Met boilies vang je karpers! | De Utrechtse Internet Courant Met boilies vang je karpers! | De Utrechtse Internet Courant

Met boilies vang je karpers!

Met boilies vang je karpers!
Elke karper visser heeft zijn eigen theorie over het maken van de beste boilies. Hierbij heeft elke visser zijn eigen recept die hij niet snel aan zijn mede vissers prijs zal geven. Het voordeel van het zelf draaien van boilies is dat je met een uniek product vist die niet door andere karper vissers aan de waterkant gebruikt wordt.

Elke karper visser heeft zijn eigen theorie over het maken van de beste boilies. Hierbij heeft elke visser zijn eigen recept die hij niet snel aan zijn mede vissers prijs zal geven. Het voordeel van het zelf draaien van boilies is dat je met een uniek product vist die niet door andere karper vissers aan de waterkant gebruikt wordt.

Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat het zelf maken van boilies veel tijd en energie kost. Voor sommige karper vissers is een hobby binnen een hobby waarbij soms van een hobby zelfs een bedrijf ontstaat. Voor het maken van boilies kunnen veel verschillende grondstoffen gebruikt worden. Erg populair zijn maïsmeel, tarwebloem en veel verschillende soorten vismeel. Met deze basisstoffen wordt het deeg aangemaakt. Daarnaast wordt er een flavour aan de boilie toegevoegd.

Er is hierbij keuze uit gigantisch veel verschillende soorten flavours. Denk hierbij aan zoete flavours zoals scopex, fruit of banaan. Maar ook stinkende flavours als tonijn, garlic of squid. Ook is het mogelijk om boilies in verschillende kleuren te maken, dit kan door bepaalde kleurstoffen aan de boilies toe te voegen. Nadat het deeg gedraaid is kun je er boilies van rollen. Dit kan door middel van een handmatige handroller of een boilie machine.

Wanneer er met een machine wordt gewerkt, zal het deeg door de walsen worden gerold en worden er automatisch boilies van gedraaid. Nadat de boilies gerold zijn, worden deze kort gekookt of gestoomd. Daarna moeten de boilies drogen en zijn de boilies klaar voor gebruik!

Welke boilies in de zomer?

In de zomer wordt er het meeste op karper gevist, dit komt natuurlijk door het mooie weer. Veel karper vissers weten niet goed welke boilies ze het beste kunnen gebruiken, dit is natuurlijk niet zo gek want er is veel keuze uit verschillende soorten boilies waarmee gevist kan worden. In de zomer moet je er rekening mee houden dat er veel natuurlijk voedsel in het water voorkomt, waar de karper gek op is. Natuurlijk voedsel is eiwitrijk.

De karper zal door dit eiwitrijke voedsel makkelijk voldoende eiwitten binnen krijgen. Hierdoor kan het erg succesvol zijn om zoete boilies in te zetten tijdens de zomer. Natuurlijk kun je deze boilies goed combineren met partikels pellets en ander soorten  voer. Natuurlijk is elk water verschillende en kun je simpelweg het beste testen wat voor jou goed werkt. Sommige karper vissers kiezen er namelijk ook voor om zoete boilies te combineren met vismeel bolies.

Hierbij kun je er ook voor kiezen om partikels aan jouw voerstek toe te voegen. Deze kleine zaden en noten zullen de karper lang bezig houden op jouw voerstek. Het voordeel hiervan is dat de kleinere witvis zich vaak op de partikels stort en de boilies blijven liggen voor de karper. Over één gegeven zijn karper vissers het namelijk over het algemeen eens: zien eten doet eten.

Hoe lang zijn boilies houdbaar? 

De houdbaarheid van boilies verschilt erg per merk. Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen readymade en freezer boilies. Freezer boilies zijn boilies die geen conserveringsmiddelen bevatten. Deze boilies zijn afhankelijk van de grondstoffen beperkt houdbaar buiten de koeling en moeten in de vriezer bewaard worden voor langdurige houdbaarheid.

Readymade boilies daarentegen zijn houdbaar buiten de koeling en hierdoor ook het meest populair bij karper vissers. De houdbaarheid van readymade boilies hangt af van de conserveringswijze en de grondstoffen die de boilie bevat. Bepaalde soorten melen en verse producten zijn namelijk minder lang houdbaar dan bij bijvoorbeeld maïsmeel.

Doorgaans zijn readymade boilies zo’n anderhalf tot twee jaar houdbaar. Hierbij is het wel erg belangrijk dat de boilies in een luchtdichte en koele ruimte worden bewaard. Wanneer de boilies niet goed luchtdicht verpakt zitten, zullen de boilies indrogen en hierdoor steen hard worden. Ook kan het zijn dat wanneer boilies te lang bewaard worden, de flavour minder sterk wordt, natuurlijk kun je met oudere boilies nog karper vangen, maar de voorkeur van elke karper visser gaat uit naar vers gedraaide boilies!