De laatste jaren is de woningmarkt in Nederland meer dan eens (over)verhit geweest. Ook Utrecht moest eraan geloven, waardoor het voor starters nu nog steeds lastig kan zijn om een huis te kopen in Utrecht.
Woningprijzen zijn de laatste jaren alleen maar gestegen, terwijl het aanbod minder groot werd. Wil je desondanks een kans wagen op de Utrechtse woningmarkt? In dit artikel lees je meer over enkele dingen waar je op moet letten bij het kopen van een huis in ‘je stadsie’.
Huur een makelaar in voor hulp
In een verzadigde markt kan het lastig zijn om zelf te vinden waar je naar op zoek bent. In zo’n geval is het hartstikke fijn dat je de hulp van een expert in kunt schakelen, zo ook op de woningmarkt. Ga daarom in zee met een (aankoop)makelaar die Utrecht goed kent en een groot netwerk heeft. De kans is groot dat zo’n professional eerder iets kan vinden dat bij je past dan wanneer je zelf op zoek gaat.
Hij of zij weet immers precies waar er gekeken moet worden en wat er moet gebeuren om jou bij een woning te laten kijken. Met zoveel ervaring is het veel eenvoudiger om ergens tussen te komen dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Het nadeel van zo’n (aankoop)makelaar is natuurlijk wel dat je er geld aan kwijt bent. Met de stijgende woningprijzen is het niet voor iedere starter haalbaar om zo’n makelaar in te huren.
Bereken vooraf je budget bij huis kopen
Wat hierbij goed is om te weten, is dat je vooraf al je budget moet hebben berekend. In een stad als Utrecht is het helaas niet goedkoop wonen. Daarbij zijn er nog allemaal andere kosten waarmee je rekening moet houden. Zo zijn er kosten voor een huis taxeren in Utrecht, moet je rekening houden met de kosten voor een hypotheekadviseur en zijn er notariskosten die betaald moet worden. Kies je ook nog voor een bouwtechnische keuring dan ben je daar ook geld aan kwijt.
En schakel je een aankoopmakelaar in? Dan kun je daar nog een paar duizend euro bij op rekenen. Over het algemeen geldt dus dat je zo’n 4% tot 5% van de koopsom aan eigen geld moet hebben om een koophuis te financieren. Wanneer je dus een huis in Utrecht wil kopen, is het aan te raden om eerst flink te sparen om in ieder geval dat startbedrag te hebben. Op die manier kom je uiteindelijk niet in de knoop wanneer je een hypotheek wil aanvragen.
Extra geld lenen mogelijk bij energiezuinige woning
De laatste jaren is duurzaamheid een alsmaar belangrijker onderwerp geworden in de Nederlandse samenleving. Sterker nog: uit onderzoek van Milieucentraal blijkt zelfs dat 1 op de 3 Nederlanders sinds het begin van de coronacrisis duurzamer wil leven. Ook in Utrecht is dat zichtbaar: Utrechters hebben vorig jaar twee keer zo vaak een duurzaamheidslening aangevraagd bij de gemeente dan het jaar ervoor. Als woningzoekende starter kun je hier ook van profiteren.
Wanneer je voor een energiezuinige woning gaat bij het kopen van een huis dan mag je in 2023 € 9.000 extra geld lenen. Hierbij gaat het om huizen met een geldig energielabel van tenminste A++ die afgegeven is voor 1 januari 2015 of met een A+++ label van na 1 januari 2021. Beschikt de woning die je op het oog hebt over een energieprestatiecoëfficiënt van 0 of lager dan is dat zelfs € 15.000. Dat maakt het voor veel mensen interessanter om voor een dergelijke woning in Utrecht te gaan.
Kijk goed naar de wijk waar het huis staat
Bij het kopen van een huis moet je eveneens kijken naar de buurt waar het huis staat. Utrecht kent verschillende wijken, waarvan de ene wijk (Wittevrouwen of Oog in Al) aanzienlijk duurder is dan de andere wijk (Kanaleneiland of Overvecht). Wanneer je een huis op het oog hebt in een wijk die je nog niet kent, is het aan te raden om een klein buurtonderzoek te doen. Je moet je immers wel thuis kunnen voelen op de plek waar je terecht komt.
Loop daarom eens een rondje door de buurt, kijk naar de soorten huizen, de bewoners en de omgeving: is dit waar je jezelf ziet wonen? Misschien heb je wel een kinderwens of wil je lopend naar de supermarkt kunnen. Dat zijn specifieke onderdelen waar je op kunt letten bij je zoektocht naar een huis in Utrecht. Misschien kun je zelfs een praatje maken met iemand die je tegenkomt om erachter te komen hoe het is om te wonen in die wijk. Pas daarna kun je aan de slag gaan met een huis taxeren in Utrecht en het kopen van een woning.