Tekort vitamine D voorkomen: belangrijkste tips Tekort vitamine D voorkomen: belangrijkste tips

Tekort vitamine D voorkomen: belangrijkste tips

Tekort vitamine D voorkomen: belangrijkste tips
Wie te weinig vitamine D binnen krijgt, kan last krijgen van allerlei kwalen. Deze vitamine is één van de belangrijkste vitamines voor de gezondheid van ieder mens. Het voorkomt veel gezondheidsklachten en helpt het lichaam bij de opname van andere vitaminen en mineralen, zoals ijzer, magnesium en calcium. 

Wie te weinig vitamine D binnen krijgt, kan last krijgen van allerlei kwalen. Deze vitamine is één van de belangrijkste vitamines voor de gezondheid van ieder mens. Het voorkomt veel gezondheidsklachten en helpt het lichaam bij de opname van andere vitaminen en mineralen, zoals ijzer, magnesium en calcium. 

Symptomen tekort vitamine D

Een vitamine D tekort kan diverse gezondheidsproblemen veroorzaken. We geven een overzicht van meest voorkomende symptomen:

  • Zwakke botten en spieren, inclusief spierkramp en pijn;
  • Verminderde weerstand, dus sneller een verkoudheid of griep oplopen;
  • Hoge bloeddruk;
  • Vermoeidheid;
  • Aanhoudende sombere gevoelens of depressie;
  • Overmatig zweten, op momenten dat daar geen gewone reden voor is;
  • Minder uithoudingsvermogen.

Hoe krijg je vitamine D binnen?

De grootste bron van vitamine D voor het menselijk lichaam is de zon. Door overdag regelmatig naar buiten te gaan en de huid aan de zon bloot te stellen, zal je lijf zelf vitamine D aanmaken. Deskundigen adviseren om de huid iedere dag minimaal een half uur aan het daglicht bloot te stellen. Dit is dus perfect te combineren met een ommetje tijdens de lunchpauze. Daarnaast zit de vitamine in verschillende voedingsmiddelen. Het is bijvoorbeeld te vinden in vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Ook eieren, roomboter, paddenstoelen en vlees bevatten vitamine D. Verder wordt het vaak toegevoegd aan halvarine, margarine en melk. Tot slot is het middels een voedingssupplement mogelijk om een tekort aan te vullen. Meestal heeft zo’n supplement de vorm van een pilletje en het is te koop bij de drogist en de supermarkt.

Soorten vitamine D

Vitamine D2 en D3 komen in onze voeding voor. Onze huid maakt vitamine D3 aan en dit is dan ook de beste variant om in te nemen bij een tekort. Deze vorm past van nature namelijk het beste bij ons lijf en het wordt hierdoor gemakkelijk opgenomen. De werking is bovendien iets sterker dan vitamine D2. Veganisten kiezen echter voor vitamine D2 als supplement omdat het een plantaardige oorsprong heeft.

Welke hoeveelheid vitamine D is nodig?

Niet iedereen heeft evenveel vitamine D nodig voor een goede gezondheid. Bepaalde groepen mensen hebben grotere hoeveelheden nodig dan ze uit voeding en zonlicht kunnen verkrijgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor jonge kinderen (nul tot drie jaar), zwangere vrouwen en ouderen. Vrouwen hebben vanaf een leeftijd van vijftig jaar behoefte aan een grotere inname van vitamine D. Dit heeft te maken met de verandering van de hormoonhuishouding in de overgang. Bij mannen ontstaat deze behoefte pas vanaf zeventig jaar.  Ook mensen die niet veel buiten komen of een sluier dragen moeten extra vitamine D tot zich nemen. Dit geldt ook als je een donkere huidskleur hebt. De aanbevolen extra dagelijkse hoeveelheid is 10 microgram. Voor personen die ouder zijn dan zeventig geldt het advies om een supplement van 20 microgram te nemen.

Gezonde gewoontes

Gelukkig krijgen veel mensen voldoende vitamines binnen door de zon en voeding. Let echter goed op de signalen van je lichaam, eet gevarieerd, ga regelmatig naar buiten en neem een vitaminesupplement als je in een risicogroep valt.