Kleine woning in Utrecht mooi inrichten? Check deze handige tips Kleine woning in Utrecht mooi inrichten? Check deze handige tips

Kleine woning in Utrecht mooi inrichten? Check deze handige tips

Kleine woning in Utrecht mooi inrichten? Check deze handige tips
Wonen in de binnenstad van Utrecht is voor veel mensen heerlijk, maar: vaak heb je wel te maken met huizen die in verhouding redelijk klein zijn. Om toch comfortabel te kunnen wonen in een huis dat ook nog eens stijlvol en gezellig is, moet je slim inrichten.

Wonen in de binnenstad van Utrecht is voor veel mensen heerlijk, maar: vaak heb je wel te maken met huizen die in verhouding redelijk klein zijn. Om toch comfortabel te kunnen wonen in een huis dat ook nog eens stijlvol en gezellig is, moet je slim inrichten.

Dat doe je onder andere door je te richten op natuurlijke lichte tinten én kleine opvallende details die niet veel ruimte innemen, zoals zwarte deurdrangers of kleurrijke knoppen op lades. In dit artikel lees je er meer over.

Zorg voor voldoende daglicht in je huis

Wat in ieder geval belangrijk is om optisch zoveel mogelijk ruimte te creëren in een kleine woning in Utrecht is voldoende natuurlijk daglicht. Het liefst beschikt zo’n woning over grote ramen waar daglicht door naar binnen kan schijnen. Beschik je over een plat dak dan is een dakraam ook nog een goed idee. Huur je de woning en is het dus niet mogelijk om zelf zulke stappen te ondernemen? Zorg er dan voor dat je geen meubels voor de ramen hebt staan en dat er ook vanuit buiten niks blokkeert. Verder kun je de ruimte nog ‘verlengen’ door een grote spiegel of meerdere spiegels te plaatsen.

Deuren open in je huis voor meer optische ruimte

Veel, met name oude, woningen in Utrecht beschikken nog over van die prachtige glazen schuifdeuren in de woonkamer om de ruimte in tweeën te delen. Hoe mooi dat ook is; het zorgt er wel voor dat een ruimte veel kleiner lijkt. Laat die deuren dus vooral lekker open staan voor meer ruimte. Dat geldt ook voor de deuren naar andere ruimtes, zoals naar de keuken of naar de gang. Wanneer je deze open laat staan lijkt je woning veel groter. Dat kan eenvoudig door een deurstopper kopen die je op de grond legt tegen de deur aan. Voilà, de deur blijft zonder moeite open.

Maak gebruik van lichte en natuurlijke tinten

Een kleine woning wordt optisch gezien nog kleiner wanneer je veel donkere kleuren gebruikt. Het liefst ga je juist voor lichte en natuurlijke tinten wanneer je over weinig ruimte beschikt. Denk bijvoorbeeld aan een tint beige op de muren of aan mooie pastelkleuren her en der. Wat betreft meubels zijn items van natuurlijke materialen en kleuren een echte aanrader. Kies bijvoorbeeld voor kastjes van een lichte kleur hout, een lichtbruine bank en een beige kleed met pastelkleurtjes. Je huis ziet er zo direct een stuk groter uit. Ideaal toch?

Werk omhoog: profiteer van verticale ruimte

Waar je ook zeker aan moet denken, is dat je niet alleen gebruik kunt maken van de vloeroppervlakte die je hebt. Het is juist aan te raden om omhoog te ‘werken’ om zo meer grondoppervlakte over te houden. Veel mensen weten dit niet, maar een ruimte lijkt eveneens groter wanneer er zo min mogelijk vloeroppervlakte gebruikt wordt. Ben je dus op zoek naar een handige opbergkast dan is het aan te raden om eens te kijken naar een hangkast of naar planken of een andere opbergoplossing voor aan de muur. Daarmee bespaar je flink wat vloeroppervlakte en beschik je alsnog over opbergruimte.

Opvallende items in een kleine ruimte: houd het klein

Met die lichte en natuurlijke tinten denk je misschien dat het niet mogelijk is om voor felle kleuren of een echte eyecatcher in een kleine ruimte te gaan. Dat is gelukkig niet waar. Natuurlijk kun je gebruikmaken van opvallende kleurencombinaties of extravagante prints of details. Om je huis niet nog kleiner te maken, is het in dat geval wel aan te raden om dit klein te houden. Denk aan kleurrijke deurknoppen, opvallend deurbeslag, kleine maar fijne wanddecoratie, deurdrangers met een vintage look en een opvallende stof op je banken en stoelen.

Ga voor ronde meubels in plaats van rechthoekig

Tot slot nog een tip die zeker niet mag ontbreken voor mensen met een kleine woning: ga eens voor ronde meubels in plaats van voor rechthoekige of vierkante. Ronde meubels zijn momenteel helemaal de trend en dat is niet voor niets het geval. Ze maken iedere ruimte net een stukje spannender en vooral ruimtelijker. Kijk maar eens naar een ronde eettafel; daar bespaar je meer ruimte mee dan met een rechthoekige tafel, omdat je alle kanten optimaal kunt benutten. Ook andere ronde vormen zoals ronde lampen en ronde wanddecoratie doen een kleine ruimte heel veel goed.