Wat moet je doen als de luchtkwaliteit in huis slecht is? Wat moet je doen als de luchtkwaliteit in huis slecht is?

Wat moet je doen als de luchtkwaliteit in huis slecht is?

Wat moet je doen als de luchtkwaliteit in huis slecht is?
Er zijn in Utrecht, maar ook in de rest van Nederland, veel woningen waar de luchtkwaliteit vrij slecht is. Vooral in oudere woningen is vaak sprake van een ongezond binnenklimaat, omdat er minder sprake is van ventilatie.

Er zijn in Utrecht, maar ook in de rest van Nederland, veel woningen waar de luchtkwaliteit vrij slecht is. Vooral in oudere woningen is vaak sprake van een ongezond binnenklimaat, omdat er minder sprake is van ventilatie.

De luchtkwaliteit is bijvoorbeeld niet optimaal wanneer het erg vochtig in huis is. Een slechte luchtkwaliteit kan tot verschillende gezondheidsklachten leiden. Zo kan dit er bijvoorbeeld voor zorgen dat je last krijgt van allergieën, hoofdpijn of benauwdheid. Het is bovendien ook ongezond als je steeds lucht van lage kwaliteit inademt. Als je vermoedens hebt dat de luchtkwaliteit in jouw woning niet optimaal is, is het dus verstandig om dit te laten nameten en om het probleem aan te pakken.

De luchtkwaliteit in huis verbeteren

Als de luchtkwaliteit in je woning slecht is, is dat vaak gerelateerd aan een slechte ventilatie. Belangrijk is dus om je woning voldoende te ventileren. Als de problemen in bepaalde ruimtes in je woning aan blijven houden, dan kun je ervoor kiezen om een ventilatiesysteem te laten plaatsen. Dit zou de problemen in de meeste gevallen moeten verhelpen. Het kan ook goed zijn om een aantal kamerplanten in huis te plaatsen. Planten helpen namelijk om de lucht te filteren.

Hoe weet je of de luchtkwaliteit slecht is?

Als de luchtkwaliteit in huis slecht is, merk je dat vaak al zelf aan bepaalde zaken terug. Zo kun je bijvoorbeeld voortdurend last hebben van beslagen ramen of zelfs van gezondheidsklachten. Als er schimmels in huis groeien, wijst dat ook vrijwel altijd op een slechte luchtkwaliteit. Schimmels zijn bovendien al helemaal slecht voor je gezondheid. Wanneer je schimmels in huis hebt, is het belangrijk om zowel de schimmels zelf als de oorzaak aan te pakken.

Wanneer je twijfelt hoe de luchtkwaliteit in jouw woning is, kun je er ook voor kiezen om de luchtkwaliteit te laten meten. Een gespecialiseerd bedrijf kan voor je nagaan hoe het nu daadwerkelijk gesteld is met de luchtkwaliteit in je woning. Bovendien kun je dan ook direct advies krijgen van hoe je dit probleem aanpakt. Zo weet je zeker dat de luchtkwaliteit binnenkort verbeterd zal zijn. Het luchtvochtigheidsgehalte in huis kun je ook zelf meten. De oorzaak van het probleem is dan echter nog niet altijd meteen duidelijk. Daarom kan het in sommige gevallen een goed idee zijn om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.

Onderschat het belang van gezonde lucht niet

Het is zeer belangrijk dat de luchtkwaliteit in je woning goed is. Dit is namelijk de plek waar je slaapt en eet en dus ook heel wat uren per dag doorbrengt. Het is natuurlijk niet goed als je continu lucht van slechte kwaliteit inademt. Wanneer je merkt dat de luchtkwaliteit in je woning niet optimaal is, is het dus van belang dat je dit probleem snel aanpakt. De kans is groot dat je het verschil ook echt zelf gaat merken tijdens het ademhalen. Bovendien hoef je ook niet bang meer te zijn voor schimmels in huis als de luchtkwaliteit goed is.