Bijna een jaar lang waren we veelvuldig thuis, met een onderbreking gedurende de zomer van 2020, toen er even wat meer mogelijk was. Ongediertebestrijders hebben het gemerkt. Ze vreesden het een stuk rustiger te krijgen tijdens de lockdown, maar het tegendeel bleek het geval. Blijkbaar was het ongedierte solidair met ons gedurende de lockdown.
Grapje natuurlijk, dat laatste. Het ongedierte is zich zeer waarschijnlijk niet anders gaan gedragen, maar wij mensen wél. We waren ineens veel thuis en dus vielen ons ineens ook veel meer dingen op. Bovendien werd er thuis meer gegeten en gedronken. Boterhammen, chips, fruit, snoep, van alles namen we mee naar de slaapkamer, de studeerkamer en de zolder. En dus waren er door heel het huis meer kruimels te vinden, lagen er her en der misschien snoepverpakkingen en af en toe schoven we borden en chips schaaltjes onder het bed. Zo lokten we ongedierte naar binnen.
Ratten in de tuin
We zaten ook meer beneden voor het raam, met een kopje koffie wat weemoedig de tuin in te kijken. Zagen we ineens muizen of ratten door de tuin schieten. Ook gedurende de zomer waren we veel thuis en ervoeren we behoorlijk wat overlast van wespen, mieren, vlooien en kakkerlakken. Dat was wat de professionals in ongediertebestrijding tenminste merkten. Omdat de ongediertebestrijder tot de ‘essentiële beroepen’ behoort – gezien de gevaren voor de volksgezondheid – konden bestrijders hun klanten gewoon gaan helpen. Natuurlijk hielden ze daarbij rekening met de door het RIVM gestelde regels.
Minder bedwantsen
Het enige beestje dat de ongediertebestrijders het afgelopen jaar minder hoefden te bestrijden was de bedwants. Dit beestje reist voornamelijk met ons mee uit alle delen van de wereld en aangezien de wereld op slot zat, bleef de bedwants ook waar hij was. Een geluk bij een ongeluk, want bedwantsen zijn uitermate lastig te bestrijden. Zodra de grenzen weer opengaan worden er vanzelf ook weer meer meldingen van bedwantsen verwacht door de bestrijders. Bedwantsen doe je op in hotelkamers, jeugdherbergen, vakantiehuisjes of je neemt ze mee in aangeschafte tweedehands artikelen. Zo breng je ze zelf je slaapkamer in.
Franse veldwesp
De afgelopen maanden hadden de ongediertebestrijders hun handen met name vol aan het bestrijden van de Franse veldwesp. Niet per se een wesp die je moet bestrijden, want het is een wesp die wel kan steken, maar ze doet dit niet gauw. Deze wesp valt mensen ook niet lastig in de tuin, tenzij ze haar nestje heeft op een plek waar veel menselijk verkeer is. Ook deze wesp houdt er niet van als haar ‘huis’ bedreigd wordt.
Ongedierte deze zomer
Ongediertebestrijders zijn benieuwd wat komende zomer gaat brengen. Natuurlijk zal er weer veel overlast worden gemeld van wespen en mieren, van de eikenprocessierups, maar mogelijk ook van de Aziatische hoornaar en het draaigatje. Deze twee laatste beestjes zijn net als de Franse veldwesp niet inheems, maar zien we de laatste jaren wel steeds vaker. Waar de veldwesp nauwelijks voor problemen zorgt, daar zijn de Aziatische hoornaar en het draaigatje wel gevreesd.
Aziatische hoornaar melden
Mocht je een heel grote wesp zien, met een zwart borststuk en gele poten, meld dat dan (met foto) direct op Waarneming.nl of per email aan [email protected] . Indien het daadwerkelijk een Aziatische hoornaar betreft, wordt meteen de gespecialiseerde ongediertebestrijder Traas ingeschakeld. Het nest wordt opgespoord en resoluut bestreden, want de Aziatische hoornaar vormt een ernstige bedreiging voor de Nederlandse (honing)bij.
Verder luidt het devies om bij het constateren van ongedierte in je huis of bedrijfspand direct een ervaren ongediertebestrijder in te schakelen en niet zelf te gaan rommelen. Zelf bestrijden van ongedierte leidt namelijk zelden tot het beoogde resultaat en kost je ondertussen wel handenvol tijd, geld en frustratie.