Je cv aanpassen aan de vacature werkt | De Utrechtse Internet Courant Je cv aanpassen aan de vacature werkt | De Utrechtse Internet Courant

Je cv aanpassen aan de vacature werkt

Je cv aanpassen aan de vacature werkt
Ga je een cv maken om te solliciteren naar een nieuwe baan? Kies een praktisch cv voorbeeld om aan de slag te gaan en pas je curriculum vitae aan op de vacature om zo je baankansen te vergroten.

Ga je een cv maken om te solliciteren naar een nieuwe baan? Kies een praktisch cv voorbeeld om aan de slag te gaan en pas je curriculum vitae aan op de vacature om zo je baankansen te vergroten.

Begin met een basis cv

Jouw cv dient als verkoopmiddel om jezelf te presenteren als de perfecte kandidaat. Daarom laat je je cv zo goed mogelijk aansluiten op de vacature. Hoe beter deze aansluit, hoe eerder de werkgever zal opmaken dat jij inderdaad de juiste kandidaat zou kunnen zijn.

Je maakt het jezelf gemakkelijk met een zogenaamd basis cv. Een basis cv is gevuld met je werkervaring, opleidingen, stages, vaardigheden en competenties. Dit cv stuur je nooit naar een werkgever maar is voor eigen gebruik. Telkens als je solliciteert, haal je de belangrijkste onderdelen eruit en maak je daarvan een cv dat is aangepast aan de vacature.

Pas je cv aan per sollicitatie

Aangezien je basis cv zeer uitgebreid is, is het niet veel werk om je cv telkens aan te passen. Je benadrukt alleen de elementen die het beste aansluiten op de vacaturetekst. Dit is namelijk dé manier om je kans te vergroten om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Leg nadruk op wensen en eisen

Voordat je solliciteert, lees je de vacaturetekst aandachtig door. Noteer alle eisen en wensen die relevant zijn voor jou en leg hier de nadruk op in jouw cv. Vragen ze om kennis van bepaalde programma’s? Laat dit dan terugkomen bij je vaardigheden. Zoeken ze iemand die ervaring heeft als teamleader? Beschrijf dit dan in jouw werkervaring.

Volg de taal van het bedrijf

Het is belangrijk om dezelfde taal te spreken als het bedrijf waar je solliciteert. Ook het benoemen van de juiste titels is hierbij belangrijk. Het ene bedrijf zoekt een contentspecialist terwijl het andere bedrijf een copywriter wil aannemen. Beide functietitels zijn inhoudelijk vergelijkbaar met elkaar. Kies altijd de functietitel die de organisatie gebruikt in de vacaturetekst.

Match ook je persoonlijk profiel

Een ander onderdeel dat essentieel is op je cv is je persoonlijk profiel. Ook hier geldt weer: laat je persoonlijk profiel zoveel mogelijk aansluiten op de functie waarnaar je solliciteert. Kijk bijvoorbeeld naar de eisen, eigenschappen en ambities die nodig zijn voor de functie en waarover jij beschikt. Verwerk deze in je profielschets zodat je kunt laten zien dat je aan de eisen voldoet.

Competenties in de kijker zetten

Werkgevers vragen vaak om bepaalde competenties, kwaliteiten of eigenschappen. Omdat elke functie om andere competenties vraagt, is het slim om hierop in te spelen. Zet in je basis cv al je competenties en eigenschappen en haal alleen de kwaliteiten eruit die aansluiten op de vacature.

Meer baankans met een aangepast cv

Je cv aanpassen aan de vacature werkt echt. Een goede investering in een basis cv zorgt ervoor dat jij snel en adequaat kunt reageren op elke interessante vacature die je pad kruist. Met een aangepast cv zit jij straks aan tafel bij je toekomstige werkgever.