Is een eigen laadpaal in Utrecht iets voor jou? Is een eigen laadpaal in Utrecht iets voor jou?

Is een eigen laadpaal in Utrecht iets voor jou?

Is een eigen laadpaal in Utrecht iets voor jou?
Gemeente Utrecht is druk bezig om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken. Dit doen zij onder andere door steeds meer openbare laadpalen te plaatsen. Zo zijn er de afgelopen twee maanden nieuwe verkeersbesluiten genomen om in een aantal verschillende wijken nieuwe laadplekken aan te wijzen.

Gemeente Utrecht is druk bezig om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken. Dit doen zij onder andere door steeds meer openbare laadpalen te plaatsen. Zo zijn er de afgelopen twee maanden nieuwe verkeersbesluiten genomen om in een aantal verschillende wijken nieuwe laadplekken aan te wijzen.

In deze wijken kun je binnenkort dus een aantal nieuwe laadpalen verwachten. Vanuit de gemeente is een overzicht gemaakt waarin je gemakkelijk kunt zien waar de openbare laadpalen in de gemeente zijn gelegen. Ook zie je hier welke laadpalen er in ontwikkeling zijn en waar er mogelijk in de toekomst een wordt geplaatst.

Een eigen laadpaal

Ondanks dat er hard wordt gewerkt aan de laadsituatie in Utrecht, kan het zijn dat je als gebruiker van een elektrische auto misgrijpt wanneer je na het werk je auto wilt opladen. Naast dat het aantal laadpalen in de gemeente toeneemt, kopen namelijk ook steeds meer mensen een elektrische auto. Hierdoor kan het voorkomen dat er geen beschikbaar laadstation in de buurt staat en je daardoor langer moet zoeken naar een plek om je auto te kunnen opladen. Een goede optie om dit te kunnen voorkomen is een eigen laadpaal in Utrecht. Het opladen aan een thuislader is de meest efficiënte manier van laden en dat heeft verschillende redenen:

Altijd verzekerd van een plek

Allereerst weet je zeker dat je met een laadpaal thuis altijd plek hebt om jouw elektrische voertuig op te kunnen laden. Hierdoor kun je elke middag na het werk met een gerust hart je auto voor de deur parkeren en hoef je nooit bang te zijn om in de ochtend weg te moeten rijden met een halfvolle accu. Dit betekent dat je altijd, in de ochtend, middag, avond, maar ook in de nacht de mogelijkheid hebt om te laden. En deze laatste optie is ontzettend handig, want het kan even duren voordat de accu van uw elektrische auto volledig is opgeladen. In vergelijking tot het tanken van brandstof gaat hier namelijk meer tijd in zitten. In de nacht laden is dus verreweg het meest efficiënt.

De kosten van een laadpaal thuis

Naast dat het hebben van een eigen laadpaal gemak oplevert, kun je er ook geld mee besparen. Thuisladen is namelijk een stuk voordeliger dan openbaar laden. Aan huis betaal je direct aan je energieleverancier, terwijl er bij openbaar laden uit wordt gegaan van de kosten die de aanbieder in rekening brengt. Deze zijn automatisch hoger, omdat de aanbieder van de laadpaal niet alleen voor de stroom, maar ook voor bijvoorbeeld het installeren van de laadpaal en het onderhoud betaalt. Wanneer wordt uitgaan van een gemiddeld tarief, betaal je aan een laadpaal thuis tussen de 21 a 35 cent per kWh, terwijl het laden op openbare plakken ongeveer 30 a 59 cent per kWh kost. De kans dat je voor openbaar laden meer betaalt dan voor laden aan huis is dus relatief groot. De aanschaf van een eigen laadpaal is een investering, maar zeker een die de moeite waard is. Door met thuisladen kosten te besparen, kunnen de kosten van de laadpaal namelijk op de middellange termijn gemakkelijk worden terugverdiend!