Steeds meer mensen voeren thuis een coronatest uit Steeds meer mensen voeren thuis een coronatest uit

Steeds meer mensen voeren thuis een coronatest uit

Steeds meer mensen voeren thuis een coronatest uit
Afbeelding ter illustratie
Heb je binnenkort een feestje, waar ook je ouders of bijvoorbeeld opa en oma komen? Voer thuis zelf een coronatest uit, om besmettingen met het coronavirus te voorkomen. Je bestelt de zelftesten eenvoudig online.

Heb je binnenkort een feestje, waar ook je ouders of bijvoorbeeld opa en oma komen? Voer thuis zelf een coronatest uit, om besmettingen met het coronavirus te voorkomen. Je bestelt de zelftesten eenvoudig online.

Waar fysieke drogisterijen door hun voorraad heen zijn, bieden webwinkels de zelftesten vaak nog wel aan. Jonge kinderen hebben de mogelijkheid om de zelftesten aan te vragen via hun school. Aangeraden wordt om kinderen in ieder geval tweemaal per week zo’n zelftest uit te laten voeren. Een grote besmettingshaard op school kan op deze manier voorkomen worden.

Geen vergoeding voor een zelftest thuis

Enige tijd terug bood de Nederlandse overheid de mogelijkheid om twee coronatesten aan te vragen, waarvoor men niet hoefde te betalen. Bij de aankoop van nieuwe zelftesten hoeft men niet te rekenen op een vergoeding vanuit de overheid. Verwacht wordt dat consumenten de zelftesten zelf bekostigen. Immers, je beschermt er je familie mee. Gratis zelftesten worden aangeboden aan onderwijspersoneel en leerlingen op de basisschool. Deze testen wijken overigens niet af van de testen die je online of in een fysieke drogisterij kunt kopen. Mocht je kind al getest zijn, dan kun je de overgebleven zelftest eventueel zelf gebruiken.

 

Eerst een zelftest bij een verkoudheid

Nu de temperaturen buiten dalen krijgen veel Nederlanders te maken met verkoudheidsklachten. Denk aan snotteren, milde griepsymptomen en bijvoorbeeld hoofdpijn. Het hoort bij de tijd van het jaar! Je wilt niet bij iedere klacht direct naar een GGD-locatie moeten om aldaar een coronatest uit te laten voeren. Voer eerst thuis een zelftest uit, om te kijken of je corona hebt en houdt afstand tot anderen. Zo verklein je de kans op het overdragen van het virus, mocht je toch besmet zijn geraakt. Als de zelftest positief is, moet je alsnog een afspraak maken bij de GGD om je te laten testen.

 

Gebruik van een coronatest thuis is heel eenvoudig

Het gebruik van een coronatest in de vorm van een zelftest is heel eenvoudig. Je hoeft geen medische achtergrond te hebben om de test te kunnen gebruiken. Bij de testen wordt een instructie meegeleverd, hoe je kunt testen of je besmet bent geraakt met het coronavirus. Draai het stokje wat bij de coronatest wordt meegeleverd meerdere keren in beide neusgaten. Het is verleidelijk om het stokje niet al te diep in de neus te steken. Door deze in beide neusgaten te steken is dat ook niet noodzakelijk, volgens de instructies. Mocht je het lastig vinden, dan vind je op het internet video’s waarin wordt uitgelegd hoe de coronatest gebruikt moet worden.

 

Houd afstand en ventileer je woning goed

Om de kans op een besmetting met het virus en daarmee de kans dat je zelf anderen besmet te verkleinen, is het belangrijk om voldoende afstand te houden. De verplichte anderhalve meter afstand geldt nog steeds. Zorg er daarnaast voor dat ruimtes goed geventileerd worden. Zet twee ramen tegen elkaar open, om de woning te ventileren. Ook nu het buiten kouder wordt! Overigens is het niet alleen goed om een besmetting met het virus tegen te gaan. Het houdt je ook scherp tijdens het thuiswerken.