens de warme zomermaanden heerlijk koel in huis.

Knikarmschermen

De meest gebruikte zonneschermen zijn knikarmschermen. Deze naam heeft te maken met de knik die de balk maakt bij het in- en uitrollen van het zonnescherm. Bovenaan zit een rol. Is het zonnescherm ingeklapt, dan is het bijna niet te zien. Je ziet alleen de rol tegen de gevel zitten.

Soorten knikarmschermen

Er zijn twee soorten knikarmschermen te verkrijgen. Je hebt 2-buis en 3-buis knikarmschermen. Bij 2-buis knikarmschermen zijn er twee afzonderlijke armen die aan de buitenkant van het zonnescherm bevestigd zijn. Bij een 3-buis systeem worden er drie verschillende armen gebruikt. 3-buissystemen zijn duurzamer dan 2-buissystemen. Systemen met 3-buizen kunnen een maximale breedte van wel 16 meter bereiken. Systemen met 2-buizen kunnen slechts een breedte van 5 meter bereiken.

Zonnescherm zelf monteren of laten doen?

Sommige zonneschermen kun je prima zelf monteren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bepaalde zonneschermen van Zonwering-fabriek.nl. Andere zonneschermen zoals knikarmschermen kun je beter laten monteren door een vakman. Het zelf monteren van deze schermen kan een aantal gevaren met zich meebrengen. Als je deze niet goed ophangt kun je schade toebrengen aan de gevel.

Heb je een bouwvergunning nodig voor de installatie van een zonnescherm?

Meestal heb je geen aparte vergunning nodig voor het laten installeren van een zonnescherm. Het gaat hier namelijk eerder om installatie dan om constructie. Ben je er toch niet helemaal gerust op, dan kun je het altijd even navragen bij je gemeente.

Heeft het doek van een zonnescherm onderhoud nodig?

Het is een goed idee om je zonneschermdoek eens in het jaar schoon te maken. Verwijder los vuil en aanslag met een borstel, de bezem of met de stofzuiger. Zitten er vlekken op het doek, dan kun je deze met lauw water en schoonmaakmiddel schoonmaken. Let wel op dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. Hierdoor kan de beschermingslaag van het doek worden aangetast.

Wat als het doek nat wordt?

Het doek van een zonnescherm is in principe waterafstotend en kan prima tegen een regenbui. Het is wel aan te raden om het doek eerst goed te laten drogen voor je het zonnescherm weer dichtdoen, anders kan er schimmel ontstaan.

Waar moet je op letten als je een zonnescherm aanschaft?

Ben je van plan om een zonnescherm aan te schaffen, dan zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Let allereerst op de zonbeschermingsfactor. Deze geeft aan hoeveel UV-straling het zonnescherm blokkeert. Hoe hoger de factor, hoe beter de bescherming tegen de zon.

Het materiaal

Zonneschermen zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals stof, acryl, polyester en aluminium. Denk na over factoren zoals duurzaamheid, onderhoudsvereisten en uiterlijk bij het kiezen van het materiaal.

Prijzen en garantie

Vergelijk prijzen van verschillende zonneschermen en kijk naar de garantievoorwaarden. Een zonnescherm is een investering, dus zorg ervoor dat je waar krijgt voor je geld en dat het product gedekt is door een goede garantie. Het kan nuttig zijn om advies in te winnen bij een professional op het gebied van zonneschermen of een aannemer. Ze kunnen je helpen bij het bepalen van de beste opties voor je specifieke situatie.

De kleur en het ontwerp

De kleur en het ontwerp van het zonnescherm moeten passen bij de stijl van je huis. Kies een kleur die overeenkomt met de gevel of hier in ieder geval goed bij past. Je kunt ook de kleur afstemmen op de kleur van andere elementen van je woning.