Verschillen tussen cryptomunten en aandelen Verschillen tussen cryptomunten en aandelen

Verschillen tussen cryptomunten en aandelen

Verschillen tussen cryptomunten en aandelen
Het is duidelijk dat aandelen en cryptomunten erg populair zijn onder beleggers. Toch is niet iedereen bekend met de verschillen tussen deze twee mogelijkheden. Een belangrijk verschil tussen aandelen en cryptomunten is het eigenaarschap.

Het is duidelijk dat aandelen en cryptomunten erg populair zijn onder beleggers. Toch is niet iedereen bekend met de verschillen tussen deze twee mogelijkheden. Een belangrijk verschil tussen aandelen en cryptomunten is het eigenaarschap.

Als je een aandeel koopt dan bezit je in feite een aandeel van het bedrijf. Je hebt dan ook het recht om te stemmen over beslissingen en mocht het bedrijf failliet gaan, dan heb je ook recht op een bepaald percentage van de overgebleven bezittingen.

Bij cryptovaluta is dit anders. Als jij bijvoorbeeld een aantal cryptomunten koopt dan ben je niet gedeeltelijk eigenaar van deze cryptomunt. Veelal kan je ook niet stemmen over belangrijke beslissingen, maar bij sommige crypto is dit wel het geval. Mocht echter het cryptobedrijf failliet gaan dan ben je ook echt je gehele inleg kwijt en kan je geen aanspraak doen op de overgebleven bezittingen.

Verschillen in openingstijden van de markt

De Nederlandse aandelenmarkt (de AEX) is open om 09:00 en sluit om 17:00. In het weekend is de AEX gesloten. Dit betekent voor een aandelenbelegger dat je gewoon weekend kan vieren.  Cryptohandelsplatformen stoppen nooit en gaan 24/7 door. In de praktijk kan het voorkomen dat als je naar bed gaat de cijfers groen zijn en als je wakker wordt de gehele markt met 40% of meer is gedaald.    

Passief inkomen genereren

In de aandelenmarkt is het mogelijk dat als een bedrijf een succesvol jaar of kwartaal heeft gehad, je een dividend uitgekeerd krijgt. Aandeelhouders profiteren dus van een succesvol jaar. Hoe meer aandelen je hebt hoe meer dividend je uitgekeerd krijgt.

Bij crypto is het een ingewikkeld verhaal. Naast de koerswinst kan je wel passief inkomen genereren door jouw cryptomunten te gebruiken voor “staking”. Je krijgt een bepaald percentage aan munten over de hoeveelheid munten die jij beschikbaar stelt. Ook hier geldt hoe meer munten je beschikbaar stelt hoe meer munten jij krijgt. Dit is uiteraard gebaseerd op de hoogte van de percentages van een specifieke cryptomunt. 

Hoe te beginnen met crypto of aandelen?

In de regel kan je snel beginnen met beleggen in de cryptomarkt. Je maakt een account aan op een crypto-exchange zoals Binance, Kraken of Coinbase en je kan beginnen. De regelgeving is veel minder streng dan bij een aandelenmarkt, maar in de toekomst zal dit hoogstwaarschijnlijk zeker gaan veranderen. Het decentrale karakter van cryptomunten maakt het lastig voor overheden en financiële instellingen hiermee om te gaan. 

De tussenpersoon (broker) die de aandelen voor jou koopt en verkoopt is gebonden aan strenge regels en protocollen. De aandelenmarkt is gebonden aan zeer strenge financiële regelgeving. Als jij een aandeel hebt gekocht dan kunnen jouw aandelen niet ontvreemd worden. De strenge regels zorgen ervoor dat beleggers beter worden beschermd dan in de cryptomarkt. Uiteraard kan het lastig zijn om de juiste broker te moeten kiezen en hoe je aandelen koopt. De basis is belangrijk zoals je kan lezen op AandelenKopen.be: “ Voordat je jouw eerste aandeel koopt, moet je vertrouwd raken met de basisprincipes van aandelen, aandelenmarkten, aandelenbezit en koersbewegingen.” Deze gids is speciaal voor beginnende beleggers in de aandelenmarkt samengesteld.   

Fraude

Helaas worden veel mensen in de cryptowereld opgelicht of krijgen te maken met “smart contract exploits”. Dat wil zeggen dat de cryptomunten van een bepaald project ontvreemd zijn door een zwakte in de programmeertaal van dit project. Tussen 2020- 2021 was er voor ongeveer 10 miljard dollar gestolen in de cryptowereld volgens. Crypto heeft een bepaalde hype en nieuwe en bestaande projecten zijn vaak het doel van goede hackers. Deze hacks en extreme prijsschommelingen zorgen ervoor dat beleggen in de cryptomarkt zeer risicovol is.     

De aandelenmarkt betreden is in de regel minder risicovol dan de cryptomarkt. De strenge regelgeving zorgt ervoor dat de belegger beter beschermd is. De kans op verlies is daarom ook kleiner, maar de winsten kunnen ook veel minder zijn dan op de cryptomarkt.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er zeker verschillen in de aandelen- en cryptomarkt. De cryptomarkt is dag en nacht open terwijl de aandelenmarkt sluit om 17:00 en in het weekend is gesloten. De aandelenmarkt kent minder risico’s dan de cryptomarkt, maar de verschillen in winst kunnen ook enorm zijn. Toch is beleggen, zowel in de aandelenmarkt als de cryptomarkt, niet zonder risico’s. Het is daarom erg belangrijk dat je veel onderzoek doet en veel leest. Beleggen is een proces met vallen en opstaan. Daarnaast is het raadzaam om te beleggen met geld dat je kan missen.