Ook de stad Utrecht kampt met personeelstekorten in diverse branches. Het aantal vacatures liep in de afgelopen jaren sneller op dan het aantal beschikbare werknemers, zo blijkt uit de Utrecht Monitor. Niet alleen de vergrijzing zorgt voor een gebrek aan arbeidskrachten, ook kiezen in Utrecht opvallend veel mensen ervoor om als zelfstandig ondernemer verder te gaan. In twee jaar tijd steef het aantal zelfstandigen volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van 30.000 in 2021 naar 38.000 in 2023. Opvallend is verder dat Utrecht een onbenut arbeidspotentieel heeft van nog eens bijna 30.000 personen
Bewuste keuze
Mensen kiezen er om allerlei redenen voor om niet of minder te werken. Vaak zie je bijvoorbeeld dat tweeverdieners ieder één werkdag in de week laten vallen, zodat ze meer tijd hebben voor elkaar en voor het huishouden. Ze kunnen dus wel fulltime werken, maar ze maken bewust de keuze om dat niet te doen. Nederland is sowieso al kampioen deeltijd werken en dat speelt ook een belangrijke rol in de krapte op de arbeidsmarkt. Vroeger was deeltijdwerken vrijwel niet aan de orde, tegenwoordig is het eerder regel dan uitzondering. In sommige branches is het tekort aan geschoolde arbeidskrachten echter zeer nijpend geworden. Wil je bijvoorbeeld als monteur technische dienst aan de slag, dan hoef je niet lang te zoeken naar een passende vacature. De werkgevers staan bijkans voor je in de rij en doen er alles aan om de continuïteit van hun bedrijf te kunnen blijven garanderen.
Gewijzigde arbeidsmarkt
Dat veel mensen ervoor kiezen om zelfstandig ondernemer te worden, houdt wellicht verband met het feit dat ze dan meer vrijheid hebben in het bepalen van hun werktijden en in de selectie van het type werk dat ze willen aannemen. Daar komt bij dat de arbeidsmarkt zich geleidelijk behoorlijk heeft gewijzigd. Op het gebied van ICT zijn er allerlei nieuwe banen ontstaan, terwijl ook op het gebied van de media diverse nieuwe mogelijkheden zijn. Intussen loopt het aantal vacatures voor machinebouw bij Synsel flink op en ook voor andere meer traditionele beroepen zijn volop banen beschikbaar. Scholieren die nu voor de keuze staan om een beroepsrichting te kiezen, kunnen de komende jaren in elk geval rekenen op voldoende ontwikkelingskansen wanneer je ze besluiten om een technisch beroep te gaan leren. De verwachting is immers dat de krapte nog zo’n twintig jaar zal voortduren.