Waarom heb je natuurlijk wit licht nodig in je huis? | De Utrechtse Internet Courant Waarom heb je natuurlijk wit licht nodig in je huis? | De Utrechtse Internet Courant

Waarom heb je natuurlijk wit licht nodig in je huis?

Waarom heb je natuurlijk wit licht nodig in je huis?
Light emitting diode (LED) technologie heeft enorme veranderingen ondergaan, waardoor consumenten een ongekende lichtkwaliteit en efficiëntie hebben. Natuurlijke binnenverlichting lijkt misschien een tegenstrijdige term, maar het is de afgelopen jaren een betaalbare realiteit geworden. Dit komt dus vooral door de intrede van LED lampen.

Light emitting diode (LED) technologie heeft enorme veranderingen ondergaan, waardoor consumenten een ongekende lichtkwaliteit en efficiëntie hebben. Natuurlijke binnenverlichting lijkt misschien een tegenstrijdige term, maar het is de afgelopen jaren een betaalbare realiteit geworden. Dit komt dus vooral door de intrede van LED lampen.

Deze lampen hebben veel monetaire en esthetische voordelen. Om esthetische en gezondheidsredenen is wit licht bovendien een uitstekende keuze voor binnenverlichting. Veel consumenten weten echter niet wat de voordelen zijn van het gebruik van witte LED verlichting. Na het lezen van dit artikel zul jij dat gelukkig wel weten, waardoor je ook op klik hier zult drukken om vervolgens te kiezen voor een witte lavalamp voor in je slaapkamer.

Waarom is witte LED verlichting van belang? 

Als je de recente ontwikkelingen op het gebied van verlichting niet hebt bijgehouden, kan het zeker verhelderend zijn om meer te weten te komen over de vele voordelen van witte LED lampen. Laten we, om inzicht te krijgen in hoe LED lampen zich verhouden tot andere soorten binnenlampen, de drie meest voorkomende typen die tegenwoordig worden gebruikt, vergelijken: gloeilampen, compacte fluorescentielampen en LED. Hierdoor zul je direct te weten komen waarom witte LED verlichting nou precies zo goed is.

Gloeilampen

Gloeilampen zijn zo traditioneel als je maar kunt krijgen. Deze ouderwetse lampen, ook wel Edison-lampen genoemd, stralen licht uit via een wolfraamgloeidraad die wordt verwarmd tot 4.000 graden. Ze zijn goedkoop, stralen zacht licht uit en zijn niet energiezuinig.

Fluorescent lampen

Fluorescent of CFL lampen zijn in veel opzichten een stap hoger dan gloeilampen en gebruiken verwarmd gas om infrarood licht te produceren, dat zichtbaar wordt gemaakt door een coating op de lamp. Ze zijn iets duurder dan gloeilampen, maar bieden een aanzienlijk betere energie-efficiëntie.

LED lampen

LED verlichting vertegenwoordigt een opmerkelijke upgrade van zowel gloeilampen als CFL lampen. LED lampen zijn aanzienlijk energiezuiniger dan beide en kunnen veel helderder, natuurlijker licht geven. Hoewel deze voordelen in het verleden werden gecompenseerd door hoge kosten per witte lamp, zijn die kosten de afgelopen jaren een fractie geworden van wat het ooit was als gevolg van verbeterde productiemethoden en lagere productiekosten.

Gezien de bovenstaande statistieken is het duidelijk dat LED lampen je de meeste waar voor je geld geven. Ze zijn ook esthetisch diverser, waardoor je bijna eindeloze opties hebt als het gaat om het vinden van de helderheid en kleurtemperatuur die passen bij de behoeften van je huis. Dit is echter nog maar het begin van de voordelen die je krijgt als je overstapt op LED verlichting.

Andere voordelen

LED lampen hebben dus nog veel meer voordelen. Overweeg bijvoorbeeld hoe verlichting je psyche beïnvloedt. We kennen allemaal de vermoeiende, hoofdpijnverwekkende effecten die slechte verlichting ons kan geven, wat soms ook wel fluorescerende hoofdpijn genoemd wordt. Dit kan je welzijn schaden, terwijl het ook je productiviteit negatief kan beïnvloeden. Daarnaast moet je ook in gedachten houden wat voor effect natuurlijk daglicht op ons heeft. Het maakt je bijvoorbeeld alert, maar vermindert tevens stress en houd je gelukkiger. Behalve het openen van de gordijnen voor je ramen, simuleert geen enkele andere binnenverlichtingsoplossing natuurlijke verlichting zo effectief als witte LED lampen.

Witte verlichting voor binnen zijn gemaakt door blauwe LED lampen en zijn pas sinds het begin van de jaren 2000 beschikbaar voor consumenten en worden elk jaar betaalbaarder. Wit licht bootst natuurlijk licht van buiten na en heeft veel positieve voordelen, van het verbeteren van je focus tot simpelweg esthetisch aantrekkelijker zijn. In sommige gevallen kan het zelfs je werk ten goede komen. Als je bijvoorbeeld graag fotografeert of tekent, zorgt natuurlijke LED verlichting voor ideale werkomstandigheden.