De Nederlandse rood-wit-blauw vlag kennen we allemaal wel, maar er zijn nog veel meer vlaggen in Nederland te vinden. Elk land heeft zijn eigen vlag en er zijn dan ook erg veel soorten landen vlaggen. Maar niet alleen Nederland als land heeft een eigen vlag. Er zijn nog veel meer verschillende Nederlandse vlaggen met allemaal hun eigen betekenis en herkomst.
Alle Nederlandse vlaggen
Als we het over andere Nederlandse vlaggen hebben, dan bedoelen we meestal de verschillende provincievlaggen die er in Nederland zijn. In Nederland hebben we 12 provincies en elke provincie heeft dan ook zijn eigen vlag. Deze vlaggen hebben dezelfde functie als de Nederlandse vlag, namelijk het vieren of herdenken van verschillende gebeurtenissen. Dit zal voornamelijk bij provinciale feestdagen zijn. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld Leids ontzet of Groningens ontzet. Hier kan gekozen worden voor de vlag van de provincie, maar ook zijn er vlaggen die specifiek voor een stad staan. Zo heeft Leiden bijvoorbeeld een vlag met het symbool van Leiden, wat 2 sleutels zijn.
Geschiedenis van de vlaggen
Elke eigen vlag in Nederland heeft zijn eigen herkomst en eigen geschiedenis. Zo stamt bijvoorbeeld de vlag van Noord-Brabant al uit de middeleeuwen en is het sinds de 18e eeuw officieel de vlag van de provincie. De vlag van Utrecht is bijvoorbeeld een stuk later pas vastgesteld. Deze vlag is pas in 1952 de officiële vlag van Utrecht geworden. Wel heeft elk vlag hetzelfde doel. Een vlag biedt een gevoel van verbroedering en herkenning. Veel mensen zijn trots op hun vlag en daardoor op hun afkomst. Ook omdat de vlaggen vaak een rijke geschiedenis hebben en bij provinciale gebeurtenissen getoond en opgehangen worden.
Wanneer gebruik je welke vlag?
Met zoveel verschillende vlaggen in een land, kan het verwarrend zijn welke vlag je wanneer kunt ophangen. In principe hangt het af van de gebeurtenis die plaatsvindt of wordt gevierd. Dit mag je natuurlijk zelf kiezen, maar er zijn ook wat richtlijnen. Als er een nationale gebeurtenis gevierd wordt, wordt de Nederlandse vlag opgehangen, zoals bijvoorbeeld op bevrijdingsdag. Is het een provinciale gebeurtenis? Dan zal de provincievlag opgehangen worden. Bij een stads- of gemeente gebeurtenis wordt de vlag van de stad of gemeente opgehangen. Daarnaast zijn er ook nog vlaggen die specifiek voor een dorp of wijk staan. Deze worden weer opgehangen wanneer het om een dorps- of wijk gebeurtenis gaat.
Andere vlaggen
Naast de Nederlandse vlag en de provinciale vlag zijn er ook nog gemeente- en stadsvlaggen. Dit zijn er in Nederland bijna 350 stuks. Daarnaast zijn er ook nog vlaggen voor regio’s zonder bestuurlijke status, zoals bijvoorbeeld de vlag van de Veluwe. Sommige wijken hebben ook een eigen vlag. Zo heeft bijvoorbeeld de schilderswijk ook een eigen vlag.