Letselschade door een hondenbeet, wie is aansprakelijk? Letselschade door een hondenbeet, wie is aansprakelijk?

Letselschade door een hondenbeet, wie is aansprakelijk?

Letselschade door een hondenbeet, wie is aansprakelijk?
Huisje, boompje, beestje, het is het ideaal van veel mensen. Het beestje in dit verhaal is vaak een hond. Wist u dat bijna 18% van de Nederlandse huishoudens een hond heeft? Dat is dus bijna 1 op de 5 huishoudens! Het is hiermee na de kat het populairste huisdier in Nederland.

Huisje, boompje, beestje, het is het ideaal van veel mensen. Het beestje in dit verhaal is vaak een hond. Wist u dat bijna 18% van de Nederlandse huishoudens een hond heeft? Dat is dus bijna 1 op de 5 huishoudens! Het is hiermee na de kat het populairste huisdier in Nederland.

Een hondenbeet, wat nu?

Honden zorgen voor veel gezelligheid en plezier. Maar er zit ook een keerzijde aan het hebben van een hond. Want jaarlijks worden maar liefst 150.000 mensen slachtoffer van een hondenbeet. Het gaat dan van een oppervlakkige hondenbeet tot zwaar letsel als zenuwschade en zelfs amputatie van ledematen, waaronder met name vingers. Maar wat nu te doen als u door een hond gebeten wordt? Wat kan een letselschade advocaat voor u betekenen, zoals een letselschade advocaat in Den Haag als u daar gebeten bent door een hond?

Het grootste gevaar van een hondenbeet is waarschijnlijk wel dat u als gevolg van de hondenbeet een infectie op kunt lopen. Deze tetanus infectie is heel gevaarlijk voor mensen. Het kan leiden tot ernstige klachten en daarom is het belangrijk dat u direct na een hondenbeet contact opneemt met uw huisarts. Deze kan dan bepalen of het noodzakelijk is dat u een tetanus injectie krijgt om de symptomen van de infectie tegen te gaan.

Letselschade verhalen na een hondenbeet

Lijdt u schade als gevolg van een hondenbeet, dan kunt u schadevergoeding eisen. De vraag is dan wie aansprakelijk is voor de schade die u door de hondenbeet lijdt en wat u moet doen om ervoor te zorgen dat uw letselschade ook daadwerkelijk vergoed wordt.

Wie is aansprakelijk bij een hondenbeet?

De aansprakelijkheid voor de gevolgen van een hondenbeet is geregeld in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Dit wetsartikel gaat over de aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door dieren. Artikel 6:179 BW luidt als volgt:

“De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.”

Met andere woorden, aansprakelijk voor de schade is de bezitter van de hond. De vraag is echter, hoe weet je nu wie de bezitter is en hoe bewijs je dat je gebeten bent door een hond en welke schade je hierdoor lijdt?

Tips als u door een hond gebeten bent

Wilt u letselschade claimen na een hondenbeet? Dan dient u dus te weten wie de hondenbezitter is. Maar om succesvol schade te kunnen claimen, is het ook noodzakelijk dat u weet van wie de hond is die u gebeten heeft. Soms is dit direct duidelijk omdat het baasje erbij staat, maar dit is niet altijd het geval. Daarom is een aantal zaken van belang om er zeker van te zijn dat u succesvol schade kunt claimen na een hondenbeet:

  • Vraag getuigen om een getuigenverklaring
  • Maak foto’s van de hond die u gebeten heeft en van uw letsel
  • Schrijf alle gegevens van de hondenbezitter op zoals naar, adres en telefoonnummer. Neem nooit genoegen met alleen een telefoonnummer, het is lastig om de hondenbezitter dan te traceren
  • Ga altijd direct langs een arts en laat uw letsel documenteren
  • Schakel een letselschade advocaat in, zoals een letselschade advocaat in Utrecht als u in Utrecht gebeten bent door een hond.

Op deze manier weet u zeker dat u er alles aangedaan heeft om uw letselschade te verhalen.