Levensduur van de remmen van je auto | De Utrechtse Internet Courant Levensduur van de remmen van je auto | De Utrechtse Internet Courant

Levensduur van de remmen van je auto

Levensduur van de remmen van je auto
In dit artikel wordt uitgelegd hoe je de levensduur van de remmen van je auto kunt verlengen. Op deze manier voorkom je vroegtijdig schade aan je auto.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je de levensduur van de remmen van je auto kunt verlengen. Op deze manier voorkom je vroegtijdig schade aan je auto.

Remblokken en remschijven

Het is voor de veiligheid in het verkeer van groot belang dat alle onderdelen van een auto goed werken. Het is dan ook van noodzakelijk om je auto goed te onderhouden. Dat zorgt er namelijk niet alleen voor dat je auto goed blijft rijden, maar ook dat het veilig is om met je auto het verkeer in te gaan. Ook zorgt onderhoud ervoor dat je auto geen onnodige schade oploopt. Dat je goed kunt remmen, is een voorbeeld van veilig kunnen autorijden. De werking van je remmen hangt af van de conditie van de remblokken en remschijven. Remschijven zijn onderdeel van het remsysteem en werken samen met de remblokken. Doordat de remblokken bij het remmen tegen de remschijf aandrukken, zijn beide onderdelen aan slijtage onderhevig.

Auto laten uitrollen

Door je auto zo veel mogelijk uit te laten rollen, en dus niet te gaan remmen, zullen de remmen van je auto minder snel slijten. Wanneer je veilig rijdt en genoeg afstand houdt op je voorganger, is het vaak mogelijk om je auto te laten uitrollen.

Gewicht in de auto

Als je auto veel gewicht meedraagt, is dat zwaar voor de remmen van je auto. Zorg er dus voor dat je onnodige spullen uit je auto haalt. Bekijk eens goed wat er allemaal in je kofferbak ligt. Zijn dat met name zware spullen die je toch niet gebruikt? Leg ze dan bijvoorbeeld in je garage. Door ze uit je auto te halen, zal dit zeker op lange termijn beter zijn voor je auto.

Remvloeistof

Het is belangrijk om de remvloeistof elke twee jaar te vervangen. Vaak wordt dit door de garage gedaan, omdat het meestal tegelijkertijd is met de Apk-keuring. Tijdens de keuring wordt de verouderde vloeistof door de garage vervangen. Verder is het belangrijk dat de remvloeistof op peil is. Dat kun je gemakkelijk zelf in de gaten houden door te kijken naar het reservoir op de hoofdremcilinder. Het vloeistofpeil moet boven het minimale niveau staan.

Vervanging

Wanneer je remblokken en remschijven zijn versleten, is het zaak om deze te vervangen. Meestal ontstaan problemen aan remblokken en remschijven door slijtage. Ook kan het zijn dat remschijven zijn kromgetrokken. Dat is het geval wanneer je de hete remmen te snel laat afkoelen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je door een plas rijdt.