Wanneer je voornemens bent om een andere auto aan te gaan schaffen, dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je een goede en vooral ook uitgebreide proefrit maakt. Het is dus ook helemaal niet gek om gewoon een minuut of 40 te gaan rijden, vooral niet wanneer het over een dure auto gaat. Een proefrit maken in een tweedehands auto is namelijk best spannend. Je wilt er zeker van zijn dat je de beste keuze maakt en geen verborgen gebreken over het hoofd ziet. Maar waar moet je op letten tijdens zo’n proefrit? In dit artikel geven we je een aantal handige tips, zodat jij tijdens het kijken naar occasions in Utrecht precies weet waar je overal rekening mee moet houden.
Voordat je gaat rijden
Ga je een tweedehands auto kopen? Dan is bij het maken van een proefrit het belangrijk om eerst de auto goed te inspecteren. Neem de tijd om de buitenkant en binnenkant van de auto grondig te bekijken. Controleer eventuele schade, roestplekken of andere visuele problemen. Ook is het verstandig om de banden te controleren op slijtage bijvoorbeeld. Belangrijk is wel dat je eventuele schades niet direct benoemt, maar eerst rustig een proefrit gaat maken. Doe je dit namelijk direct, dan heeft de verkoper de tijd om hier een pasklaar antwoord op te bedenken.
Tijdens de rit
Tijdens de proefrit wil je de auto op verschillende manieren testen. Begin met het starten van de motor en luister naar ongewone geluiden. Rij vervolgens een stukje op verschillende soorten wegen, zoals snelwegen en binnenwegen. Let hierbij op de wegligging, remmen en hoe de auto reageert op scherpe bochten. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan de technische aspecten van de auto. Test de koppeling, versnellingen en cruise control. Controleer ook of alle elektronische systemen goed werken, zoals de airconditioning, radio en navigatie.
Het papierwerk
Als je eenmaal tevreden bent met de proefrit, is het tijd om naar het papierwerk te kijken. Controleer of alle documentatie in orde is en vraag naar het onderhoudsboekje. Hierin kun je zien of de auto regelmatig goed is onderhouden. Ook is het verstandig om een RDW check te doen, zodat je zeker weet dat de kilometerstand klopt en er geen sprake is van schadeverleden. Natuurlijk kan het zijn dat er wat zaken niet helemaal kloppen, maar zolang het niets te maken heeft met dit soort zaken, dan is het vaak niet direct een probleem weten we uit ervaring.
Onderhandelen
Als alles naar wens is verlopen, komt het moment om over de prijs te praten. Doe vooraf onderzoek naar de waarde van vergelijkbare auto’s en gebruik deze informatie bij het onderhandelen. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op eventuele garanties of andere afspraken. Zo kan het heel goed zijn dat een verkoper niet bereid is om iets van de prijs af te doen, maar je bijvoorbeeld wel een gratis onderhoudsbeurt geeft. Belangrijk is vooral dat je er een goed gevoel bij hebt, zodat je met een fijn gevoel de showroom verlaat en blij bent met je ‘nieuwe’ auto.