Je steentje bijdragen aan een duurzamer Utrecht? 5 tips Je steentje bijdragen aan een duurzamer Utrecht? 5 tips

Je steentje bijdragen aan een duurzamer Utrecht? 5 tips

Je steentje bijdragen aan een duurzamer Utrecht? 5 tips
Sinds de pandemie zijn we in Utrecht (en de rest van Nederland) steeds vaker bezig met het milieu. Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat maar liefst 1 op de 3 Nederlanders sindsdien duurzamer wil leven. Herken je jezelf daarin en wil je je steentje bijdragen aan een duurzamer Utrecht en zo een duurzame wereld?

Sinds de pandemie zijn we in Utrecht (en de rest van Nederland) steeds vaker bezig met het milieu. Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat maar liefst 1 op de 3 Nederlanders sindsdien duurzamer wil leven. Herken je jezelf daarin en wil je je steentje bijdragen aan een duurzamer Utrecht en zo een duurzame wereld?

Met een paar simpele stappen kun je dit al doen, zonder dat je dat meteen veel geld of tijd kost. Wat dacht je bijvoorbeeld van het aanschaffen van tweedehands witgoed in plaats van nieuwe apparatuur? Of van het overstappen van een grijs naar een groen energiecontract? In dit artikel lees je meer over wat je kunt doen voor een duurzamer Utrecht.

1. Vervang oude apparaten met energiezuinig tweedehands witgoed

Wat je in ieder geval kunt doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen, is het vervangen van oude apparaten. Met name grote apparaten, zoals witgoed, verbruiken namelijk enorm veel energie wanneer ze wat ouder zijn. Een oude koelkast of een wasmachine van jaren oud kun je daarom beter vervangen met een nieuwer exemplaar dat energiezuinig is.

Dat hoeft echt niet meteen een volledig nieuw apparaat te zijn waar je veel voor moet betalen. Er is tegenwoordig ook een hele markt te vinden op het gebied van tweedehands witgoed dat energiezuinig is. Door te kiezen voor een hergebruikt apparaat dat ook nog eens minder energie verbruikt, heb je de ultieme combinatie wanneer het om duurzaamheid gaat.

2. Koop en verkoop tweedehands kleding en meubels

Witgoed is niet het enige dat je tweedehands kunt krijgen. Vandaag de dag is het bijvoorbeeld ook helemaal hip om te kiezen voor tweedehands kleding en meubels. De laatste jaren zijn er in de binnenstad van Utrecht bijvoorbeeld heel wat winkels bij gekomen die dergelijke items tweedehands verkopen. Ook dat is beter voor de wereld, omdat er steeds minder vraag komt naar nieuwe kleding.

Daarbij zal de wereldwijde afvalberg slinken zodra we vaker kiezen voor tweedehands items. Kijk dus ook eens goed naar je eigen spullen. Heb je iets niet meer nodig? Gooi het niet meteen weg, maar kijk of er misschien vraag naar is. Daar kun je zelfs nog wat geld mee verdienen. Of bezoek eens een kledingruil waarbij je gratis je eigen kleding ruilt met die van een ander.

3. Deelfietsen en -auto’s of ga wederom voor tweedehands

Een auto hebben in het hart van de stad wordt steeds onaantrekkelijker. De parkeerkosten liggen hoog en de vergunningen zijn vaak lastig te krijgen. Daarom is een auto voor mensen die in de binnenstad wonen steeds minder vaak een goed idee. Maar: met oog op het milieu is het sowieso beter om niet allemaal een auto te hebben; helemaal wanneer je er misschien niet zoveel gebruik van maakt. Verspreid over de stad staan deelauto’s die je per dagdeel kunt huren.

Natuurlijk kun je ook gewoon de fiets pakken; ook die zijn tegenwoordig verkrijgbaar als deelvariant. Toegegeven: elke dag of elke week een deelfiets huren, loopt nogal in de kosten op. Je kunt uiteraard ook gewoon zelf een tweedehands fiets aanschaffen. Nederland bestaat inmiddels uit miljoenen fietsen, dus de kans is groot dat er wel een tweedehands exemplaar voor jouw wensen te vinden is.

4. Stap over op een groen energiecontract voor thuis

Je steentje bijdragen aan een groener Utrecht ligt natuurlijk niet alleen in het kopen van tweedehands items in plaats van nieuwe items. Je kunt nog een stapje verder gaan dan dat zonder dat je daar meteen allerlei investeringen voor hoeft te doen. Stap bijvoorbeeld over op een groen energiecontract wanneer je nog over grijze stroom beschikt. Groene energie is namelijk beter voor de wereld.

Dat ligt aan de manier hoe deze vorm van stroom wordt opgewekt. Bij de productie van groene energie komt minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze stroom. Daarbij wordt de energie gehaald uit natuurlijke bronnen in plaats van fossiele bronnen, wat ook weer beter is voor de wereld. En wil je toch nog een stapje verder gaan? Kijk dan eens naar de mogelijkheid of zonnepanelen iets voor je is.

5. Energie (en geld) besparen met led-verlichting

Tot slot nog een simpele tip voor een duurzamer leven in Utrecht: vervang al je lampen thuis met ledverlichting. Veel mensen beschikken nog over oudere lampen, zoals spaarlampen. Ook gloeilampen en halogeenlampen komen nog voor. Dit soort lampen hebben in verhouding met ledverlichting veel minder branduren én ze verbruiken veel meer energie.

Led-verlichting verbruikt tot wel 80% minder energie dan een spaarlamp. Daarbij heeft een spaarlamp zo’n 7500 branduren en brandt led maar liefst zeven keer zo lang. De aankoopprijs is weliswaar wat duurder, maar in totaal ben je er minder geld aan kwijt omdat je geld bespaart op je energierekening en omdat je minder vaak een nieuwe lamp aan hoeft te schaffen. Kortom: een simpele, maar effectieve stap voor een beter milieu.