Wanneer heeft u recht op schadevergoeding? Wanneer heeft u recht op schadevergoeding?

Wanneer heeft u recht op schadevergoeding?

Wanneer heeft u recht op schadevergoeding?
U wilt weten of u recht heeft op schadevergoeding wanneer u gewond bent geraakt door een ongeval. In de meeste gevallen is het antwoord ja. Het is alleen niet altijd direct duidelijk wie u aansprakelijk kunt laten stellen voor uw letselschade. In dit artikel vertellen we u meer over uw recht op schadevergoeding, wie u mogelijk aansprakelijk kunt stellen en hoe u uw schadevergoeding claimt.

U wilt weten of u recht heeft op schadevergoeding wanneer u gewond bent geraakt door een ongeval. In de meeste gevallen is het antwoord ja. Het is alleen niet altijd direct duidelijk wie u aansprakelijk kunt laten stellen voor uw letselschade. In dit artikel vertellen we u meer over uw recht op schadevergoeding, wie u mogelijk aansprakelijk kunt stellen en hoe u uw schadevergoeding claimt.

Recht op schadevergoeding

Wanneer u gewond raakt door een ongeluk krijgt u met lichamelijke, emotionele en materiële schade te maken. Als iemand anders aansprakelijk kan worden gesteld voor uw schade, dan heeft u recht op schadevergoeding. In sommige situaties heeft u zelfs recht op schadevergoeding als u ook een rol speelt in de oorzaak van het ongeval of het ongeval alleen door u is veroorzaakt. Hoe zit dat precies?

We leggen het aan u uit aan de hand van twee voorbeelden:

  1. Stel dat u wordt aangereden door een automobilist die haaientanden negeerde, maar u reed veel te hard. Dan bent u beiden schuldig aan het verkeersongeval. U heeft dan ook beiden recht op een gedeeltelijke vergoeding van de schade.
  2. Stel dat u als fietser wordt aangereden door een scooterrijder. U zat fout, omdat u door rood reed. U bent dus schuldig aan het ongeval, maar u krijgt meestal toch nog minstens 50% van uw schade vergoed. Fietsers worden namelijk als zwakke verkeersdeelnemers gezien, waardoor een fietser bij een aanrijding met een motorvoertuig, een sterke verkeersdeelnemer, vrijwel altijd recht heeft op een vergoeding van minstens 50% van de opgelopen schade. Voetgangers vallen ook onder de categorie zwakke verkeersdeelnemers.

Twijfelt u of u in uw specifieke situatie recht heeft op schadevergoeding? Dan kunt u dit bij sommige letselschadebureaus kosteloos laten onderzoeken. U kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij letselschadekantoor JBL&G.

Wie kunt u mogelijk aansprakelijk stellen?

U moet iemand anders aansprakelijk kunnen stellen om schadevergoeding te kunnen claimen. In de volgende situaties is het direct duidelijk wie de aansprakelijke tegenpartij is:

  • De eigenaar van de losgeslagen hond die u heeft gebeten toen u door het park jogde
  • De verkeersdeelnemer die u van achteren heeft aangereden
  • Uw werkgever, omdat hij onduidelijke en onvolledige werkinstructies heeft gegeven

In de volgende situaties is het voor een slachtoffer vaak niet direct duidelijk of en bij wie er een schadeclaim kan worden ingediend:

  • U valt over een losse of omhoog staande stoeptegel. In deze situatie kunt u de gemeente meestal aansprakelijk stellen voor uw letselschade.
  • U wordt aangereden door een motorvoertuig, maar de bestuurder rijdt door. In deze situatie wordt uw schade meestal vergoed door het Waarborgfonds Motorverkeer.
  • Uw collega zag u niet oversteken in het magazijn, waardoor hij u heeft aangereden met een heftruck. In deze situatie is uw werkgever aansprakelijk te stellen voor uw letselschade, omdat hij tijdens werktijd verantwoordelijk is voor de fouten van ondergeschikten.

Uw werkgever is overigens vrijwel altijd aansprakelijk te stellen voor een bedrijfsongeval. Zelfs als u met uw hand in een machine komt, omdat u even niet oplet. Om dit te voorkomen, moet uw werkgever toezicht houden op de werkzaamheden. Als hij dat niet heeft gedaan, is hij ook in deze situatie aansprakelijk te stellen voor uw letselschade.

U kunt in heel veel situaties iemand anders aansprakelijk stellen. Ook als u bijvoorbeeld gewond bent geraakt door:

  • Een paard op de manege, dit geldt ook als er in de algemene voorwaarden staat dat u schade niet wordt vergoed na een ongeluk
  • De brandhaartjes van de eikenprocessierups, omdat een parkeigenaar, de gemeente of wegbeheerder daarvoor moet waarschuwen en deze actief moet bestrijden
  • Modder op het wegdek, als een boer dit heeft veroorzaakt en dus niet heeft schoongemaakt

Het is daarom altijd verstandig om navraag te doen als u twijfelt of u iemand anders aansprakelijk kunt laten stellen voor uw letselschade. Zo loopt u geen schadevergoeding mis, terwijl u daar wel recht op heeft.

Hoe claimt u uw schadevergoeding?

U kunt uw schadevergoeding zelf proberen te claimen of gratis juridische hulp inschakelen. De voordelen van het inschakelen van juridische hulp zijn dat u:

  • Zich niet hoeft te verdiepen in complexe juridische wetten
  • Geen discussies met de verzekeraar hoeft te voeren over de oorzaak van het ongeval, uw schade en de hoogte van uw schadevergoeding
  • De schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft

U kunt bovendien gratis juridische hulp inschakelen. Letselschadebureau JBL&G biedt zijn diensten kosteloos aan, omdat de verzekeraar van de tegenpartij ook de buitengerechtelijke kosten moet vergoeden. Het kost u daardoor niets. Het enige wat u dan nog hoeft te doen, is herstellen van uw letsel.