Voordelig lenen? | De Utrechtse Internet Courant Voordelig lenen? | De Utrechtse Internet Courant

Voordelig lenen?

Voordelig lenen?
De coronacrisis heeft ons land opnieuw in de greep en zorgt voor veel onzekerheid over de nabije toekomst. Daardoor kijken veel mensen nog beter naar hun uitgavenpatroon, financiële middelen en mogelijkheden om geld te besparen.

De coronacrisis heeft ons land opnieuw in de greep en zorgt voor veel onzekerheid over de nabije toekomst. Daardoor kijken veel mensen nog beter naar hun uitgavenpatroon, financiële middelen en mogelijkheden om geld te besparen.

We bespreken hier kort een aantal opties om uw kosten te drukken en geld te besparen.

Dure lening(en) oversluiten

Heeft u een of meerdere leningen lopen met een hoge rente en drukken de maandelijkse aflossingen zwaar op uw budget? Dan is oversluiten van bestaande kredieten of leningen naar één nieuwe persoonlijke lening vaak een goede optie. U leent eenmalig het bedrag van de totale schulden en betaalt vervolgens uw schulden af tegen een veel lagere rente (momenteel al vanaf 3,5%). Hoe hoger het leenbedrag, hoe lager de rente. Veel voordeliger dan uw huidige hoge rente voor een of meerdere kleine leningen! U bepaalt zelf de looptijd en de hoogte van de maandelijkse aflossingen zo weet u wat u maandelijks moet betalen en komt u niet voor verrassingen te staan.

Voordelig geld lenen voor een noodzakelijke grote uitgave?

Wilt u juist een grote uitgave doen die u niet vanuit uw spaargeld kunt betalen? Veel mensen denken dan aan leasen (bijvoorbeeld voor een auto) of financieren via de hypotheek (voor een verbouwing). Maar vaak zijn er gunstigere alternatieven, zoals een persoonlijke lening. U leent eenmalig een vast bedrag, met een vaste looptijd en vaste maandlasten. De rente ligt op dit moment historisch laag, waardoor u onder de streep veel goedkoper uit bent dan bij leasen of een hogere hypotheek.

Een bijkomend voordeel is dat u met een persoonlijke lening ook echt eigenaar wordt van de auto. Dat is bij leasen niet het geval.

Een bijkomend voordeel van een persoonlijke lening in plaats van een hypotheek is dat u niet in een hogere risicoklasse bij uw hypotheekverstrekker terecht komt. Een hogere risicoklasse betekent namelijk dat u – bovenop de rente voor het verhoogde hypotheekbedrag – 30 jaar lang extra rente betaalt omdat de bank een hoger risico loopt.

Vergelijk kredietaanbieders persoonlijke lening

De ene Persoonlijke lening is de andere niet. Rente, looptijd en leenbedrag kunnen verschillen per aanbieder. Daarom is het aan te raden om goed te vergelijken tussen verschillende aanbieders. Let ook goed op de voorwaarden: mag u boetevrij extra aflossen? Kunt u (desgewenst) een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Tip: vaak kunt u deze los afsluiten voor een paar euro extra per maand. Dat is goedkoper dan de geïntegreerde overlijdensrisicoverzekering die sommige kredietverstrekkers aanbieden.

Hopelijk lukt het om in deze onzekere tijden via bovenstaande opties toch uw lasten te kunnen drukken!