Het is best een behoorlijke stap om als ondernemer aan de slag te gaan. Er komen een heleboel dingen bij kijken. Dingen waar je vaak voor het eerst mee te maken krijgt. Het is dan ook logisch dat startende ondernemers met veel vragen zitten. Als dit ook voor jou geldt, dan is dit artikel iets voor jou. We bespreken namelijk een aantal veelgestelde vragen door startende ondernemers. Doe er je voordeel mee en lees snel verder!
Welke rechtsvorm moet ik kiezen?
Een van de eerste stappen van starten met ondernemen, is het kiezen van een rechtsvorm. Je moet dit tenslotte besloten hebben voor je je bedrijf laat registreren en aan de slag kunt gaan. Voor veel ondernemers die klein willen beginnen zonder partners is een eenmanszaak de meest logische keuze. Wil je wel met iemand anders samenwerken, bijvoorbeeld omdat die andere persoon kapitaal inbrengt? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vennootschap onder firma. Met een besloten vennootschap (BV) kun je ook samenwerken met investeerders en tevens genieten van beperkte aansprakelijkheid. Echter, het wordt fiscaal eigenlijk pas interessant vanaf een jaarlijkse winst van boven de € 150.000.
Bovenstaande is uiteraard geen advies en verre van volledig. Tegelijkertijd is het kiezen van de juiste rechtsvorm wel erg belangrijk. Nadat je een rechtsvorm gekozen hebt en het bedrijf is geregistreerd, kun je ook nog maar moeilijk de rechtsvorm wijzigen. Als je zeker wilt weten dat je de juiste rechtsvorm kiest, kun je daarom het beste advies inwinnen bij een accountant. Hij of zij bespreekt je plannen en helpt je om hier de juiste rechtsvorm bij te selecteren.
Administratie: zelf doen of uitbesteden?
Het is belangrijk om een goede administratie bij te houden. Met een kloppende en up-to-date administratie weet je namelijk op ieder moment hoe je bedrijf ervoor staat en waar je wel of niet in zou kunnen investeren. Als je jezelf vertrouwt dat je de administratie goed kunt bijhouden, dan kun je dit zelf doen. Er zijn veel online boekhoudpakketten die het bijhouden van de administratie redelijk eenvoudig maken. Vertrouw je jezelf hier niet zo goed mee, of is de administratie van je bedrijf erg omvangrijk? Dan is het wellicht beter om een specialist in te schakelen. Dat scheelt je tijd en je weet zeker dat alles goed geregeld wordt.
Is het makkelijker om een bedrijf over te nemen dan om er zelf een te starten?
Het opstarten van een gloednieuw bedrijf is erg moeilijk. Je weet bijna nooit zeker of je product of dienst het goed gaat doen in de markt. Het kan daarom interessant zijn om een bedrijf over te nemen dat zichzelf al bewezen heeft. Volgens de statistieken hebben ondernemers die een bestaand bedrijf overnemen dan ook een hogere kans om te overleven. Tegelijkertijd brengt een overname bedrijf ook weer de nodige uitdagingen met zich mee. Zo vergt het heel veel onderzoek om er zeker van te zijn dat je geen kat in de zak koopt. Tegelijkertijd moet je veel geld neer kunnen leggen om een bedrijf over te kopen. Hoewel je kans op succes met een bestaand bedrijf dus hoger is, is het overnemen van een bedrijf zeker niet makkelijk.