Netwerk op orde met een patchpaneel Netwerk op orde met een patchpaneel

Netwerk op orde met een patchpaneel

Netwerk op orde met een patchpaneel
Scholen, bedrijven en instellingen, maar ook steeds meer huishoudens hebben tegenwoordig een eigen netwerk waar alle computers en laptops, maar ook andere apparaten in huis op zijn aangesloten.

Scholen, bedrijven en instellingen, maar ook steeds meer huishoudens hebben tegenwoordig een eigen netwerk waar alle computers en laptops, maar ook andere apparaten in huis op zijn aangesloten.

Zo’n netwerk breidt zich over het algemeen steeds verder uit en dan kan het overzicht nogal gemakkelijk verloren gaan. Welke snoeren horen bij welk apparaat? Zeker bij een storing is dat heel vervelend. Het kost dan onnodig veel tijd om die te verhelpen. Ook het aansluiten van nieuwe apparaten op het netwerk wordt een onnodig vervelende en tijdrovende klus als alle snoeren en kabels door elkaar liggen.  Zeker nu alle gezinsleden tegelijk thuis moeten kunnen werken en er veel online vergaderd of les gegeven wordt, is een stabiel netwerk overal van groot belang. Om overzicht te houden over alle verschillende snoeren en aansluitingen in zo’n netwerk is een patchpaneel een ideale oplossing.

Een patchpaneel is een paneel met een groot aantal aansluitbussen, waarop met patchkabels tijdelijke of permanente verbindingen kunnen worden gemaakt. Patchpanelen zijn er in soorten en maten. Bij de keuze voor een patchpaneel is het vooral van belang te weten welke soorten kabels er moeten worden aangesloten en hoeveel. Daarbij moet altijd rekening worden gehouden met uitbreiding van het netwerk in de toekomst. Is er niet veel ruimte dan kan een muurpatchpaneel uitkomst brengen. Een patchpaneel aansluiten is een technisch klusje. Er zijn gespecialiseerde monteurs die dit kunnen regelen, maar met het juiste gereedschap kan een beetje handige techneut het ook zelf. 

Veiligheid

Particuliere netwerken zijn over het algemeen kleine netwerken. Bij grotere netwerken bij bedrijven en instellingen staat alle netwerkapparatuur vaak bij elkaar in een serverkast. Zulke kasten bieden extra veiligheid, bijvoorbeeld tegen oververhitting en brandgevaar. Ook zijn ze goed afsluitbaar zodat niet iedereen bij de gevoelige apparatuur en informatie die erop staat, kan. Het is het overwegen waard om ook thuis een speciale serverkast te installeren. Uiteraard moet bij het installeren van zo’n kast een plek gekozen worden waar de warmte goed weg kan. Serverkasten zijn er in verschillende maten en kunnen staand of hangend gemonteerd worden.

De verkopers van serverkasten, patchpanelen en accessoires voor netwerken adviseren graag over de juiste afmetingen en specificaties voor het patchpaneel. Ook over het aansluiten geven zij graag tips en adviezen. Ook zijn er verschillende accessoires te koop om het gebruik en onderhoud van een netwerk te vergemakkelijken. Denk aan verloopstukken voor verschillende soorten snoeren of een  documenthouder voor het op papier bijhouden van de onderdelen van het netwerk. 

Een patchpaneel is voor ieder netwerk een nuttige aanwinst, maar uiteraard spelen ook de kosten ervan een rol bij de overweging om er een aan te schaffen. Die kosten kunnen nogal uiteenlopen. Ook hier zitten de verschillen vooral in de grootte van het netwerk en dus de hoeveelheid kabels die moeten worden aangesloten, maar ook het type kabel speelt mee in de prijs. Een patchpaneel moet geschikt zijn voor de soort kabels die in het netwerk aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat er geen functionaliteit verloren gaat bij het aansluiten.