Oud-Utrechtse gerechten om te proberen! Oud-Utrechtse gerechten om te proberen!

Oud-Utrechtse gerechten om te proberen!

Oud-Utrechtse gerechten om te proberen!
Blijf jij altijd vaststeken op de vraag: wat eten we vandaag? Maak het jezelf niet te moeilijk en blijf lekker dicht bij huis! Utrecht kent namelijk een aantal traditionele gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben. Hieronder hebben we een aantal recepten op een rijtje gezet die je gemakkelijk zelf kunt bereiden. Lekker eten hoeft niet ver van huis te zijn, dus geniet van deze Oud-Utrechtse gerechten!

Blijf jij altijd vaststeken op de vraag: wat eten we vandaag? Maak het jezelf niet te moeilijk en blijf lekker dicht bij huis! Utrecht kent namelijk een aantal traditionele gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben. Hieronder hebben we een aantal recepten op een rijtje gezet die je gemakkelijk zelf kunt bereiden. Lekker eten hoeft niet ver van huis te zijn, dus geniet van deze Oud-Utrechtse gerechten!

Snelle Utrechtse hap: de vijfschaft en zevenschaft

De Nederlandse keuken wordt gekenmerkt door gerechten die goed vullen en snel kunnen worden klaargemaakt. Dit zie je ook terug in Utrechtse gerechten. Zo heb je de vijfschaft, een gerecht wat je kan klaar maken met slechts vijf ingrediënten. In het gerecht zitten bruine bonen, wortels, aardappels, uien en appels verwerkt. Je kunt het recept nog lekkerder maken door spek, boter en rookworst toe te voegen. De vijfschaft zorgt voor een goede bodem en bevat veel vitamines en gezonde ingrediënten. Vooral in de winter is het lekker om dit gerecht klaar te maken.

Een variatie op de vijfschaft is de zevenschaft. In plaats van vijf ingrediënten bestaat het recept uit zeven ingrediënten. Naast bruine bonen voeg je nu ook witte bonen en kievitsbonen toe. Deze bonen zijn gevlekt, maar worden egaal bruin bij het koken. Je maakt zevenschaft op precies dezelfde manier als vijfschaft klaar en het kost dus ook even lang om het te bereiden. Het is maar net welke variant je het lekkerste vindt smaken.

Gemakkelijk en snel avondeten bereiden

Voor typisch Utrechts eten hoef je niet urenlang in de keuken te staan. Vroeger was het belangrijk dat avondeten snel klaar was zodat je er niet te veel tijd aan verloor. Hierdoor is het eten erg vullend, maar ook vrij grof. Tegenwoordig is die haast niet meer zo nodig, dus voel je vrij om je eigen interpretatie aan een recept te geven. Voeg wat ingrediënten toe of verbeter de presentatie, bijvoorbeeld. Zo kun je toch nog iets speciaals maken van een Oud-Utrechts recept.

De lekkerste zoetigheden uit Utrecht

Naast gerechten heeft Utrecht ook genoeg lekkernijen die in de buurt te vinden zijn. Zo heb je natuurlijk de botersprits die iedere Utrechter geproefd moet hebben. Ook domtorentjes zijn uiteraard niet te ontbreken. De Domtoren wordt wel vaker gebruikt als inspiratie voor eten: zo kun je chocolaatjes kopen in de vorm van de toren. Chocolade valt sowieso veel in de smaak bij Utrechters, dus bezoek zeker een chocolaterie in de buurt voor allerlei lekkere zoetigheden. Liever iets hartigs? Probeer dan de speciale Vocking-bitterballen. In de bitterballen is de Utrechtse Vocking-leverworst verwerkt die al eeuwenlang in de provincie wordt verkocht. Het zijn dus niet zomaar bitterballen, maar hebben echt een bijzondere smaak. Het is dus zeker een aanrader om het een keer uit te proberen.

Verder zijn theerandjes ook een typisch Utrechtse lekkernij. De koekjes worden gemaakt van speculaaskruiden en sinaasappel waardoor ze een kruidig en frisse smaak hebben. Je kunt theerandjes gemakkelijk zelf maken. Het enige wat je nodig hebt is suiker, honing, gekonfijte sinaasappelblokjes, speculaaskruiden, bloem, bakpoeder en een ei. Het duurt even om te bereiden, maar dan heb je wel een hele speciale lekkernij voor visite!