Om deze redenen is een kurkvloer zo populair Om deze redenen is een kurkvloer zo populair

Om deze redenen is een kurkvloer zo populair

Om deze redenen is een kurkvloer zo populair
Kurk is een natuurproduct dat voor allerlei producten gebruikt kan worden. Je kent kurk waarschijnlijk voornamelijk vanwege de kurk op een fles wijn of champagne, maar het wordt ook gebruikt voor vloeren en andere toepassingen. Waarom is kurk zo’n fijn materiaal voor een vloer? Op die vraag geven we je antwoord in dit artikel.

Kurk is een natuurproduct dat voor allerlei producten gebruikt kan worden. Je kent kurk waarschijnlijk voornamelijk vanwege de kurk op een fles wijn of champagne, maar het wordt ook gebruikt voor vloeren en andere toepassingen. Waarom is kurk zo’n fijn materiaal voor een vloer? Op die vraag geven we je antwoord in dit artikel.

Kurk is weer populair

Kurk24, de specialist in kurkvloeren groeit sterk. Jarenlang was er niet zoveel vraag naar kurkvloeren als nu. Tegenwoordig zien we dat de vraag naar kurkvloeren explosief is gestegen. Dat is niet zo vreemd, want we zien steeds meer natuurlijke producten terugkomen in het interieur van ons huis. Kurkvloeren hebben daarnaast een groot aantal voordelen!

Waarom is kurk zo populair?

Er zijn verschillende redenen waarom kurk zo populair is als materiaal voor vloeren. Het materiaal is sterk, duurzaam en isoleert erg goed.

Duurzaam

Kurkvloeren zijn over het algemeen duurzamer dan veel andere vloertypen, vooral als ze goed worden onderhouden. Ze zijn ook goed bestand tegen krassen en slijtage, waardoor ze langer meegaan.

Comfortabel

Kurkvloeren zijn veerkrachtig en zacht, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen die veel tijd staand of lopend doorbrengen. Kurk is ook licht verend. Dat is erg handig als je klein kinderen hebt die net leren lopen. Op kurk zullen ze minder hard vallen. Ook als je last van je gewrichten hebt is het licht verende effect van de vloer erg handig. Lopen is minder belastend voor je spieren en gewrichten.

Milieuvriendelijk

Kurk is een hernieuwbare bron en het oogsten van kurk is over het algemeen een duurzaam proces dat de boom niet beschadigt. Daarom wordt kurk beschouwd als een duurzaam product en een milieuvriendelijke keuze.

Verschillende stijlen

Kurk is te verkrijgen in allerlei verschillende stijlen en kleuren. Het kan daardoor makkelijk worden aangepast aan de inrichting van de ruimte waar je de kurkvloer wilt leggen. Kies voor een effen, natuurlijke kleur of voor andere texturen en patronen.

Waterbestendig

Kurkvloer is waterbestendig. Water zal de vloer dus niet aantasten. Dit betekent dat je kurkvloer ook in je badkamer kunt leggen. Ook in de keuken komt een kurkvloer goed tot zijn recht. Door zijn waterafstotende eigenschappen houdt kurk de groei van bacteriën en schimmels tegen. Kurk is zelfs zo vochtbestendig dat je deze ook op de wand in de douche kunt plaatsen.

Onderhoud

Kurkvloeren zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Ze hoeven niet vaak te worden gereinigd en zijn van nature bestand tegen vlekken en bacteriën. Kurk is daarnaast antistatisch en trekt daardoor minder stof aan. Stof hecht zich minder aan het oppervlak van de vloer.

Gezond

Kurk is hypoallergeen en antimicrobieel, wat betekent dat het geen stof, pollen en andere allergenen vasthoudt. Dit maakt het een goede keuze voor mensen met allergieën of astma.

Isolerend

Kurk heeft natuurlijke geluidsisolerende eigenschappen, waardoor het een goede keuze is voor appartementen of kamers waar het geluidsniveau belangrijk is.

Verschillende legsystemen

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten legsystemen. Zo heb je kurkvloeren met een kliksysteem en plakvloeren. Daarnaast zijn er ondervloeren met een onderlaag van kurk. Deze beschikken over de akoestische en thermische voordelen van kurk.

Goede investering

Kurkvloeren zijn duurder in aanschaf dan PVC-vloeren of laminaat, maar daar krijg je veel voor terug. Met een kurkvloer kun je jarenlang uit de voeten. Door het duurzame karakter van kurk is het de investering meer dan waard.

Hoe wordt kurk gemaakt?

Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Om kurk te winnen hoeft een boom niet gekapt te worden. Iedere negen jaar wordt de boom geschild om kurk te winnen. Een boom die gebruikt wordt voor kurkproductie leeft zo’n 200 jaar. De meeste kurkeiken vind je in Spanje en Portugal.

Heeft een kurkvloer ook nadelen?

Natuurlijk heeft een kurkvloer ook nadelen. Kurk is zacht materiaal. Hierdoor kunnen zware meubelen hun pootafdrukken erin achterlaten. Gelukkig veert het materiaal ook weer snel terug. Daarnaast kan UV-straling ervoor zorgen dat de vloer verkleurd.