Inspiratie voor een nieuw tuinseizoen Inspiratie voor een nieuw tuinseizoen

Inspiratie voor een nieuw tuinseizoen

Inspiratie voor een nieuw tuinseizoen
Het nieuwe tuinseizoen moet nog even op zich laten wachten, maar we kunnen al wel een aantal voorbereidingen treffen. Je kunt onder andere wat inspiratie opdoen hoe jij de tuin in het nieuwe seizoen wil aanpakken. Hieronder praten we je bij.

Het nieuwe tuinseizoen moet nog even op zich laten wachten, maar we kunnen al wel een aantal voorbereidingen treffen. Je kunt onder andere wat inspiratie opdoen hoe jij de tuin in het nieuwe seizoen wil aanpakken. Hieronder praten we je bij.

1. Een duurzame tuin

We gaan ons steeds meer beseffen dat we zuinig moeten zijn op onze aardbol. En jij kunt daar een steentje aan bijdragen. Zo kun je overstappen naar duurzaam tuinieren. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld GFT kunt gaan composteren. Simpel gezegd laat je afval rotten, wat je vervolgens kunt gebruiken als voeding voor jouw planten. Daarnaast kun je regenwater opvangen met een regenton om dit vervolgens aan de planten te geven. Zo hoef je niet telkens gieters te vullen met liters water om dit simpel gezegd in de grond te laten verdwijnen. En planten vinden dit nog eens fijner ook, omdat er geen kalk in zit. Dat is nog eens een win-winsituatie.

2. Maak een nieuw zitgedeelte

Een nieuw tuinseizoen betekent een nieuwe tuinmake-over. Is jouw zitgedeelte aan vervanging toe, of wil je meegaan met de nieuwste trends? Kies dan voor een moderne loungeset. Deze zijn vaak gemaakt van aluminium of hout. Dit materiaal is helemaal van deze tijd en bovendien gaat dit lang mee. Daarnaast straalt het ook nog eens luxe uit wat ervoor zorgt dat de loungeset een echte eyecatcher wordt. Daarnaast zijn deze tuinmeubelen uit voorraad leverbaar, zodat jij meteen kunt genieten van deze nieuwe aanwinsten. 

3. Begin een eigen moestuin

Om voort te borduren op het duurzame aspect kun je ook een eigen moestuin beginnen in het nieuwe tuinseizoen. Moestuinen zijn namelijk helemaal hip! Het hoeft niet per se een enorme moestuin te zijn waar je uren per week aan moet besteden, maar een vierkante-meter-moestuin is ook prima. Hier kun je allerlei kruiden, groenten en fruit kweken. Dit is weer beter voor het milieu én zelfgekweekt voedsel is nog lekkerder ook. Daarnaast fleuren de verschillende kleuren van de moestuinplanten jouw tuin helemaal op.

4. Zwart hout

Waar steigerhout een aantal jaar geleden de tuintrend was, heeft dit plaats moeten maken voor zwarte elementen. Zo is zwart hout een echte tuintrend geworden. Het zorgt voor een chique uitstraling in jouw tuin, omdat zwart goed matcht met het groen. Daarnaast hoeft het niet moeilijk te zijn om meer zwart te creëren in jouw tuin. Je kunt bijvoorbeeld de schutting of de palen van de overkapping zwart beitsen. Ook kun je zwart terug laten komen in de accessoires, zoals zwarte bloempotten en een zwarte border. Let er wel op dat het zo natuurlijk mogelijk blijft: wanneer jouw tuin te donker wordt zal het je waarschijnlijk gaan benauwen.

5. Lamellenscherm

Een lamellenscherm in de tuin wordt ook wel een flexibele wand genoemd. We snappen dat je even achter de oren moet krabben wat we hier precies mee bedoelen. Je kunt het vergelijken met een luxaflex in huis. Je kunt deze schermen kantelen zodat je de lichtinval kunt aanpassen. En laat dit nou net perfect zijn in jouw tuin, voor bijvoorbeeld de overkapping. In de zomer kun je de lamellen openzetten om het lekker door te laten waaien, of dicht kantelen zodat er niet veel zon binnenkomt. En zo’n lamellenscherm geeft ook nog eens een chique uitstraling aan jouw tuin. Je kunt er ook voor kiezen om zelf ene lamellenscherm te maken. Laat het DIY’en maar beginnen!

6. Bereid je voor op het nieuwe tuinseizoen

Wil jij jouw tuin volledig op de schop nemen? Dan is het goed om alvast wat voorbereidingen te treffen voordat het nieuwe tuinseizoen begint. Je kunt bijvoorbeeld al een aantal planten inplanten, want veel planten zijn in deze periode in rust. Dat betekent dat je minder aandacht aan de planten hoeft te geven en de planten zijn al gewend aan hun nieuwe omgeving voordat ze in bloei gaan staan. Een bloeiende tuin begint immers in de herfst.