Utrechtse rommelmarkten zijn enorm in trek. Het is een mooie plek om je oude spullen te verkopen. Maar daarvoor moet je wel eerst opruimen. En als je er wat koopt, hoe voorkom je dan dat je spullen ‘dakloos’ worden? Slim opruimen doe je met deze tips, gegeven door opruimcoaches uit de regio.
Bepaal je doelen
Wil je opruimen? Dan is het goed om eerst de drie doelen te bepalen. Dat zijn bewaren, weggeven of verkopen en weggooien. Aan de hand van deze doelen maak je stapeltjes van spullen. Begin klein, door bijvoorbeeld eerst een lade, een plank of een hoek van een kamer op te ruimen. Opruimcoaches raden deze stapels aan, omdat je dan gestructureerd werkt en gefocust blijft.
Een mooi voorbeeld uit de praktijk: je bent op reis geweest. Je hele bagage zit nog in de koffer. Maar je hebt nog geen zin gehad om het uit te pakken. Pak de handbagage koffer als klein project aan: je ruimt eerst deze netjes op, voordat je aan iets anders in huis begint. Is het gelukt? Dan mag je deze overwinning best vieren. Dat geeft weer nieuwe energie voor een andere opruimklus.
Slimme opbergoplossingen gebruiken
Opruimen en weggooien is niet hetzelfde. En opruimen en verplaatsen van je spullen ook niet. Het draait er juist om dat je bepaalt wat je nodig hebt, en die spullen dan ook overzichtelijk opbergt. Slimme opbergoplossingen kunnen je daarbij helpen. Een goed voorbeeld hiervan is een opbergbox met deksel. Deze box beschermt je spullen tegen stof, houdt alles bij elkaar en is bovendien makkelijk te stapelen of onder het bed te schuiven.
Als je kiest voor doorzichtige boxen, en deze voorziet van een sticker, weet je direct wat erin zit. Kies voor aparte boxen voor seizoenskleding, hobbyspullen en documenten die je niet elke dag nodig hebt. Als je je spullen een vaste plek geeft, weet je precies waar je moet zoeken als je iets nodig hebt.
Denken in systemen, niet in acties
Opruimen is niet iets wat je één keer in de week doet. Het is een gewoonte die je jezelf moet aanleren, zeggen opruimcoaches. Bedenk slimme systemen om spullen direct terug te kunnen leggen op hun plek. Een kleine mand bij de deur voor sleutels en post, een vaste plek in je handbagage voor je powerbank en oordopjes, of gewoon een speelgoedkist voor de kinderen: het zijn allemaal systemen die het leven opgeruimder en makkelijk maken.
Door routines te ontwikkelen, geef je je spullen al een plekje voordat er rommel ontstaat. Zo bespaar je een hoop tijd, energie en frustratie. En wie wil er nu niet in een opgeruimd huis wonen?